Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Tovább nőtt a megújulók aránya a villamosenergia-termelésben

Tavaly decemberben az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 1,39 PJ-lal nőtt és az országos primerenergia-felhasználáson belül a megújuló energiaforrásoké 1,22 PJ-lal emelkedett. 

A bruttó villamosenergia-termelés 3 006 GWh volt, amely 2,2%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, tavaly decemberi adatokat közlő energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2021. decemberben 41,56 PJ volt, amely 1,63 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 1,39 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 1,3 PJ-lal, a nukleáris termelése 1,69 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,03 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 2021. december hónapban 123,02 PJ volt, amely 9,76 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 9,51 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,22 PJ-lal, míg az egyéb nem megújuló forrásoké 0,08 PJ-lal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 53,752 PJ volt, amely 13,6%-kal volt magasabb a megelőző év azonos hónapjánál.

2021 decemberében a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4404 GWh volt, amely 5,9%-százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 006 GWh volt, amely 2,2%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 11,2%-kal, az egyéb forrásból származó 25,4%-kal csökkent, míg a fosszilis alapú – elsősorban a földgáztüzelésű erőművek termelésnövekedése következtében – 15,7%-kal emelkedett az előző év decemberéhez képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 12,5%-kal volt magasabb. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 11,2%-kal, az egyéb forrásból származó 25,4%-kal csökkent, míg a fosszilis alapú – elsősorban a földgáztüzelésű erőművek termelésnövekedése következtében – 15,7%-kal emelkedett az előző év decemberéhez képest.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia legnagyobb részét, 37,7%-át a biomassza forrás biztosította. Ugyanakkor a december hónapban jellemző téli időjárás, a napsütéses órák alacsony száma ellenére a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 29,8%-a napenergiából származott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a hivatal honlapján itt és itt.

Az adatok megértését infografika is segíti, amelyek a hivatal honlapján elérhetőek.

Hirdetés

További cikkek a témában