Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Életmentő drón a német partiőrségnél

A német partiőrség egy olyan életmentő drón fejlesztésén dolgozik, ami balesetek esetén pillanatok alatt a helyszínre érkezik.

Még a legrutinosabb úszók számára is megterhelő egy vízi balesetet követően sokáig a víz felszínén maradni. Ilyenkor a segítség megérkezéséig minden perc számít, ezért a német partiőrség egy alacsonyan szálló, nagyon gyors drón fejlesztésébe kezdett. A drónokat a segélyhívás beérkezését követően azonnal el tudják indítani, míg a mentőcsapatoknak kell pár perc, hogy mozgásba lendüljenek. A drón a bajba jutott számára amellett, hogy az igazi segítség közeledtét jelzi, még egy felfújható rudat is ledob, amibe kapaszkodni lehet.

Természetesen ezek a drónok nemcsak hajótörés esetén hasznosak, hanem a tipikus strandbaleseteknél is „segítő rudat nyújthatnak”. A Microdron egyik munkatársa bizton állította a próbamentést követően, hogy a rendszer tökéletesen fog működni és rengeteg úszó életét fogja megmenteni, akik egyébként a hullámok áldozataivá válnának.

Ahogy a technika fejlődik, úgy mindig újabbnál újabb eszközök és ötletek látnak napvilágot a témában. Összességében mégis a katasztrófaelhárítás során a leghasználhatóbbak a drónok voltak. A partiőrség számára például azért ideális, mert egy önvezető hajónak zátonyokat és embereket kell kerülgetnie, míg a drón akadályok nélkül juthat el a bajbajutottig.

Forrás: http://www.tisztajovo.hu/technika/2016/10/02/eletmento-dron-a-nemeteknel

Hirdetés

További cikkek a témában