Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Okosodó a csomagolások RFID, NFC, AR, TTI technológiával

Az egész világot behálózó infokommunikációs fejlesztések a csomagolóiparra is nagy hatással vannak, megjelennek az egyre okosabb csomagolások az RFID, NFC, AR és TTI technológiák alkalmazásával.

A csomagolóipari technológiai fejlesztésekben az okos csomagolóanyagok megjelenítése dominál. Amellett, hogy biztonságosabbá teszik a vásárlást, interaktívan kommunikálnak a vásárlókkal.

A fejlesztések egyik iránya, hogy folyamatosan nyomon követhetővé váljon a termék útja, amelynek jelenlegi legmodernebb módja az RFID (rádió frekvenciás helymeghatározás) címkék alkalmazása. Ez egyrészt a készletgazdálkodás automatizálásában kap nagy szerepet, hiszen segítségével emberi beavatkozás nélkül menedzselhetőek az utánrendelések is, és kiküszöbölhető az ideiglenes áruhiány. Ugyanide tartoznak a lopásgátló megoldások, amelyek alaposan megnehezítik a tolvajok dolgát.

A másik fő csapásvonal a kiterjesztett valóság (AR – Augmented Reality). A vásárló okostelefonja az elindított applikáció segítségével kommunikál a csomagoláson elhelyezett címkével.  Így a termék adatain túl annak felhasználási lehetőségeiről is tájékoztatást kaphat.

Az NFC-technológiát (Near Field Communication) a nagy italgyártók már jelenleg is alkalmazzák prémiumkategóriás termékeiken. A mobillal olvasható NFC chip tartalmazza a termék minden fontos adatát és legfőképpen hitelesíti azt, hogy az italt valóban ők készítették, azaz nem hamisítvány.

Jövőbe mutató technológiai fejlesztés a TTI (time-temperature-indicator) címke, amely folyamatosan méri például a hűtött termék hőfokát. Ha azt érzékeli, hogy hosszú ideig a megszabott hőmérsékletnél melegebb környezetben volt az adott termék, akkor a címke elszíneződik, pirosra vált és jól olvashatóan megjelenik rajta a kiírás, hogy fogyasztásra nem javasolt az étel.

A felsorolt megoldások alkalmazásának feltétele, hogy a megfelelő csomagolóanyagokat költséghatékony módon, akár kis példányszámban is, a kreatív elképzeléseknek, a szezonalitásnak megfelelve, a személyre szabott módon tudják előállítani. Ennek kulcsa a digitális nyomdai technológiákban lehet.

Forrás: www.magyar-logisztika.hu

Hirdetés

További cikkek a témában