Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Rába-csoport

A járműipari szektor szakember-utánpótlásának elősegítésére, közös kutatás-fejlesztési program kialakítására, valamint innovációs és oktatási tevékenységük közös támogatására írt alá stratégiai keretmegállapodást a Rába-csoport és a győri Széchenyi István Egyetem a vállalat központjában található Technológiai Centrumban. A duális képzés megteremtésén és a tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást az egyetemi és üzleti élet egyéb területein is.

A Rába stratégiájának meghatározó eleme a kutatás-fejlesztési tevékenység, a Széchenyi István Egyetem pedig az elmúlt időszakban jelentős ipari kapcsolatokat épített ki, amelyek középpontjában a hallgatók szakmai gyakorlata, a gyakorlatorientált képzés és a vállalatokkal közös kutatások állnak, még értékesebbé téve az intézményben szerzett diplomát. Ezek jelentik az alapját annak a stratégiai keretmegállapodásnak, amelyet a két fél képviselői írtak alá hétfőn.

Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta: rendkívül fontos lépcsőfoknak tartják a Széchenyi István Egyetemmel így megerősödő partnerséget.

A mai korban mindenki nagy kihívásokkal néz szembe. A Rába olyan területen tevékenykedik, ahol e változások olyan mértékben felgyorsultak – elég, ha például az elektromobilitást említem –, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Ezekhez alkalmazkodni kell, nemcsak a géppark, a technológia és infrastruktúra, hanem a szakmai tudásbázis fejlesztésével is”

– hangsúlyozta.

Az elnök-vezérigazgató hozzáfűzte: az egyetemmel együtt új szakember-generáció nevelése a cél, ami mindkét félnek előnyökkel jár.

„Az egyetem közelebb tud kerülni a felmerülő szakmai kérdések gyakorlati oldalához, a Rába pedig további kiváló szakembereket tud alkalmazni”

– szögezte le.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke úgy fogalmazott: egy nagy múltú vállalat és egy még mindig fiatal, de dinamikusan fejlődő egyetem megerősíti, hogy értékeiket közösen hasznosítják. Ehhez jó alapot szolgáltat, hogy mindkét fél számára a nemzetközi versenyben való helytállás a cél.

„Együttműködünk a mérnökképzés fejlesztésében, a duális, gyakorlatorientált képzés feltételeinek megteremtésében. Közösen dolgozunk kutatási-fejlesztési programok megvalósításán, erősítjük a kutatás alapú innovációkat. A közös munkához biztos hátteret nyújt, hogy fenntartó alapítványunk, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány a Rába Csoport tulajdonosi körében is jelen van”

– részletezte, egyúttal köszönetet mondva a Rába által nyújtott támogatásért is, amit elsősorban az egyetemi sportélet fejlesztésére és a hallgatói csapatok segítésére fognak fordítani.

Dr. Filep Bálint kifejtette, hogy a mostani megállapodás szerves folytatása a vállalat és az egyetem sok évtizedes kapcsolatának.

„A Rába a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola megalapításától nagy szerepet játszott az oktatói kar kialakításában, az akkor még Budapesten működő intézmény támogatásában. Sok nagy tapasztalatú vagongyári mérnök vállalta éveken keresztül, hogy naponta ingázik Győr és a főváros között. Közülük sokan az új győri intézmény meghatározó, tekintélyes, megbecsült oktatójaként járultak hozzá a Széchenyi István Egyetem megteremtéséhez”

– mondta, külön is kiemelve Vermes Ágoston professzor, a Vasútgépész Tanszék megalapítója, Kardos Károly, a Közlekedés-gépész Intézet igazgatója, az egyetemi beruházásokat irányító rektorhelyettes és Gócsa Károly intézetigazgató tevékenységét.

„Mindannyian arra törekszünk, hogy stratégiai együttműködésünkből a lehető legtöbbet hozzuk ki, mindkét fél megelégedésére, bővítve hallgatóink lehetőségeit, kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinket, a térség és az ország versenyképességének növelése érdekében”

– összegezte végül az egyetem elnöke.

Hirdetés

További cikkek a témában