Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

CAD/CAM/PLM

24 óra alatt kinyomtattak egy lakóházat a helyszínen

A -35 °C fokos orosz hidegben nyomtattak ki egy 38 négyzetméteres lakóházat, mely egyenes falat nem igazán tartalmaz, de csak kb. 3 millió forintból készült el. Klasszikus alaprajzú házak is készíthetőek, akár még olcsóbban is.

Mindössze huszonnégy órára volt szüksége az Apis Cornak, hogy felépítse egy ház falait additív, 3D nyomtatási technológiával. Az igazi újdonság a sebesség, illetve az, hogy helyben készült a ház, nem egy gyárban nyomtatták a részeit, amiket aztán a felhasználás helyén összeszereltek.

Az Apis Cor nyomtatója akár 132 négyzetméteres házak elkészítésére is alkalmas, áthelyezés nélkül 3,3 méter magas épületeket tud gyártani. A sebességéről annyit árultak el, hogy 100m2/nap kapacitással rendelkezik.

apiscor_2D_lakohazAz orosz tél egyik leghidegebb napját választották az építésre, bizonyítandó, hogy extrém körülmények között is működik a megoldás. Ehhez fóliasátrat húztak a tervezett épület köré, míg kívül -35°C volt, a sátorban 5°C hőmérsékletre melegítették a levegőt, ahonnan már képesek dolgozni a betonnal. Az utómunkálatokhoz szükség volt szigetelésre is, ezt laza szerkezetű, száraz szigetelőanyaggal, illetve purhabbal oldották meg. A nyomtatási minőség lehetővé tette, hogy csiszolás és egyéb előkezelés nélkül, azonnal festhessék a falakat. Miután bekerültek az ablakok, a világítás és a többi gépészeti és berendezési tárgy, kulcsrakész állapotba került a 38 négyzetméteres, előszoba, nappali, konyha, fürdőszobás ház. A tetőt viszont külön szigetelni kellett vízzáró réteggel. Erről a csapat azt mondja, a lapostetős kivitel ellenére jól bírja a hó súlyát. Az épület 175 évig is bírhatja az ígéret szerint. A demóban az ívek dominálnak, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan lesz megfelelő bútorzat a lakóknak? Minden bizonnyal nyomtatnak maguknak.

És ha valaki azt gondolná, ma még ez a technológia kiemelkedően magas költségeket jelent, az Apis Cor megnyugtatásul közli, hogy hozzávetőleg 275 dolláros négyzetméter ár jön ki, amiben már a falakon és a tetőn kívül a külső-belső befejezés, a szigetelés, az ablakok, a padló, illetve a vezetékelés is benne van. Tehát a ház megközelítőleg három millió forintért épült fel. A költségek tovább csökkenthetők, ha nincs szükség ilyen extravagáns megjelenésre, a klasszikus négyzetes forma a cég becslése szerint 223 dollár körüli négyzetméterárral valósítható meg.

Forrás: https://m.itcafe.hu/hir/egy_nap_alatt_a_helyszinen_nyomtattak_komplett_lak.html

 

Hirdetés

További cikkek a témában