Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

ARIADNÉ az okos fehérbot

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetem mérnökei, amely egy speciális vezetőcsíkot követ.

A látássérültek számára az egyik legfontosabb korlátozást a környezeti akadályok jelentik, tájékozódásukat hagyományosan a vakbot segíti. Bonyolult nagy terekben azonban nem követhető a környezeti tárgyak, pl. útszegélyek, de az útburkolaton kialakított kidomborodó jelzések érzékelhetősége sem hatékony, rendkívül költségességük ellenére sem. Jelenleg nincs olyan rendszer, ami a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana. Az Óbudai Egyetem mérnökeinek innovatív fejlesztése, az ARIADNÉ vakvezető rendszer, erre a problémára ad hatékony megoldást.

Az ARIADNÉ vakvezető rendszer alapeleme egy olyan elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, mely segíti a felhasználót, hogy egy elhelyezett, speciális vezetőcsíkot (mely a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához.

A speciális vakbot a hagyományos pásztázó mozgatással, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hang és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

  • Az ARIADNÉ bot a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú.
  • A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást.
  • A hang és vibráló jelzés a felhasználó által programozható.
  • Az elektronika tápellátását vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja.
  • A bot teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú.
  • Az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzíthető, vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők.
  • Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakítás jelzi, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját.

Forrás: news.uni-obuda.hu

Hirdetés