Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Márciusban tovább nőtt a megújulókból származó energiatermelés

Márciusban az országos primerenergia-felhasználás 114,77 PJ volt, amely 6,38 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-termelés pedig 43,69 PJ volt, amely 0,66 PJ-lal magasabb, mint tavaly márciusban.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 21%-kal magasabb. – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. márciusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. márciusban 43,69 PJ volt, amely 0,66 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,84 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,06 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,01 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. március hónapban 114,77 PJ volt, amely 6,38 PJ-lal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,62 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,14 PJ-lal emelkedett, míg az egyéb nem megújuló forrásoké 0,18 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 41 961 TJ volt, amely 1,5%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022. márciusban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4 355 GWh volt, amely 4,5%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 384 GWh volt, amely 7,6%-kal magasabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés közel azonos szinten maradt, az egyéb forrásból származó 1,9%-kal csökkent, a fosszilis alapú 11,3%-kal emelkedett az előző év márciusához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 21%-kal volt magasabb.
A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 65,6%-át a napenergia, 21,7%-át a biomassza forrás, 6%-át pedig a szélenergia biztosította. A megújuló energiaforrásból származó villamos energia mennyisége a napenergia és a vízenergia esetében növekedett, míg a többi megújuló energiaforrás csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 53%-kal nőtt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a hivatal honlapján itt és itt.

Az adatok megértését infografika is segíti, amelyek a hivatal honlapján elérhetőek.

Hirdetés

További cikkek a témában