Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

CNC forgácsoló műhelyek vízsugaras vágóközpontokkal

A gyárak és gépműhelyek egyre nagyobb számban nyernek versenyelőnyt azzal, hogy vízsugaras vágógépekkel gazdagítják gépparkjukat.

Amit a 80-as években még valami zavaros, bár varázslatos vágási eljárásként ismertünk meg, az ma már egy teljesen elterjedt gyakorlat. Sőt, a vízsugaras csiszolási metódus segítségével történő anyagmegmunkálás a gyártási folyamat egyik leggyorsabban növekvő ága. Ez részben annak köszönhető, hogy az eljárás igen jól kiegészíti bármely műhely meglévő berendezéseit, mint például a CNC fogácsoló gépeket. A vállalkozók folyamatosan keresik azokat a berendezéseket, amelyekkel növelhetik termelékenységüket és csökkenthetik a gyártás költségeit. Pontosan erre alkalmas a vízsugaras vágógép azáltal, hogy gyorsítja a munkafolyamatot és kevesebb anyagot pazarol.

A vízsugaras vágóval történő nagyolási munkaidőt, szerszám- és anyagköltséget csökkent

Sok gyártó ma már vízsugaras vágóval nagyolja a munkadarabokat és csak a simítást bízza forgácsoló gépekre. A nagyolási technikát integrálva a megmunkálási folyamatba jelentősen lerövidíthető a gyártási idő. Egy vízsugaras vágógép nagy nyersanyag-lemezeket tud kezelni és azokból több pogácsát (előgyártmányt) kivágni úgy, hogy nagyon kevés a gépállítással és szerszámozással elvesztett idő. A vízsugaras vágók olyan anyagokat is képesek vágni, amelyek nehezen megmunkálhatók a CNC forgácsoló gépekkel, mint például az Inconel, a Hastelloy (nikkellel, krómmal és molibdénnel ötvözött acélok) vagy a titán, sőt, az egyes anyagok között nem is kell szerszámot cserélni. Az OMAX vízsugaras gépek olyan könnyen használhatók, hogy egyetlen operátor több gépet is kezelhet egy időben.

A feldolgozási idő csökkentésén felül, a simítás előtti vízsugaras nagyolás a szerszám- és nyersanyag-költségeket is csökkentheti. Mivel a vágás nagy részét a vízsugár végzi, sokkal kevésbé kopnak a drága forgácsoló gépek, ezáltal ritkábban is kell cserélni azokat. Nagyobb méretű nyers lemezeket vásárolni (ezek beférnek a vízsugaras vágókba) pedig gyakran kevésbé költséges, mint kisebb méretű nyersanyag darabokat beszereznie egy CNC forgácsoló műhelynek.

A jobb anyagfelhasználás csökkenti a gyártás költségeit

A vízsugaras megmunkálás hideg eljárás, ami nem görbíti el, edzi vagy terheli (a hőtágulás által) az anyagot a vágás során. A levágott él minősége nagyon jó és általában nem igényel további simító, sorjázó megmunkálást. Mivel nincsenek hő által deformálódott területek vagy vágási karcolások, a vízsugárral vágott anyagok pontosan illeszthetők egy munkadarabra. A magas hőmérsékletű technológiával, mint a plazmával, lánggal vagy a lézerrel vágott darabok esetén a vágott élek megolvadnak, és ez azt jelenti, hogy nagyobb játékot kell hagyni az így megmunkált alkatrészek között, illetve, hogy több anyagra van szükség munkadarabonként.

A vízsugaras vágás mellékterméke egy olyan anyagtömb (váz), amely később könnyen felhasználható kisebb alkatrészek nyersanyagaként, illetve eladható újrafelhasználás céljára. A CNC forgácsolás mellékterméke ezzel szemben forgács, ami nem használható fel önmagában nyersanyagként. Ha ezt adjuk el újrafelhasználást végző szolgáltatónak, az anyag értéke kisebb, mint a hasonló tömegű, de vízsugaras vágásból származó mellékterméké, mivel a forgácsot külön lépésben meg kell tisztítani az olajtól.

Több képesség, több üzlet

Sok műhely számára a vízsugaras vágógépek nem várt előnyöket is hoztak. „Az egész gyártási folyamatunk másként néz ki,” mondja egy már régi OMAX felhasználó. „Azokat az alkatrészeket, amelyeket előtte csak fúrtunk vagy forgácsoltunk, áttettük a vízsugaras gépekre, mert az hatékonyabban vágja ki az egyes formákat.” Egy többtengelyes A-Jet vágófejjel egy OMAX vízsugaras vágó könnyen tud olyan csapott éleket, ferde oldalakat és zsebeket is vágni, amelyeket nehéz hagyományos CNC gépekkel kialakítani. Egyes műhelyek már arra is használják a vízsugaras gépeiket, hogy más gépeik javításához vagy bővítéséhez alkatrészeket készítsenek. Az OMAX CAD/CAM szoftver képes arra, hogy műhelyrajzot készítsen fogaskerekekhez, lánckerekekhez, bütyköstengelyekhez és más alkatrészekhez, amelyek szinte bármilyen félkész anyagból kialakíthatók. Ez csökkenti az állásidőt, ami abból eredhet, ha egy megrendelt alkatrészre várni kell. Más műhelyek számára a vízsugaras gépek beszerzése azt jelentette, hogy új piacok felé nyithattak, mivel képessé váltak gyors prototípus-gyártásra kedvező profittal.

Keresse az GE-CO Hungary Kft-nél OMAX termékeit, és nézze meg, hogyan tudják a vízsugaras gépek az Ön cégének nyereségét is növelni.

Az MACH-TECH 2017 kiállításon élőben megtekinthető OMAX MAXIEM 1530 A-JET 5 tengelyes gép leírása és felszerelése:

Modell: MAXIEM Géptípus: MAXIEM 1530

Maxiem

Az OMAX 1993-óta gyártja a saját egyedi és kizárólagos szabadalmakkal fejlesztett OMAX illetve MAXIEM márkájú vízsugaras vágógépeket. A cég székhelye és gyártó műhelye az USA, Washington állam, Kent városában található. A teljes gépgyártás és szoftverfejlesztés ebben a gyárban zajlik. Az OMAX kizárólag vízsugaras vágógépek gyártásával foglalkozik ezért tudott a több mint 20 év alatt egyik vezetőjévé válni saját ágazatának. Világszerte már több mint 4 000 gép dolgozik nap mint nap ügyfeleink műhelyében, Magyarországon is már több mint 20 darab gép lett telepítve az ügyfeleknél ezzel az eredménnyel pedig pillanatnyilag az egyik piacvezetője hazánknak.

A gép tulajdonságai:

A Maxiem 1530-as modell X-Y irányú vágási tartománya 3048 mm x 1575 mm. Mint minden Maxiem vízsugaras vágóközponttal, a Maxiem 1530 típusú vízsugaras géppel is nagyon sokféle anyagot lehet elvágni szerszámcsere nélkül. A megmunkálás tárháza szinte minden anyagra lehetséges.  A teljes Maxiem termékvonal része a kifejezetten abrazív vízsugaras környezetekhez kialakított Intelli-TRAX® precíziós dörzshajtású technológia lineáris encoderrel a híd és az asztal között mely robusztus, precíz és megbízható. A gép alapfelszereltsége az MAXJET®5i fúvóka. Ez a masszív és megbízható rendszer kevés karbantartást igényel, könnyen és gyorsan cserélhető használata pedig ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos szerszámgépeké.

A vízsugaras vágás technológiai folyamata:

A direkt hajtású nagynyomású pumpa által előállított ~3450 bar nyomású víz a vágófejben egy kis átmérőjű fúvókán áthaladva rendkívül nagy sebességű vízsugárrá alakul. A vízsugárba kevert abrazív homok koptató hatása által történik a vágás.

A vízsugaras vágás előnyei a lézer-, plazma-, lángvágással szemben:

Nincs hőbevitel, vetemedés, szövetszerkezet és keménységváltozás. Pontos vágás, alacsony vagy nulla utómegmunkálási költség. Vastag anyagok is vághatók. (200-300 mm)

Néhány példa a vágható anyagokról:

–           Fém (szénacél, rozsdamentes, inox nikkel, réz, alumínium, Alloy, Hardox stb.)

–           Kerámia (karbidok, timföldkerámiák)

–           Kompozit (FRP, szénszálas laminátum,, stb)

–           Üveg (boroszilikát, kvarcüveg)

–           Műanyag, gumi, hab

–           Kő (márvány, gránit, mészkő, pala, stb.)

A gép méretei

Súly (üres tartállyal)   1 814 kg

Magasság                    3 200 mm

Üzemi súly                 7 121 kg

Alapterület                  4 293 mm x 3 302 mm

 

Megmunkáló felület / vágóasztal

Vágást végző X-tengely munkaútja* 3 048 mm

Vágást végző Y-tengely munkaútja* 1 575 mm

Z-tengely munkaútja  305 mm

X-tengely asztalmérete           3 708 mm

Y-tengely asztalmérete           1 727 mm

A vágóasztal maximális teherbírása 1 465 kg/négyzetméter

Pozíció pontosság       ± 0.076

Ismétlési pontosság    ± 0.025

*Megjegyzés: Egyes tartozékok befolyásolhatják a gép megmunkáló felületét.

 

Az alapárban lévő tartozékok:

OMAX MAXIEM 1530 vízsugaras központ

MAXIEM Direct Drive 30 LE (M3050) szivattyú

MAXJET 5i fúvóka

OMAX CNC vezérlő-Windows operációs rendszerrel

Intelli-MAX Standard szoftver család

Alapszett lemeztartó rács

Szerszámos doboz

Vízlágyító rendszer

Levegő és vízkondicionáló rendszer

200 literes abrazív adagoló rendszer

Gyors vízszintszabályozó rendszer

A-JET (5 tengelyes) fej

 

www.ge-co.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában