Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Felhagy a hagyományos lámpagyártással a Tungsram

A Tungsram átalakításának jelentős lépéseként a hagyományos világítástechnikai termékek gyártásának megszüntetését tervezi, hogy a cég nagyobb erővel fordulhasson az új, innovatív és ígéretesebb üzletágai felé, tájékoztatta a vállalat menedzsmentje a dolgozókat az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket szerdán.

A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik, ugyanakkor körülbelül 1600 fős tervezett létszámleépítéssel járnak az év végéig.

A Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, és változásra van szükség: ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe, felhasználva évszázados ipari tapasztalatát és képességeit, mondta Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán.

„Ennek új fejezete kezdődött, amikor az Egyesült Államokban – a halogénlámpák megmaradt utolsó piacán – is elkezdték kivezetni ezt a termékcsoportot, aminek következtében a fennmaradó hagyományos világítótest-gyártásunkat is leállítani kényszerülünk 2022-ben. Ez egy elkerülhetetlen technológiai váltás”.

“A fenyegető világpiaci tendenciák már akkor is kirajzolódtak, amikor Joerg Bauer a cégcsoport megvásárlása mellett döntött, amivel akkor az egész céget megmentette az azonnali és biztos bezárástól. „Úgy tűnt, hogy az új üzleti struktúrával és friss üzleti megközelítéssel sikerül úrrá lenni a kedvezőtlen globális folyamatok okozta nehézségeken, de a COVID és az orosz-ukrán válság, majd háború részben keresztülhúzta az optimista elképzeléseket, és azzal kell szembesülnünk, hogy komoly eredménynek kell tekintsük, hogy a cég a továbbiakban is működni tud és sok családnak képes továbbra is megélhetést biztosítani, miközben fejlődő, korszerű pályára áll át”

– tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A COVID világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak. A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a durva, külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe.

A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja.

„A továbblépés érdekében tömeges létszámleépítést tervezünk végrehajtani, amely legnagyobbrészt gyári dolgozóinkat érinti. A folyamat keretében, amelyben az 5 gyárunk mindegyike részt vesz, több ütemben, körülbelül 1600 ember elbocsátását tervezzük 2022 novemberéig”

– jelentette be Jörg Bauer.

Az elbocsátások természetesen a Munka Törvénykönyve szerint, az előírások szigorú betartásával zajlanak majd. Elsőként 2 gyár, a kisvárdai és hajdúböszörményi telephelyhez tartozó kormányhivatalnál jelentette be a cég leépítési szándékát, majd az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel valókonzultációt követően születik meg a végleges döntés a leépítésről. Ezt követően az érintett dolgozóknak történő tájékoztatás átadása után, mostantól számított 2 hónap múlva kerül sor az első elbocsátásokra.

„Nagyon nehéz volt meghoznunk ezt a súlyos döntést. Felelős munkáltatóként, lehetőségeink szerint szeretnénk gondoskodni munkavállalóink sorsáról, ezért a helyi munkaügyi hivatal bevonásával információs napokat tartunk a környékbeli munkalehetőségekről, segítséget nyújtunk önéletrajz összeállításában, álláskeresésben, továbbá a helyi HR-eseink állásbörzéket is szerveznek”

– mondta Jörg Bauer.

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység.

A Tungsram elnök-vezérigazgatója elmondta: a döntés nem a cég megszűnését jelenti, sőt, az ellenkezőjét: lehetőséget a vállalat megújulása, megkapaszkodására a piacon itthon és külföldön. A megújuló Tungsram három üzletágra koncentrál: a Lighting már építi globális partnerprogramját, amely kiemelt országokra koncentrál, kevesebb termékkel és de sokkal mélyebb helyi kapcsolatok kiépítésével. A magyar piacon egyre ismertebb Solution 200 projekt tapasztalatával a háta mögött energiahatékonyságon alapuló világításkorszerűsítési projekteket és programokat hajt végre. Az Alkatrészek és szolgáltatások üzletág portfoliójában olyan jövőbe mutató alkatrészgyártási területek szerepelnek, mint az akkumulátor komponensek, energiatermeléshez vagy egészségügyi berendezésekhez kapcsolódó alkatrészek.

A vállalat a reorganizáció ideje alatt is a vevők lehető legjobb kiszolgálására koncentrál elsősorban raktárkészletről. Ezt a készletet tudatosan építette fel az elmúlt év során, meglévő szerződési kötelezettségeinknek igyekszik így eleget tenni a cég, és üzletáganként további lépéseket is tesz – ezekről folyamatosan tájékoztatja a vevőket.

Hirdetés

További cikkek a témában