Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

manus 2017

A stuttgarti Motek nemzetközi vásárral egyidejűleg indul a pályaművek befogadása a polimer siklócsapágyakkal megvalósított izgalmas megoldások versenyére.

A vállalatok és egyedi fejlesztők mostantól pályázhatnak a nemzetközi manus díjra. Legyen szó ipari szériagyártásról vagy egyedi gyártású darabról – mindenki pályázhat polimer siklócsapágy alkalmazásával. A verseny nyerteseire akár 5000 eurós pénznyeremény vár, és a 2017. évi Hannoveri Vásáron vehetik át a díjat.

Vízben, földön vagy levegőben – alig van olyan terület, ahol a polimer siklócsapágyak nem bizonyíthatják jellegzetes előnyeiket. A napelemes repülőgépben csökkentik a súlyt, a hullámerőművekben óvják az erőművet a korróziótól, az utakon gondoskodnak a zökkenőmentes járásról, és kedvezőbbek, valamint tartósabbak, mint az összehasonlítható fém megoldások. A műanyag csapágytechnikában rejlő óriási lehetőségek bemutatására immár a nyolcadik alkalommal kerül sor a híres manus díj kiírására. Az igus, a kompozit anyagokkal foglalkozó németországi intézet (Institut für Verbundwerkstoffe), az Industrieanzeiger című folyóirat és a kölni szakfőiskola (Technische Hochschule Köln) közös kezdeményezése olyan műanyag siklócsapágyas megoldásokat díjaz, amelyek műszaki és gazdasági hatékonyságuk és a fejlesztő kreativitása révén emelkednek versenytársaik fölé.

A „manus” (lat. kéz) az új utakat kereső tetterőt szimbolizálja a csapágytechnikában”, magyarázza Gerhard Baus úr, az igus GmbH siklócsapágy részlegének vezetője. Ezt valósította meg az a 34 országból származó összesen 467 résztvevő, aki a 2015. évi manus pályázatra elküldte fejlesztését. A beérkezett pályaművek egy egész sor izgalmas lehetőséget mutattak be a műanyag siklócsapágyak használatára, a prototípus elkészítésétől egészen a sorozatgyártásban történő alkalmazásig. Siklócsapágyak kormány nélküli kerékpárokban Olaszországból, lineáris csapágyak egy süteménydíszítő francia gépben vagy siklócsapágyak egy kanadai akváriumtisztító robotban. Az arany Manus díjat végül egy, a hannoveri Leibniz Egyetemen kifejlesztett és a fülsebészetben alkalmazott innovatív rendszer nyerte, amelyet a belső fül süketségének kezelésére és nagyfokú nagyothallás esetén alkalmaznak.

Díjkiosztó a 2017. évi Hannoveri Vásáron

A független zsűri 2017 februárjában dönt a díjazottakról. Addig a résztvevők az interneten pályázhatnak rövid szöveges bemutatkozással, valamint az alkalmazásukat bemutató képekkel és videókkal. Mindössze annyi a feltétel, hogy legalább egy prototípus álljon rendelkezésre a bemutatott alkalmazásból. A manus díjak kiosztására a 2017. évi Hannoveri Vásáron, az igus GmbH standján kerül sor. A verseny nyerteseire egy max. 5000 eurós pénznyeremény vár. A következő webhelyen, www.manus-wettbewerb.de minden információ megtalálható, többek között az elmúlt években a résztvevők által nevezett alkalmazások is és egy hivatkozás az online jelentkezéshez.

A világ legnagyobb, siklócsapágy alkalmazásokra kiírt díja, a manus a 8. fordulójához ért. A fejlesztőknek 2017. február végéig van lehetőségük a legsokoldalúbb siklócsapágy-alkalmazások benyújtására. A díjakat a 2017. évi Hannoveri Vásáron nyújtjuk át, közönség előtt.

Forrás: www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában