Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Hosszútávú stratégiai partnerséget köt a Hiventures a naperőműveket építő Solar Markttal

Több évre szóló, 4,5 milliárd forintos keretösszeggel kötött hosszútávú stratégiai megállapodást a hazai energetikai projektekben már eddig is aktív Hiventures.

A tőkealapkezelő a megújuló energetikai befektetésekre fókuszáló Solar Markt cégcsoportot támogatja abban, hogy a következő években minél több magyarországi vállalat juthasson hazai naperőművekből származó zöldenergiához versenyképes áron és hosszú távú garanciával. A Solar Markt és az E.ON közös dekarbonizációs szolgáltatási csomagja, a Green Cloud, nem pusztán a jótékony környezeti hatásai miatt jelentős: a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és a szélsőséges áringadozás üzleti oldalról is felértékeli a lokálisan megtermelt, beszerzési láncoktól független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergiát.

Az együttműködés keretében a tervek első lépéseként Kelet-Magyarországon kerül előkészítésre egy 100 MWp csúcskapacitású naperőműpark, amely már kétoldalú forgatós technológiát alkalmaz: azaz nem csupán a közvetlen, hanem a visszaverődő napsugarakat is hasznosítja, és önmagában akár 14 és félezer háztartást képes ellátni maximálisan környezetbarát energiával. A 200 hektáron megvalósuló beruházást három további nagykapacitású létesítmény előkészítése követi, amelyek révén a zöld energiához kapcsolódó befektetésekben aktív Solar Markt portfóliója elérheti a több mint 250 MWp naperőművi kapacitást.

Azon túl, hogy ezzel a kapacitással éves szinten több százezer tonnával lehet csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, a Green Cloud szolgáltatáscsomag azt jelenti, hogy a vállalati nagyfogyasztók közvetlenül a napenergia megtermelőjétől vásárolhatnak majd megújuló zöld energiát. Így hosszú távon kapnak pénzügyileg is kiszámítható és előre kalkulálható, biztonságos energiaellátást.

„A Green Cloud dedikált hazai naperőművekben, versenyképes áron állít elő független zöldenergiát, amely fenntartható gazdasági versenyelőnyt biztosít majd a vállalatok számára”

– ismertette a megoldás lényegét Mécs Imre, a magyar magántulajdonban lévő Solar Markt Csoport elnöke. Ez az ellátásbiztonságon túl hosszútávú garanciát is jelent a zöldenergiát favorizáló partnereknek, hiszen így nincsenek kiszolgáltatva a megújuló energiákra jellemző változékonyságnak.

A Hiventures-szel történő együttműködés alapján a biztosított keretösszeget felhasználva a Solar Markt több hazai területet készít majd fel naperőművek telepítésére az elkövetkezendő 3 évben.

„Projektjeink előkészítésének ebben a korai fázisában a külső banki finanszírozás jellemzően még nem elérhető, ezért is volt számunkra igen fontos a Hiventures tőkebefektetői szerepvállalása”

– tette hozzá Mécs Imre, aki elárulta: távlati céljaik között Közép-Európa legnagyobb, beszerzési láncoktól független zöldenergia-platformjának létrehozása is szerepel.

„A Solar Markttal kötött stratégiai megállapodással olyan beruházásokban lehetünk partnerek, amely a hazai vállalkozásokat stabil, kiszámítható és fenntartható energiaellátáshoz segíti hozzá, amelyre hosszú távon tudnak alapozni”

– hangsúlyozta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. Hozzátette:

“azt látjuk, hogy a cégek zöme komolyan mérlegeli egy hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodás megkötését, hiszen a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és szélsőséges áringadozás mellett felértékelődött a lokálisan megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergia. Jól mutatja a felfokozott érdeklődést, hogy tavaly rekordszintet ért el a megújulóenergiát termelő új erőművekre kiadott engedélyek száma Magyarországon.”

Katona Bence azt is leszögezte: a vállalatok energiafogyasztása ma már nem egyszerűen fenntarthatósági kérdés. Az energiapiac globális problémái, az ellátási bizonytalanságok, a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus okozta átállási nehézségek, a volatilitás és az infláció miatt elszabadult árak egyre több üzleti szereplőt ösztönöznek kiszámítható megoldások felkutatására. Ezek egyike a helyben előállított, nagy ellátási rendszerektől nem függő, tervezhető áron elérhető zöldenergia.

Hirdetés

További cikkek a témában