Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

A Puli bebiztosította útját a Holdra

A Google Lunar XPRIZE hetedik csapataként a magyar Puli Space is bebiztosította helyét holdutazásához.

A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE lényege, hogy kihívás elé állítsa és inspirálja a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robotalapú űrkutatás olcsó metódusait. A verseny győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen eljuttat a Holdra egy robotot, és ott végrehajtja az előírt feladatokat. 2007 és 2010 között 16 országból 29 csapat regisztrált, mára tizenhatan maradtak 13 országból, Európát Németország és Olaszország mellett a magyar Puli Space képviseli.

A Google Lunar XPRIZE csapatainak Tel-Avivban tartott találkozóján jelentették be, hogy a Puli Space Technologies Kft. és a pittsburghi székhelyű Astrobotic Technology Inc. képviselői aláírták a szerződést, mely szerint a Puli rover és a magyar összeállítású időkapszula is helyet kap az amerikai Peregrine leszállóegységén. Az időkapszulában kerámiatáblákra nyomtatott, kicsinyített szövegeket és képeket helyeznek el a Memory of Mankind on the Moon (Az emberiség emlékezete a Holdon) projekt részeként.

A Peregrine-t a GLXP keretében a tervek szerint a SpaceX egyik Falcon–9 rakétája juttatja Föld körüli pályára, innen pedig a Peregrine hajtóművei irányítják az űreszközt a Holdhoz. A Peregrine-en a Pulival együtt a japán HAKUTO csapat két holdjárójának (MoonRaker és Tetris), a chilei AngelicvM járművének (Uni Rover) és egy amerikai rovernek is bérelt helye van. A leszállóegység 270 kilogramm hasznos teher Holdra juttatására képes, célpontja a Hold Lacus Mortis (Halál-tó) nevű régiója, amely az égitest északi felén található. A legfrissebb Holdról készült felvételek alapján itt barlangok lehetnek, amelyeknek a Hold kolonizálása során nagyon fontos szerepük lehet.
A 2017-es Hold-utazásig a magyar csapatnak még át kell alakítania a Pulit, hogy az megfeleljen a szállító járműben biztosított raktérrész geometriai korlátainak. Közben azt is felmérik, hogy ez hogyan változtat a holdjáró tömegén, és hogy az új méreteket hogyan lehet minél inkább összhangba hozni a többi együtt utazó rover mutatóival. Végül pedig a pénzügyek megtárgyalása, majd a számla rendezése következik.

Forrás: www.ipon.hu

Hirdetés

További cikkek a témában