Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Új trendek a gyártás- és folyamatautomatizálásban

A Bosch Rexroth részt vett az Ipar Napjai kiállításon.

Ipari közösségi platform: fokozódó együttműködés a piac szereplői között.

A gyártás- és folyamatautomatizálás további növekedése várható nemcsak a gyártóiparban, hanem más szegmensekben is. A koronavírus-járvány jelentősen felgyorsította a termelés hatékonyságára, valamint a szállítási kapacitások működőképességének fenntartására vonatkozó igényeket, így különösen a gyártócégek kénytelenek folyamataikat még tovább digitalizálni. A nyílt, egyszerű és rugalmas automatizálási megoldások iránti kereslet azonban ettől függetlenül is növekedni fog.

Az automatizálás szintje mindegyik iparágban évről-évre fejlődik. A fokozódó digitalizáció olyan új megoldások fejlesztését sürgeti, amelyek más gyártórendszerekkel is biztosítják a különböző komponensek hálózatba kapcsolását és egyúttal nyílt, rugalmas és átlátható platformot kínálnak. A felhasználóknak tehát különálló termékek helyett inkább megfelelően egymáshoz illeszthető, igényre szabott, egyedi megoldásokra van szükségük. A különféle gyártók elkülönített megoldásai ugyanis rendszerint csak a saját rendszereiken belül működnek, és a kapcsolódó vagy más rendszerekkel nem képesek csatlakozni.

Minden piaci szereplő között fokozódik az együttműködés a közös alkotás érdekében

A ctrlX AUTOMATION-nal a Bosch Rexroth egy olyan ipari közösségi platformot hozott létre, amelynek egyik legnagyobb vonzerejét a rendszer korlátlan nyitottsága jelenti. Ez vonatkozik az alkalmazott szabványok és interfészek megválasztására, valamint a hardver és szoftver bármilyen integrációjára.

„Napjainkban az automatizálás területén is fokozódik az együttműködési hajlandóság, hiszen az igényeknek megfelelő, legjobb megoldások létrehozásához beszállítók, partnerek és természetesen az ügyfelek közös munkájára van szükség. Ehhez azonban nemcsak átjárható és rugalmas automatizálási rendszerek kellenek, hanem egy olyan szintű nyílt partnerhálózat és ipari közösségi platform, ami teret biztosít ahhoz, hogy egy technológia, folyamat vagy gyártóberendezés létrejöttéhez minden részvevő tudásának legjavát adja”

– mondta Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

A Bosch Rexroth a ctrlX AUTOMATION köré ezért világszintű partnerhálózatot hozott létre. Az alapelv: a felhasználók a Bosch Rexroth, de más gyártók vagy akár saját applikációikat is használhatják. A ctrlX AUTOMATION felhasználói az alkalmazások széles portfólióját érhetik el és tölthetik le könnyen az ctrlX Store segítségével. Más gyártók a ctrlX Worldon keresztül teszik elérhetővé saját applikációikat. Appok tölthetők le például a gépiparban megjelent digitalizálási trendekhez: applikációk az MI megvalósításához, digitális ikrekhez vagy folyamatoptimalizálási szimulációs megoldásokhoz a termelésben és sok más területen.

Beszállító fejlesztési program támogatja a hazai kis- és középvállalkozásokat

A Bosch Rexroth Kft. a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA támogatásával 2017-ben indította el beszállító fejlesztési programját a kis- és középvállalatok számára, melynek elsődleges célja, hogy az Ipar 4.0 szemléletmódot és a digitalizáció lehetőségeit népszerűsítse ebben a szektorban.

A Kontakt-Elektro Kft. az elsők között kezdte meg a pályázati feltételek szerinti teljesítést. Ennek keretében gyógyszertárolási feladatokra fejlesztett és valósított meg az Ipar 4.0-s követelményeknek teljes mértékben megfelelő raktárrendszert. A robottal kiegészített, hálózatba kapcsolt megoldás automatikusan nemcsak a polcok feltöltését és ürítését, hanem a beérkező áru bevételezését és kiadását teszi lehetővé, továbbá nyomon követi és felügyeli az elhelyezett gyógyszerek és gyógyhatású termékek lejárati idejét, azokat a lejáratuk szerint rendezi. A megoldás 100 darab különböző kiszerelésű, gyógyászati készítmény fogadására és annak egy órán belüli feldolgozására alkalmas, ezzel gyorsítva a kiszolgálás folyamatát, mindezt a tárolási és hűtésre vonatkozó előírások betartásának biztosításával.

