Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Az ipar rugalmasságának növelése

Az elmúlt évtizedekben a hangsúly az alacsony árú tömegtermelésen volt. Globálisan számos komplex termelési lánc kialakulását láthattuk, de tapasztalhattuk a gyártók gondolkodásmódjának változását is. Az elmúlt évek rávilágítottak az ellátási láncok sebezhetőségére, és számos vállalatot arra kényszerített, hogy alaposabban megvizsgálja termelési folyamatait. Megindult a “reshoring” a gyártás visszatelepítése a vállalat országába, ami a más országokban emelkedő munkaerőköltségek és a növekvő szállítási költségek következménye. Most a robottechnológia lehetőséget ad a vállalatoknak, hogy a termelést közelebb hozzák, így a hazai iparágak rugalmasabbá válnak és csökken a globális szállítás jelentős időbeli kitettsége, valamint környezeti hatása is.

Kevesen kapcsolják össze a robotokat és a fenntarthatóságot, de a Föld Világnapja lehetőséget adott idén az automatizálással foglalkozóknak arra, hogy újragondolják, hogy a robotok segítségével hogyan csökkenthetik a hulladékmennyiségüket, az energiafelhasználásukat és hogyan csoportosíthatják jobban a kapacitásokat a bolygónk és társadalmunk védelme érdekében. Egyes gyártási folyamatok sok nyersanyagot igényelnek és emellett sok hulladékot termelnek, többek között a gyártási hibák miatt. A hulladék csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az ilyen ágazatokban a gyártási eljárások minőségének javítása csúcstechnológia és a robotika alkalmazásával. A napjainkban bevetett együttműködő robotok nagy mértékben képesek csökkenteni a gyártási hulladékot, mivel az emberi munkaerővel szemben a kobotok képesek ciklusról-ciklusra ugyanúgy megismételni a folyamatokat, javítva ezzel a gyártási minőséget.

A kobotok világszerte segítenek a különböző méretű vállalatoknak a selejt csökkentésében például olyan folyamatokban, mint: a hegesztés, az adagolás és az anyageltávolítás. Bár az egyes műhelyekben vagy gyárakban keletkező hulladékra gyakorolt hatás a világ kihívásainak összefüggésében jelentéktelennek tűnhet, a precíz robottechnológia alkalmazásának teljes globális hatása mégis jelentős lehet.


Találkozzunk személyesen:

  • MACH-TECH, IPAR NAPJAI és AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás, Hungexpo, május 10-13.
  • Ingyenes belépő olvasóinknak: www.iparnapjai.hu/muszakimagazin 
  • Látogasson el az MM Műszaki Magazin standjára: D pavilon 203B

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól idei májusi lapszámunkban olvashat!

Műszaki Magazin 2022/5 lapszám

2022/5Megnyitás

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.


Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás Műszaki Magazin előfizetés hirdetés

Hirdetés

További cikkek a témában