Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Hagyományteremtő mezőgazdasági drónverseny a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem és az Edutus Egyetem a Digitális Agrárakadémia támogatásával és az ABZ Drone Kft. szakmai partnerségével, idén először rendezte meg az Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenyt.

A hagyományteremtő esemény helyszíne a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karának tangazdasága volt. Az intézmény a fenntartható gazdálkodás és a jövő technológiáinak elterjedése érdekében tett erőfeszítéseinek megfelelően nemcsak a drónok világába engedett betekintést, de fókuszba került a precíziós mezőgazdaság is.

A drónok az ipar és a mezőgazdaság mind több szegmensében nyújtanak új, innovatív lehetőséget. A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja állami, tudományos és vállalati szereplőkkel partnerségben folytat kutatásokat ezen a területen, s az intézmény látja el a Magyarországi Drón Koalíció szakmai gesztorálását is. A hallgatók bevonását, a kutatói utánpótlás biztosítását az egyetem SZEviation hallgatói csapata is segíti. A fiatalok drónfejlesztéssel és versenyzéssel foglalkoznak, sőt ma már versenyeket is szerveznek.

A Széchenyi István Egyetem az Edutus Egyetemmel közösen hozta létre az iparágspecifikus Edu Agro Drone Cup drónverseny-sorozatot a precíziós agrárium iránt fogékony középiskolai diákok, illetve a területen már jártas felsőoktatási hallgatók ösztönzésére, egyúttal erősítve a mosonmagyaróvári kar meghatározó szerepét a precíziós gazdálkodásban.

A résztvevőknek változatos feladatokat kellett megoldaniuk a drónokkal.

A versenysorozat első állomása Mosonmagyaróvár volt, ahová a precíziós mezőgazdaság, a távérzékelés, az ortomozaikos feltérképezés, valamint az automatikus repülési tervek összeállítása iránt érdeklődőket várták. A résztvevőknek nemcsak olyan alapvető drónismeretekkel kellett rendelkezniük, mint az érzékelés, az irányítás, a navigáció, a különböző mezőgazdasági felhasználási területek, de emellett stratégiai érzék, csapatmunka, kommunikáció, problémamegoldás, kreativitás is szükségeltetett.

„Nagyszerű versenyen vagyunk túl, amelynek lebonyolítása – kísérleti jellege ellenére – zökkenőmentesen zajlott, és a versenyzők részéről is pozitív visszajelzéseket kaptunk”

– kezdte értékelését Pethő Zsombor, a Digitális Fejlesztési Központ munkatársa, a SZEviation FPV-drónversenycsapat vezetője. Hozzátette, hasznos tapasztalatokat szereztek a szervezést illetően, amelyekre szükségük is van, hiszen céljuk egy hagyományteremtő országos versenysorozat létrehozása, akár különböző korcsoportok bevonásával. Ezzel a programmal az agráriumban tapasztalható digitalizációt és robotizációt kívánják népszerűsíteni a jövő nemzedékei számára.

„Nem titkolt szándékunk, hogy amikor valaki kimondja azokat a szavakat: drón vagy digitalizáció, akkor egyszerre a Széchenyi István Egyetem jusson az eszébe. Ez irányú törekvéseink eddigi eredménye a 2021 tavaszán elindult drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzés, az aktív szakmai munkát folytató Dróntechnológiai Laboratórium, valamint a hazai felsőoktatásban teljesen egyedülálló SZEviation hallgatói FPV-drónversenycsapat

– hangsúlyozta Pethő Zsombor. A csapatvezető kiemelte az egyetem szakmai partnere, az ABZ Drone Kft. segítségét, amelynek szakemberei nemcsak a rendezvény dróntechnikai lebonyolítását vállalták, hanem egy előadás keretében naprakész információval látták el a nézőket és versenyzőket a hazai drónszabályozás aktualitásaival kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek a témában