Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Biomimetika, a természet megoldásai

Eszközeinkkel és kultúránkkal valóban sajátunkká tettük bolygónkat, de az anyatermészet mindig egy lépéssel előrébb jár, az általunk kifejlesztett legmodernebb technológiák pedig még mindig sokat tanulhatnak abból, amit a természet az évmilliók során megalkotott.

Ez a tanulás áll a biomimetika, vagyis annak a tudományterületnek a fókuszában, amely a természet legizgalmasabb megoldásait fordítja át technikai innovációvá. Számos más ipari területhez hasonlóan az LG a biomimetikus innováció úttörőjének is számít: a vállalat legújabb kereskedelmi felhasználású légkondicionáló berendezéseiben alkalmazott formatervet például a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna uszonyának formája inspirálta. Mindez egyben azt is demonstrálja, hogy miként keltheti új életre a jövő technológiáját a természetben kifejlődött, egyedülálló megoldás alkalmazása.

lg-multi-v-5-1

Nem kell ahhoz képzett biológusnak leni, hogy belássuk, a púpos bálna uszonya valóságos mérnöki csoda. Az uszonyok egyedi formájának köszönhetően ezek az állatok — nagy méretük ellenére — meglepően fürge mozgásra képesek, vagyis az evolúció soha véget nem érő fegyverkezési versenyében egy valódi, hidrodinamikai csodafegyverrel rendelkeznek. Az uszonyok elején található nagyméretű, szabálytalan alakú dudorok úgy módosítják a víz áramlását, hogy bálna számára úszás közben könnyebbé teszik az irány tartását.

Bár a biomimetikus technológia még gyerekcipőben jár, annyi bizonyos, hogy az ilyen, szabálytalannak tűnő dudorokkal kiegészített szárnyprofil hatékonyabb a szükséges felhajtóerő előállítása terén, illetve kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik az ún. áramlásleválással, azaz áteséssel szemben, mint az ugyanilyen formájú, ám különleges kialakítás nélküli szárnyprofilok.

lg-multi-v-5-3

Ezek a dudorok a ventilátorlapátokon alkalmazva úgy működnek, hogy a levegőt vagy a vizet kisebb felületű területeken áramoltatják át, ami az áramló közeg nagyobb sebességét eredményezi, a felület felett örvénylő áramlás pedig így nagyobb felhajtóerőt hoz létre. Tipikus esetben a víz vagy a levegő teljes hosszában végigáramlik a lapát felületének szélén, majd a csúcsnál leválik — a dudorok ezt a jelenséget kompenzálják illetve csökkentik a mértékét. A kagylóhéj-formára emlékeztető hullámos mintázat pedig megkönnyíti a víz vagy a levegő áramlását. Mindez együtt kisebb zajkibocsátást, nagyobb stabilitást és hatékonyabb működést eredményez.

Az LG megoldása, amely a bálnák e speciális biológiai tulajdonságait ültette át a ventilátor-technológiába, olyan kézzelfogható előnyöket eredményezett, amelyek a biomimetikus kutatások fontosságát bizonyítják. Azzal ugyanis, hogy az LG Multi V 5 ventilátorlapátjain ezeket a biomimetikus formákat alkalmazták, a készülék a hagyományos ventilátorral szerelt berendezésekhez képest hatékonyabban működik. Ez azt jelenti, hogy a készülék 10 százalékkal nagyobb légtérfogat-áramra képes a hagyományos modellekhez képest, 20 százalékkal kisebb energiafogyasztás mellett.

www.lg.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában