Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Új típusú szélturbinák

Az emberiség nagyon sok technológiai megoldást lesett el a természettől, ám a megvalósításnál olykor korlátokba ütközött. A Tyer Wind is az új típusú szélturbinái megvalósításához a természethez fordult ihletért.

Egyelőre számos korláttal kell szembesülnünk a technológia fejlődése során. Annak ellenére, hogy sokszor értjük és látjuk a természet kínálta megoldásokat, mégsem mindig sikerül hatékonyan alkalmazni a műszaki életben.

tyerwind tyerwind_2

Talán mostanában van remény némi változásra, hiszen az elmúlt években a tudósok még nagyobb hangsúlyt fektettek a különböző mozgások tanulmányozására és mimikák. Ennek köszönhető, hogy a most tervezett és épített gépek egyre élethűbbé válnak. Kiváló példája ennek Anis Aouini alkotása, a szélturbina, ami inkább hasonlít egy madárra, mint a már jól megszokott szélmalomra.

A Tyer Wind a kolibri mozgását utánozta, amivel képes egyhelyben megtartani magát a levegőben. A különös turbinának két, 1,6 méter hosszú szárnya van, amik nyolcast írnak le a mozgásukkal. Az elv, hogy a szél energiáját összegyűjtve elektromosságot termelnek, nem változott, ám a régi és új kialakítás hatékonysága valószínűleg jelentős különbséget rejt.

A számadatokról egyelőre biztosat még nem lehet tudni, mivel a Tyer Wind a részleteket nem közölte. Jelenleg a turbinák tesztje folyik, a hatékonyság és aerodinamikai viselkedés mellett figyelik az elhasználódást és a rongálódást is. A cég annyit elárult már, hogy rendkívül ígéretesek a teszteredmények.

A szélturbina a természetből vett mozgások és mimikák alapján készült. A szakértők szerint ezt a tudást más iparágakban is kiválóan lehetne alkalmazni, ám sajnos a biomimikálás még nem érte el az áttörés szintjét. Erre talán a Tyer Wind hivatalos teszteredményei után végre sor kerül majd.

forrás: http://www.tisztajovo.hu

Hirdetés

További cikkek a témában