Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

ARIADNÉ az okos fehérbot

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetem mérnökei, amely egy speciális vezetőcsíkot követ.

A látássérültek számára az egyik legfontosabb korlátozást a környezeti akadályok jelentik, tájékozódásukat hagyományosan a vakbot segíti. Bonyolult nagy terekben azonban nem követhető a környezeti tárgyak, pl. útszegélyek, de az útburkolaton kialakított kidomborodó jelzések érzékelhetősége sem hatékony, rendkívül költségességük ellenére sem. Jelenleg nincs olyan rendszer, ami a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana. Az Óbudai Egyetem mérnökeinek innovatív fejlesztése, az ARIADNÉ vakvezető rendszer, erre a problémára ad hatékony megoldást.

Az ARIADNÉ vakvezető rendszer alapeleme egy olyan elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, mely segíti a felhasználót, hogy egy elhelyezett, speciális vezetőcsíkot (mely a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához.

A speciális vakbot a hagyományos pásztázó mozgatással, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hang és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

  • Az ARIADNÉ bot a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú.
  • A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást.
  • A hang és vibráló jelzés a felhasználó által programozható.
  • Az elektronika tápellátását vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja.
  • A bot teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú.
  • Az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzíthető, vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők.
  • Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakítás jelzi, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját.

Forrás: news.uni-obuda.hu

Hirdetés