Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Egyedülállóan kisméretű, C6015 típusú ipari PC

Interjú Roland van Mark-kal a PC-alapú vezérlés lehetőségeit tovább szélesítő új, univerzális ipari PC-ről.

A Beckhoff által kifejlesztett, új, egyedülállóan kisméretű, C6015 típusú, univerzális ipari PC (IPC) automatizálási, megjelenítési és adatkommunikációs feladatokhoz egyaránt használható. Amint Roland van Mark, a Beckhoff ipari számítógépek termék- és marketingfelelőse kifejti ebben az interjúban, ez az új eszköz kedvező árfekvésű, emellett kisméretű és rugalmas is, így az IPC-alapú megoldások előtt új területeket nyithat meg.

MM: A potenciális alkalmazási területek tekintetében hol helyezkedik el a C6015 típusú, ultrakompakt ipari PC a Beckhoff termékpalettáján?

Roland van Mark: A mindössze 82 x 82 x 40 mm méretű, C6015 típusú számítógép harmad akkora, mint a cégünk eddigi legkisebb méretű, szekrénybe építhető, C6905 jelű IPC-je. Közel 25%-os költségmegtakarítás érhető el vele, ezzel jelentősen megelőzi a korábbi, legolcsóbb x86 sorozatú ipari számítógépeinket. Másképpen fogalmazva ez azt jelenti, hogy az új modell segítségével igen kedvező költségek árán és minimális helyigény mellett valósíthatók meg automatizálási, megjelenítési és kommunikációs feladatok, sőt, az IPC-alapú megoldások előtt új területeket nyithat meg, olyan alkalmazások vonatkozásában is, melyeknél igen magas költségek árán kellett alaplapokat egyedi igényekhez illeszteni.

MM: Melyek a C6015 legfontosabb tulajdonságai?

Roland van Mark: Kiemelném a különösen kis méretét, ami nem csökkenti ipari alkalmazhatóságát. Ezt bizonyítja Intel® Atom™ processzorának nagy számítási teljesítménye is, melynek összetettsége négy magig terjedhet, valamint mechanikai felépítése is: passzív hűtésű, hosszú élettartamra tervezett gépről van szó, amely masszív, fröccsöntött alumínium-cink házba van építve. További ipari követelményeket is kielégít, többek között üzemi hőmérséklettartománya +55 °C-ig (131 °F-ig) terjed, emellett kivételesen jó rezgés- és ütésállósági mutatókkal rendelkezik. Nem hiszem, hogy valaha is létezett volna olyan ipari berendezés, amely ilyen kis méretben ekkora számítási teljesítményt nyújtott volna az összes szükséges számítógépes interfésszell együtt.

MM: Hogyan sikerült ilyen kicsi eszközt kifejleszteniük?

Roland van Mark: Az alaplapok fejlesztése terén szerzett, mélyreható tapasztalatunk kritikus jelentőségű volt e kivételesen kisméretű, egypaneles számítógép megtervezése során. Komoly hangsúlyt fektettünk a felhasználók által igényelt és kedvelt funkciók megvalósítására. Egyedülállóan kis mérete ellenére is rendelkeznie kell minden ipari számítógépnek a tipikus automatizálási feladatokhoz szükséges illesztőkkel. A tápegység mellett két, egymástól teljesen független Ethernet-felület, egy darab 2.0 és egy darab USB 3.0 szabványú soros vonal, valamint egy DisplayPort monitor-kimenet található rajta. Elsősorban ezek a kapcsolódási felületek határozták meg a méretét, mert a kábelezés megkönnyítése érdekében egy oldalra kellett mindet elhelyezni, amihez 82 mm széles készülékházra volt szükség.

MM: Az ipari PC kialakítása hogyan segíti a szűk helyekre történő beépítést?

Roland van Mark: A C6015 minimális mérete következtében a hat illesztő, valamint a hozzájuk tartozó csatlakozók és kábelek együttesen több helyet foglalnak el, mint maga a számítógép. Mindez azt eredményezi, hogy e különösen kisméretű IPC elhelyezkedésének pontosan illeszkednie kell a kábelek elrendezéséhez, amit általában a gépek felépítése határoz meg. A szűk területen felállított elrendezésekre ez fokozottan igaz. A különféle körülményekhez igen rugalmas szerelési lehetőségekkel alkalmazkodunk: kétféle beépítő keretet kínálunk, melyek segítségével függőleges vagy vízszintes helyzetben rögzíthető a számítógép, akár a gépszekrény hátlapjához, akár DIN kalapsínhez. Sőt, mindezek mellett, szimmetrikus hűtőbordáinak köszönhetően a C6015 egy megfelelő rögzítőkerettel akár tetszőleges pozícióba is állítható, a hőháztartására nincs hatással, ha elforgatják, mert a bordák minden irányba egyforma mértékben adják le a hőt. Végeredményképpen tehát a csatlakozókat tartalmazó oldalt tökéletesen a kábelek fekvéséhez lehet igazítani. Korábban sokszor ez nem volt lehetséges, ezért számos esetben nem lehetett ipari számítógépeket telepíteni igen szűkös helyekre.

MM: Milyen előnyöket kínál az egy paneles felépítés?

Roland van Mark: Azáltal, hogy egyetlen panelre építettük rá az IPC-t, a legszigorúbb hatékonysági és megbízhatósági elvárásoknak megfelelően vagyunk képesek legyártani ezt a kisméretű eszközt. A vevőink jó minőségű, mégis megfizethető árú ipari terméket kapnak pénzükért cserébe. Másik igen fontos szempont a minőségellenőrzés kérdése, amit teljes mértékben a Beckhoff verl-i gyárában végzünk. Az összeszerelést, beültetést követően beható vizsgálatokat hajtunk végre, mind a készülékházba történő beépítés előtt, mind utána, melyeket a késztermék végső tesztelése követ.

beckhoff_22_C6015

Az ultrakompakt C6015 típusú ipari PC csupán harmad akkora, mint a C6905 típusú IPC, amely ezidáig a Beckhoff legkisebb szekrénybe építhető ipari PC-je volt.

MM: A C6015 típusú ipari számítógépet kifejezetten olyanok számára tervezték, akiknek elsődlegesek a költségek és különösen fontos a helykihasználás. Említene néhány konkrét példát?

Roland van Mark: Az igen hatékony Intel® Atom™ processzorra épülő, ultrakompakt ipari PC ideálisan illeszkedik kis- és közepes alkalmazásokhoz, az automatizálás, megjelenítés és adatkommunikáció területén egyaránt. Kiemelkedő tulajdonságai kifejezetten olyan esetekben mutatkoznak meg, amelyekben helyszűke vagy korábbi tervezési okok miatt egyébként egyedi egységeket kellene tervezni. Ha valaki lépést kíván tartani a műszaki fejlődéssel, az egyedi megoldások igen hamar komoly költségekkel járhatnak. Mindezek mellett a legtöbb géptervező fő erőssége a folyamat- és gépészeti tervezés, amihez sokszor egyszerűbb külső gyártótól megvásárolni a legkorszerűbb vezérlőelektronikát. Ugyanez vonatkozik számos kutatóintézetre, tesztkörnyezet-építő és folyamattervező cégre.

MM: Ebben az összefüggésben milyen szerepet játszik a moduláris és szekrény nélküli összeállítások terjedése?

Roland van Mark: A jelenlegi tendenciák a vezérlőszekrények eltűnését vetítik előre, mivel a gépek felépítése egyre inkább moduláris lesz, azaz a vezérléstechnikában egyre hangsúlyosabb szempont lesz a berendezések helyigénye. Amint már említettem, a C6015 ultrakompakt és kedvező árfekvésű, így kiválóan használható decentralizált rendszerekben. Például, a segítségével kisebb gépmodulokba is beépíthetők helyi, intelligens funkciók, melyekhez túl költséges és nehézkes lenne külön vezérlőszekrényt felállítani. Ez az összeállítás jelentősen megkönnyíti a modulrendszerű gépegységek kialakítását és szabványosítását.

MM: A felsorolt előnyök milyen mértékben vonatkoznak az Ipar 4.0  és az IoT világába tartozó megoldásokra?

Roland van Mark: Az intelligencia decentralizálása kritikus az Ipar 4.0 és az IoT szempontjából. Számos potenciális alkalmazási lehetőséget látok, melyek során a C6015 segítségével gépi- és folyamatvezérlési adatokat gyűjthetnek, majd továbbíthatnak felhőalapú rendszerekbe, mindezt igen szűk helyen megvalósítva. Ilyen esetekben az ultrakompakt ipari PC egy intelligens IoT gateway szerepét töltheti be, emellett nagy adatmennyiségek átmeneti tárolására vagy távoli diagnosztikai műveletek futtatására is alkalmas. A C6015 ilyen irányú képességeit bizonyítja, hogy a Microsoft Azure IoT katalógusban is szerepel, mint minősített Azure-eszköz.

www.beckhoff.hu/C6015

beckhoff_3

A különösen kisméretű ipari PC egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy kivételesen rugalmasan építhető be rendeltetési helyére.

www.beckhoff.hu

Hirdetés

További cikkek a témában