Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Tartsa kézben robotika használatával gyártása rugalmasságát

A robotok egykor az autógyárak nagy volumenű műveleteihez tartoztak, de ma már az üzleti világ minden szektorába beszivárognak.

A hagyományos gyártási, ellenőrzési, és csomagolási műveleteken túl robotok látnak el feladatokat a bányászattól és az űrkutatástól kezdve, a sebészeten és a laboratóriumi kutatáson át egészen a gyümölcsszedésig. Az alkalmazások ilyen széles repertoárjával a mai robotoknak egyetlen fő tulajdonságra van szükségük: rugalmasságra. Ennek a rugalmasságnak a nagy részét a karvégi szerszám (megfogó) biztosítja, ami azt jelenti, hogy a megfogótechnológiai beszállító kiválasztásakor számos tényezőt kell szem előtt tartani, nem utolsósorban a portfólió szélességét, a bizonyított testreszabási lehetőségeket, és a magas szintű ügyféltámogatást.

Mindannyian tudjuk, hogy az autógyárak már évek óta automatizáltan működnek. Ez az ágazat továbbra is kulcsfontosságú hajtóereje a robotika értékesítésének világszerte. A hegesztésen és festésen kívül az autóiparban robotokat alkalmaznak még olyan feladatokhoz, mint az összeszerelés, a trimmelés, a vágás, az alkatrésztovábbítás és a gépkiszolgálás, hogy csak néhányat említsünk.

Az autógyárak által elért eredményeket egyre több, másfajta iparág is figyelembe veszi, köztük az élelmiszeripar, az italgyártás, az élettudományok és a mezőgazdaság, amelyek mindegyike növeli a robotok alkalmazását a termelékenység, a hatékonyság, a személyzet biztonsága, a termékminőség és a bevétel növelése érdekében. Röviden, nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártósorok rugalmasabbá tételére, és arra, hogy a folyamatosan változó vevői igényekre reagálva hatékonyabban tudják megvalósítani a „high-mix – low volume” gyártást (azaz többféle terméktípus, változatonként kisebb mennyiséggel).

Új iparágak mozgatják a keresletet

Egy McKinsey-jelentés szerint világszerte a vállalkozások 88%-a tervezi a robotizált automatizálás bevezetését az infrastruktúrájába. A Mordor Intelligence jelentése szerint, a sok új iparággal, ami növeli az eladásokat, a robotika globális piaca 2026-ra elérheti a 74,1 milliárd dollárt (a 2020-as 27,73 milliárdról), ami 17,45%-os CAGR-nek felel meg. Bár a robotika területén lévők számára fényesnek tűnik a jövő, tapasztalatból tudjuk, hogy vannak bizonyos előfeltételek, amelyek az autóiparon kívüli ágazatokban is megalapozzák a sikert.

Míg a nagy volumenű autóipar terén a robotok jellemzően egyetlen feladatot látnak el, a nem autóipari robotok esetében a rugalmasság a kulcsszó. Itt a felhasználók különböző, akár rendszeresen változó feladatokhoz rendelik a robotokat. Azok, akik azt gondolják, hogy a programozás problémát jelent a ’high-mix – low volume’ gyártási környezetekben, gondolják át újra. A robot OEM-ek, a kobot (kollaboratív robot) specialisták és a szoftvercégek ma már olyan megoldásokat kínálnak, amelyek egyszerű programozást biztosítanak, olyannyira, hogy még a kevés vagy semmilyen tapasztalattal sem rendelkező operátorok is képesek szinte pillanatok alatt mozgáspályákat létrehozni.

AI és ML

Bár mindannyian tudjuk, hogy a robotok az embereknél hatékonyabban hajtják végre az ismétlődő feladatokat, itt az új irányzat: az AI (artificial intelligence, azaz mesterséges intelligencia) és az ML (machine learning, azaz gépi tanulás) segítségével a robotok képesek gondolkodni, tanulni és pontos következtetéseket levonni emberi kollégáik segítsége nélkül. Ez egy izgalmas kilátás az ipar számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a robotok támogathatják az ipar 4.0/digitalizációra való átállást, főként azért, mert a komplex feladatokban felülmúlják a hagyományos mozgásrendszereket.

Például, míg a gyártási szinten sok gép teljesen automatizált, a raktárból a végső összeszerelésig és csomagolásig terjedő anyagmozgató feladatok gyakran nem automatizáltak a velük járó összetettség miatt. Napjainkban azonban a legújabb robotizált megoldások segítik a folyamatos anyagáramlást keresztül a gyáron, ami potenciálisan a “sötét” vagy „lights-out” gyártás koncepciójához vezethet, ahol egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés ember van, aki irányítja a műveleteket.

Egyedi megoldások

Mivel a robotok sokféle gyár alapvető erőforrásává válnak, a rugalmasság elérése kiemelkedő fontosságú minden olyan feladat esetében, amely anyagmozgatással vagy szervizeléssel jár. Itt az alkalmazások mintegy 50%-a igényel ujj és/vagy megfogó módosításokat az ügyfél igényeinek megfelelően.

Mind a robothasználók, mind a gyártók számára számos célkitűzés van a termékválasztás során, beleértve az ár-teljesítmény arányt, a rugalmasságot, a könnyű alkalmazhatóságot és a biztonságot. A karvégi megfogó technológia azonban kulcsfontosságú tényező az olyan feladatoknál, mint az anyagmozgatás, csomagolás, gépkiszolgálás, összeszerelés, minőségellenőrzés és felületkezelés.

Mi az SMC-nél a megfogó megoldások teljes skáláját kínáljuk, beleértve a pneumatikus, elektromos, mágneses és vákuumos megoldásokat, biztosítva az adaptivitást minden megfogási igényhez. FRL egységeket, csövezést, szelepeket és soros kommunikációt is tudunk biztosítani, akár vezeték nélküli, akár hagyományos vezetékes technológiával, így kulcsrakész megoldást nyújtunk az új robottelepítésekhez vagy utólagos átalakítási projektekhez.

Segítünk a robotikai mérnököknek olyan “nyelvek” megértésében, amelyeket valószínűleg nem ismernek, mint például a pneumatika, azáltal, hogy segítünk lefordítani vagy értelmezni a levegővel hajtott mozgásvezérlés követelményeit és az általa elérhető előnyöket. Szakértő csapatunk segít elmagyarázni mindent a szelepsziget-technológiától és a szűréstől kezdve a levegő áramlásig és a rendszernyomásig. Bár az SMC elektromos aktuátorok széles körű   választékát kínálja, a fő nyelvünk továbbra is a pneumatika, ezért egyre több robotgyártó OEM és gyártóüzem kéri a segítségünket.

Gyors szerszámcsere

A rugalmasság biztosítása érdekében a robotoknak gyakran több különböző megfogót kell használniuk, ezért a gyors és megbízható szerszámcsere-technológia kiemelkedő fontosságú. Azonban sok megoldás drága, és valamennyi kockázatot is rejt magában a bonyolult levegő/jel csatlakozások miatt. Ezért a tervezőmérnökökből álló csapatunk, itt az SMC-nél, kifejlesztette az MHF2-X7076A-t, egy moduláris, alacsony profilú, ujj cserélési funkcióval ellátott levegős megfogót. Ez az robotokhoz készült automatikus szerszámcserélő-berendezés azt jelenti, hogy a felhasználók egyszerűen kicserélhetik a megfogó végét (az ujjat) mindenféle kockázat nélkül. A vezetékek és a csövek össze vannak fogva a levegős megfogó testében (a robot oldalon), hogy a szerszámcsere során javítsák az elektromos érintkezést, és csökkentsék a levegőszivárgást.

Robot egy csomagolási alkalmazásban vezeték nélküli kommunikációval, hogy biztosítsa a megbízható soros kommunikációt és a rugalmasságot a karvégi szerszám (EOAT, azaz end-of-arm tool) cseréjekor

Még valami, ami megkülönböztet minket a piacon, hogy vezeték nélküli kommunikációt kínálunk a megfogóval, hogy kiküszöböljük a kommunikáció elvesztés és a leállások kockázatát. Az EX600-W vezeték nélküli rendszerünk kevesebb kábelt és csatlakozót, kevesebb telepítést és karbantartást, valamint kevesebb törést és szétcsatlakozást jelent, így teljesen megbízható, zajálló kommunikációt biztosít. A robothasználók egyre gyakrabban alkalmazzák a gyors válaszidejű EX600-W vezeték nélküli rendszerünket, hogy javítsák az OEE-t (Overall Equipment Effectiveness, azaz teljes eszközhatékonyság), ami kulcsfontosságú mutató minden termelési vagy folyamatműveletnél.SMC Vezetéknélküli egység – EX600-W sorozat

SMC Vezetéknélküli egység – EX600-W sorozat

Előre haladva, a K+F csapatunk folyamatosan dolgozik a rendszer modularitásán, felgyorsítva a megfogócserék sebességét és csökkentve a leállások kockázatát. Az Ön termelékenysége és üzemideje a legfontosabb prioritásunk. A jelenleg általunk gyártott robotmegfogók körülbelül 50%-a egyedi gyártású, ami kiemeli hitelességünket, mint hozzáértő és bevált technológiai partner.

www.smc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában