Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Jelentősen növelte gyártókapacitását a Continest Technologies Zrt.

Újabb üzemcsarnokkal bővítette székesfehérvári gyárát a társaság.

Új, a medikai konténergyártásra specializálódott üzemcsarnokot adott át a Continest Technologies Zrt. a székesfehérvári gyárában. Az összecsukható konténerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalat medikai konténerekre vonatkozó gyártói kapacitása a korábbi háromszorosára nőtt a beruházás által. A speciális eszközök beszerzése nyomán megvalósult fejlesztés célja, hogy növelhető legyen az olyan moduláris, azonnal bevethető, gyorstelepítésű egészségügyi mobil konténerek gyártási volumene, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben, vagy humanitárius katasztrófák, illetve egyéb egészségügyi ellátást igénylő helyzetek esetén is alkalmazhatóak. Az 541 millió forint összköltségű projekt megvalósítására a társaság több mint 432,91 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

A Continest Technologies Zrt. 2021. április 16-án nyújtotta be pályázatát a GINOP-1.2.15-21. referencia számon megjelent, Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása nevű felhívásra. A sikeres pályázat nyomán, a „Konténer alapú gyorstelepítésű mobil PCR labor, oltópont és mintavételi egység gyártás kapacitáshoz szükséges eszközbeszerzés” elnevezésű projekt megvalósítása 2021. június 28-án vette kezdetét a társaság székesfehérvári konténergyárában, és 2021. december 3-án fejeződött be.

A mintegy 432,91 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós pályázati támogatás többek között sík- és csőlézer, targonca, fúró-marógép, hajlító gép, szalagfűrész, csavarkompresszor, illetve hegesztőgépek és hegesztő füstelszívók beszerzését tette lehetővé. A közel 5 hónap alatt megvalósult eszközfejlesztési projekt keretében olyan fejlett technológiával rendelkező egészségipari gyártói kapacitás épült ki, amely – hazai előállítású, versenyképes termékek útján – a globális ellátási láncok megszakadása esetén is képes biztosítani az egészségügyi ellátás feltételeit. A korszerű eszközök beszerzésével a társaság célja olyan gyorstelepítésű mobil laborok, oltópontok és mintavételi egységek gyártása, amelyek lehetővé teszik a koronavírus-járvány elleni, vagy egyéb egészségügyi vészhelyzet, humanitárius katasztrófa esetén szükséges gyors és hatékony védekezést.

A beruházás nyomán a háromszorosára nőtt a társaság gyártási volumene a medikai konténereket illetőn, amely a 2022-es év végéig közel 26 új munkahely létrejöttét teszi lehetővé. A kapacitásbővítő projekt keretében a gyárterület is növekedett, közel 1000 négyzetméterrel, így már összesen közel 5500 négyzetméteren történik a Continest-konténerek gyártása.

A társaság 2020 őszén indította el medikai üzletágát, a ContiMedet, amelynek keretében mobil egészségügyi platformok fejlesztését és gyártását végzi. A medikai konténerek jelenleg is a világ több pontján teljesítenek szolgálatot – például Németországban, Angliában, és a skandináv piacon –, többek között a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is. A kapacitásbővítésnek köszönhetően az elmúlt hónapokban már több egészségügyi projekt is megvalósulhatott. Az egyik kiemelt projekt keretében az izraeli AID Genomics számára gyártott 12 darab medikai konténeregységet a társaság, összesen 210 ezer euró értékben. A projekt célja, hogy a társaság a mintavételt és a minták elemzését egy helyszínen és egy laborban komplexen tudja megoldani. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ugyancsak a Continest által gyártott laboregységet és mintavételi pontot működtet Budapesten, ami az ország legforgalmasabb mobil szűrőpontja, illetve a Continest által gyártott mintavételi pontok megtalálhatóak a Dunakanyarban, az Alföldön és több budapesti helyszínen is. Továbbá 2021 nyarán – még a beruházási szakaszban – a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közös együttműködésben egy 12 ágyas multifunkcionális mobil kórtermet alakított ki a társaság az Egészségügyi Világszervezet részére Kelet-Afrikában, Ugandában. 2022-ben pedig egy kanári-szigeteki filmforgatáshoz biztosítottak Covid-19 tesztek elvégzéséhez szükséges mintavételi pontot a Continest mobilkonténerei a Smart Covid Center megbízásából.

„2021 augusztusában adtuk át az első konténergyárunkat Székesfehérváron, szűk fél évvel később pedig már annak továbbfejlesztéséről, bővítéséről beszélhetünk. A gyárkapacitás-bővítés révén évente közel 1000 medikai célú konténer legyártását tudjuk vállalni, amely háromszorosa az eddigi kapacitásunknak. Az árbevételünk közel 90 százaléka jelenleg is az export tevékenységből származik, a növekvő gyártói volumen révén ez a szám tovább nőhet, és új piacokon való megjelenéshez is hozzásegíthet minket. Erőteljesen növekvő igényt látunk ugyanis főként a közel-keleti térségből, valamint Észak-Amerikából a moduláris, gyorstelepítésű medikai konténereink iránt”

mondta el Kis-Márton Vidor, a Continest alapító-vezérigazgatója az átadó esemény kapcsán. 

Köszönettel tartozunk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a világjárvány idején is fejlesztettek, és a nehézségek ellenére folyamatosan a lehetőségeket keresték. Ezt tette a Continest is: gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez és a járvány elleni küzdelemhez szükséges orvosi konténerek fejlesztésébe és gyártásába kezdtek. A beruházáshoz a kormány 432,9 millió forint támogatást nyújtott. A céghez hasonlóan gondolkodó, tehát a jövőbe pozitívan tekintő vállalkozások kulcsszerepet játszottak abban, hogy az elmúlt két évben a magyarországi vállalkozások 40 százalékkal több beruházást valósítottak meg, mint visegrádi vetélytársaik. A ma beruházása pedig a jövő növekedése

– tette hozzá György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Hirdetés

További cikkek a témában