A Bosch Rexroth Kft. beszállító fejlesztési programjához a mai napig 17 hazai vállalkozás csatlakozott azért, hogy megtegye az első lépést az Ipar 4.0 útján. A vállalat aktív szerepet vállal azokban az együttműködésekben és pályázati lehetőségekben is, ahol a kis- és középvállalkozásokkal közösen valósulhat meg egy-egy Ipar 4.0 fejlesztés.

Az idő- és költséghatékony folyamatok alapja az adatalapú döntéshozatal

A kényszerű leállások, gépmeghibásodások rengeteg problémát jelentenek legfőképp a gyártó vállalatoknak. Ezek az elakadások nemcsak presztízsveszteséget okoznak, hanem egyúttal komoly anyagi károkat is jelenthetnek. Ahhoz, hogy a szállítási kapacitásaik működőképességét folyamatosan fenn tudják tartani, különösen a gyártócégek kénytelenek folyamataikat még tovább digitalizálni. Azok a gyártófolyamatok, amelyeket adatalapú döntéshozatal előz meg, idő- és költséghatékonyabb termelést tesznek lehetővé.

A ODiN (Online Diagnostics Network) mesterséges intelligencia alapú szoftver segítségével például a hirtelen géphibák, a nem tervezett karbantartási munkálatok helyét az előre meghatározott és időzített szervizciklusok veszik át. A Connectivity Kit transzparens képet ad a gépek működéséről és adott esetben az ideálistól eltérő állapotáról. Az érzékelőkbe érkező adatok a felhőben vagy lokális szerveren gyűlnek össze, melyeket különböző célokra lehet felhasználni, attól függően, mire van szükség: például intralogisztikai folyamatok vagy éppen a gépek állapotának elemzése.

„A cél, hogy a termelésben az adatalapú döntéshozatallal magasabb szintre kerüljenek a gyártási folyamatok. Ezzel elő tudjuk segíteni a dinamikus, szoftveres folyamatoptimalizálást és a gyártási hibák drasztikus csökkentését. Ez végső soron jelentős költségmegtakarítást jelent, méghozzá úgy, hogy a termelési rugalmasság növekedni fog”

– hangsúlyozta Ács István.

Kvantumugrás a folyamatautomatizálásban: az időtakarékos folyamat tanítható

A nagyobb termelékenység eléréséhez nem elegendő a gyártógépek és -berendezések hálózatba kapcsolása, szükség van az egyes munkafolyamatok összekapcsolására, optimalizálására és felügyeletére is. A Smart Flex Effector egy érzékelőalapú kompenzációs modul, amely a gyártásautomatizálás vagy a robotika alacsony tűréshatárokat megengedő anyagmozgatási vagy illesztési folyamatainál alkalmazható, például pozícióeltérések automatikus kiegyenlítésénél a forgási tengelyek vagy az X, Y és Z tengelyek mentén. Ezenkívül a mért értékek információval szolgálnak a folyamat minőségéről, és felhasználhatók minőségellenőrzési és naplózási célokra. Az okos szenzortechnológia lehetővé teszi a valós idejű korrekciót. A 6D pozícióérzékelésnek köszönhetően a megfelelő robotvezérlő közvetlenül leolvassa a kiválasztási és elhelyezési pontok pontos koordinátáit. Segítségével a robotok nemcsak automatikusan, működés közben taníthatók, hanem ez akár kézi pozícionálással manuálisan is elvégezhető. Így elkerülhető a folyamatos felügyelet és helyzetkorrekció, a betanítási szakasz lerövidül.

A Bosch Rexroth a május 13-ig tartó Ipar Napjai kiállításon, a Hungexpo E pavilonjának 307-es standján mutatja be a ctrlX AUTOMATION-t, a Kontakt-Elektro automata robotos raktárrendszerét, a Smart Flex Effectort és további megoldásait a Jövő Gyára számára.

Hirdetés

További cikkek a témában