Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Fólia hűtésre

Műanyag fóliából készült az a legújabb burkolat, ami az eddigieknél jóval hatékonyabb hőleadásra képes.

Egy olyan speciális műanyagot fejlesztettek ki a Colorado-i Egyetemen, ami akár 10 oC-os hőmérsékletcsökkentésre is alkalmas. Természetesen ez csak akkor valósítható meg, ha a tárgy és a környezetének hőmérséklete között ennél nagyobb a különbség. Igazából nem egy egetverő csodáról van szó, az újdonság és a lényeg a kisugárzott hő mennyiségének növekedésében van.

A különleges fólia az anyagában hordozza a talányt, apró, körülbelül 8 mikron átmérőjű üveggömbökkel van tele. Ezek egyfajta rezonanciakamrákat képeznek, amik az elnyelt fotonokat kiválóan sugározzák ki 10 mikron körüli hullámhosszon. A fólia egyik oldala teljesen átlátszó, míg a másik felén a látható fény visszaverésére alkalmas tükörréteget tehetnek. Ez például megakadályozza, hogy a nap sugarai felmelegítsék a vizet egy lefedett víztározóban, miközben a vízből távozni kívánt hő könnyebben áramlik a külvilágba. Ha a tükörréteget leszedik, akkor a napelemek hatékonyságát növelhetik vele, hiszen azok hatásfoka alacsony hőmérsékleten sokkal jobb.

További hatalmas előnye a különleges fóliának az alacsony ára. Mivel egyszerűen és olcsón előállítható, tekercselt formában sem lehet 80-150 forintnál drágább négyzetmétere.

forrás: https://prohardver.hu/hir/hatekonyan_huto_folia.html

Hirdetés

További cikkek a témában