Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Egy mérőeszköz és az intuíció

A HAHN+KOLB egyik idei újdonsága az ATORN IC szerszámbemérő termékcsalád. A termék fejlesztése során a mérnökök olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az egyszerűség, költséghatékonyság, és felhasználó barát kialakítás.

Mindezeket úgy, hogy a termék mérési pontossága ne veszítsen a maximálisan elvárható értékből. A fejlesztést a mérési és ellenőrző eszközök területén már több mint 70 éves innovációs tapasztalattal rendelkező mérőeszközgyártó cég is támogatta és segítette. Ez vezetett ahhoz az eredményhez, hogy megalkottak egy kiváló minőségű és könnyen kezelhető mérőeszközt és kiemelkedően kedvező árat tudnak kínálni a piac többi szereplőjéhez képest.

A termék sikerének 3 összetevője: egyszerűség, pontosság és gazdaságosság.

A fejlesztési koncepció lényege, hogy a felhasználót helyezi a középpontba. A mindennapi eszközhasználók munkáját figyelemmel kísérve fejlesztették az ergonómiailag és logikailag is legmegfelelőbb kialakítást mind a szoftver mind a hardver területén. A modern képfeldolgozás tovább segíti a felhasználót, hogy játszi könnyedséggel tudja elsajátítani a mérés folyamatát. A pontosságáról az üzemeltetőtől független, dinamikus célkereszt gondoskodik, valamint a gép Bosch pneumatikája és THK vezérlése. Az alapeszközt egy nagy pontosságú SK50-es precíziós szerszámbefogóval és integrált kalibrációs etalonnal látták el, de a géphez könnyedén lehet csatlakoztatni SK/HSK és VDI tokmányokat is. Az eszköz szoftveres és hardveres kialakításának köszönhetően 3 az 1-ben funkciót lát el. Képes a szerszámok mérésére, beállítására és ellenőrzésére.

Az ATORN szerszámbemérő intuitív használatot tesz lehetővé mindamellett, hogy a felhasználó időt és energiát spórol meg. A pontosan bemért szerszámok, az optimalizált gépmunkaidő és a hosszabb eszközélettartam akár 15 %-os termelékenységnövekedést is eredményezhet. A mérőműszer teljesen integrálható a termelés folyamatába mivel könnyen elhelyezhető megmunkáló és vizsgálóközpontokba vagy mérőtermekbe, de akár közvetlenül a CNC-gép mellé is felépíthető. Az eszköz mobilitása lehetővé teszi a gyártás folyamatosságát és hatékonyságának növelését.

„Előnyök”

A helyes beállítások mellett az ATORN szerszámbemérője az alábbi előnyöket garantálja:

  • Termelési minőség növekedése
  • Optimális gépmunkaidő
  • Kiegyensúlyozott szerszám-élkörfutás
  • Nincs selejt
  • Hosszabb szerszámélettartam
  • Közvetlenül a termelésbe illeszthető

„Lehetőségek”

A mérőgépet különböző képfeldolgozó rendszerekkel lehet megrendelni. Az alaptól egészen a professzionális szintig 3 különböző modellt lehet választani a szerszámbemérő készülék mellé.

A sorozat legfelszereltebb tagja az ATORN ImageController3, amely egy 17”-os színes érintőkijelzőt kapott a még átláthatóbb és könnyebb munkavégzés érdekében. Az operátor független dinamikus célkereszt automatikus vágóél felismerésre képes és pontos mérési eredményt ad a felhasználóknak.

A gép 40x-es nagyításának köszönhetően gyorsan felismerhetők a kopások és repedések nyomai a szerszámon. A megfelelő megvilágításról 12 db hosszú élettartamra tervezett erős LED izzó gondoskodik.

A hardver mögött dolgozó szoftver a mérési és kisegítő lehetőségek teljes armadáját bocsátja a felhasználó rendelkezésére. Az egyik ilyen kiemelkedő funkció a szerszám maximális kontúrjának meghatározása és mérése. A szerszám alapértékei meghatározhatók és a szoftver zöld és piros vonalakkal jelzi, hogy a mért vágószerszám értékei tűréshatáron belül vagy kívül találhatók. A kontúr mérés mellet az operátor további előre integrált mérési programok közül is választhat. Többek között lehetőség kínálkozik a szerszám hosszát, átmérőjét, sugarát és két vágóél szögét bemérni. A rendszer lehetőséget biztosít a felhasználó számára, hogy a mért értékeket külön könyvtárba rendezze. A mentett formákat jpeg, bmp, dxf és dwg formátumokban le is lehet tölteni. A kapott értékeket a digitális tárolás mellett papír alapú formában is ki tudja menteni a felhasználó. A géphez csatlakoztatott etikett nyomtató segítségével.

www.hahn-kolb.hu

Hirdetés

További cikkek a témában