Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Moduláris rendszert alkotó, kis méretű lineáris motormodulok és tengelyek

A koronavírus-járvány kezdete óta egyre nagyobb nyomás nehezedik a gyógyszeriparra és a laboratóriumokra, hogy a lehető legmagasabb szinten bevezessék az automatizálást. Ehhez számos új elemző- és vizsgálóberendezésre, gyártósorra, valamint töltő- és csomagolórendszerre van szükség, amelyek hatékonyságát jelentős mértékben meghatározza az automatizálás.

Az egytengelyes és többtengelyes alkalmazásokhoz készült miniatürizált lineárismotor-tengelyek és -modulok számos új lehetőséget kínálnak ezen a területen. Ezek a megoldások moduláris kialakításuknak köszönhetően számos feladatra alkalmasak a laboratóriumi folyamatok automatizálásában és a gyógyszeriparban. Hajtásuk a FAULHABER lineáris motorjaival működik. A Jung Antriebstechnik u. Automation GmbH JA² mérnökei a gyógyszeripar, valamint az elemzési és orvostechnológiai szektor igényeire alapozva kifejlesztett egy új moduláris mechatronikai rendszert: ez a QuickLab, egy kis méretű, mégis rendkívül praktikus automatizálási megoldás. A legfeljebb 160 mm-es lökethosszt kínáló kis méretű QM02 lineárismotor-modulok és a legfeljebb 220 mm-es lökethosszt kínáló QA02 lineárismotor-tengelyek révén kiváló dinamikájú és nagy pontosságú, rövid lökethosszú rendszerek alakíthatók ki, amelyek többek között laboratóriumokban, az elemzési szektorban vagy tesztrendszerekben alkalmazhatók. A mechanikai felépítésnek és a precíziós vezetősíneknek, valamint a két golyóskocsinak köszönhetően a modulok és a tengelyek rendkívül merevek, és kis tömegük és alacsony mozgó súlypontjuk ellenére kiválóan ismételhető, +/- 50 µm-es pontosságú pozicionálást tesznek lehetővé. Terheléstől függően akár 3 m/s-os sebességgel is képesek haladni, a gyorsulás során pedig az 50 m/s² elérése sem lehetetlen. A tengelyek és a modulok külön-külön is kombinálhatók. Így pick-and-place alkalmazások és automatikus megoldások is kialakíthatók minták és más érzékeny termékek szétválogatására, csoportosítására, tesztelésére és tálcán való elrendezésére. 22 mm-es szélességével a QuickLab tökéletesen lefedi a miniatürizált egy- és többtengelyes kezelőrendszerek igényeit. Ezenkívül megfelelő tartozékok, például súlyerő-kompenzálók, mágneses rögzítőfékek, külső pozícióérzékelők és adaptertálcák is elérhetők hozzá.

„Moduláris automatizálási rendszerünk szívét a lineáris motorok jelentik, így igen szigorú elvárásokat támasztunk velük szemben” – magyarázza Wilhelm Jung, a JA² ügyvezető igazgatója. „Rendkívül dinamikusan kell működniük, de a pontos szabályozhatóság és a megfelelő méret is ugyanilyen fontos. A FAULHABER lineáris motorjai innovatív működési elvükkel győztek meg minket, amely eltér a hagyományostól: A lineáris motorok számos különböző módon készülhetnek, hiszen a kerek légrés egyenes vonalban történő kialakításával a forgó villanymotorok gyakorlatilag összes alapelve átültethető a lineáris motorokba. Ehhez az eredetileg kör alakban elrendezett elektromos gerjesztőtekercseket egyenes vonalban kell elhelyezni. Ezeknél a termékeknél a mágneses mező végighúzza a forgórészt a haladási útvonalon. Más megoldások is elképzelhetők azonban: az LM2070 egyenáramú lineáris hajtások nem tartalmaznak vezetősínen futó kocsit és felületi forgórészeket. Ehelyett a rúd mozgatásáról egy háromfázisú, tehermentesített tekercs gondoskodik. „Ez a megoldás a lineáris erő és az áram rendkívül jó arányát kínálja, emellett a termék kiváló dinamikát is nyújt. Emellett nincs szükség nyomatékátadó fogaskerekre, így ezek a lineáris motorok kiválóan beépíthetők a moduláris QuickLab rendszerbe.”

www.faulhaber.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában