Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

motion? plastics! Az igus Hannoverben 166 új lehetőséget mutatott be, melyek mind a tribopolimerekben rejlenek

Az igus a legkülönfélébb mozgásokhoz kifejlesztett nagy teljesítményű műanyagainak köszönhetően 7,4%-kal, immár 592 millió euróra növelte értékesítéseit.

Az igus 166 új terméket mutatott be a 2017-es Hannoveri Vásáron, melyeket a legkülönfélébb mozgásokra fejlesztettek ki – a kifejezetten hosszú élettartamú, nyomtatással készült műanyag fogaskerekektől kezdve a kábelek húzásmentesítésére kidolgozott, bionikai elveken alapuló rendszerekig. A motion plastics megoldások szakértője élőben mutatta be, hogy műanyagainak köszönhetően ügyfelei hogyan növelhetik az eszközeik élettartamát, hogyan csökkenthetik költségeiket, hogyan rövidíthetik le a beszerzésre és a beszerelésre fordított időt, valamint hogyan javíthatják berendezéseik produktivitását az igus intelligens termékeivel. Az igus 2016-ban 7,4%-kal növelte értékesítéseit, jelenleg pedig azt tervezi, hogy még idén egy új üzem építésébe kezd.

A motion plastics megoldások használata a mozgó alkalmazások területén soha nem látott népszerűségnek örvend. A kábelek, a hajtástechnológiai megoldások, a különféle tartozékok és a kábelezési szolgáltatások mellett az igus kölni gyára 2016-ban 1,2 milliárd műanyag alkatrészt állított elő, melyeket a világ minden tájára exportáltak. A tavalyi év során a vállalat 7,4%-kal 592 millió euróra növelte eladásait. A teljes forgalom 54%-át Európában, 28%-át Ázsiában, 18%-át pedig Amerikában bonyolították. A vállalat által világszerte alkalmazott munkatársak száma ugyanebben az időszakban 3180 főre növekedett. „A 2017-es évre is átgondolt növekedési stratégiával rendelkezünk, azt tervezzük, hogy idén egy új üzem építésébe is belevágunk. A tervezett üzem Köln Porz-Lind városrészében épül majd fel 22 000 négyzetméteren új gyártótérrel, raktárhelyiségekkel és adminisztratív terekkel” – számol be az idei tervekről Frank Blase, az igus GmbH ügyvezető igazgatója.

 

Hosszabb élettartam és alacsonyabb költségek

Minden motion plastics megoldás célja, hogy csökkentse a költségeket, és növelje az élettartamot. Hiszen a Tribo szálakból készült műanyagok ipari alkalmazásában továbbra is elképesztő lehetőségek rejlenek. A kiaknázatlan lehetőségek sokszínűségét jól mutatja, hogy az igus a Hannoveri Vásáron 166 új terméket mutatott be az érdeklődőknek. „Először 1987-ben vettünk részt kiállítóként a Hannoveri Vásáron” – mesélte Frank Blase. „Most, 30 évvel később azt mutatjuk be, hogy korábban még soha nem lehetett ilyen egyszerűen műanyagra cserélni a fémből készült megoldásokat, különösen a csapágyak területén.” Elődjéhez képest az új iglidur G1 univerzális csapágy közel azonos áron kétszer olyan hosszú élettartamot kínál. Valamennyi csapágyhoz hasonlóan a műanyag golyóscsapágyak élettartama is kiszámítható online, a kenésmentes csapágyak élettartama pedig mára akár tízszer hosszabb is lehet, mint öt évvel ezelőtt. A vállalatok a költségtakarékos automatizálás révén is jelentős megtakarításokat érhetnek el, hiszen az ipari használatra tervezett összeszerelő robotok már 5000 eurós áron is beszerezhetőek vezérlőrendszerrel együtt. Az általuk kínált lehetőségeket az igus gyártóegységei már ki is aknázzák. A rájuk fordított összeg mindössze négy hónapon belül megtérül.

 

Rövidebb beszerzési és összeszerelési idők

A „robolink Deisgner” alkalmazás segítségével a felhasználók interneten keresztül gyorsan és egyszerűen összeállíthatják az igényeiknek legmegfelelőbb robotkart az első tengelytől egészen a szerszámig, ráadásul az összeállított kar mozgásait vizuálisan szimulálhatják is. „Az internetes konfiguráció és szimuláció, valamint a gyártás és szállítás folyamatainak digitalizálása minden termék esetében javában folyik” – mondja Blase. Kiválóan példázza ezeket a törekvéseket a drylin SHT konfigurátor, mely jelentősen lerövidíti a vezérorsómodulok kiválasztásához, konfigurációjához és megrendeléséhez szükséges időt. A konfigurátor segítségével a felhasználók közvetlenül megnézhetik a kiválasztott modul dokumentációját, letölthetik 3D-s nézetét, és megtudhatják az árát, illetve a szállítás idejét. Az igus természetesen nemcsak az interneten mutatja be, hogy ügyfelei milyen gyorsan profitálhatnak a motion plastics megoldások nyújtotta előnyökből, hanem testközelből a Hannoveri Vásáron is. A látogatók a vásár minden reggelén elhozhatták fémből készült kopó alkatrészeiket az igus kiállítási standjához. Az elsőként érkezőnek az igus még aznap nyomtatott az alkatrészhez egy egyedi szerszámot, estére pedig fröccsöntéssel elkészítette az adott alkatrészt a legkorszerűbb Tribo anyagból. Ezzel egy időben a standon az igus egy olyan új SLS anyagot is bemutatott, melyből a hagyományos anyagoknál legalább hatszor kopásállóbb fogaskerekeket lehet nyomtatással előállítani. Ezen kívül azt is bemutatták a standon, hogy hogyan lehet jelentős mértékben csökkenteni a összeszerelési időt. Az E4.1L e-chain rendszer esetében a gyorsabb összeszerelést az új elválasztórendszer és a méhsejt alakú húzásmentesítő rendszer teszik lehetővé. A technológiát az igus saját kábelezőüzemében tesztelték, ahol bizonyítást nyert, hogy segítsgével az összeszerlési idő akár 80%-kal is csökkenthető.

 

Kivételes megbízhatóság intelligens termékekkel

A gépek üzemidejének növelése érdekében az igus olyan intelligens megoldásokat fejleszt, melyekkel elkerülhetőek a váratlan állásidők. Többek között ilyen megoldás az energialáncok üzemállapotát ellenőrző, új isense EC.RC (e-chain Run Control). Ezzel a megoldással párhuzamosan továbbfejlesztették az icom kommunikációs modult is, mely az esetek többségében teljes mértékben vezeték nélkül gyűjti össze és továbbítja a rendszerek valamennyi értékét. Ennek köszönhetően az összes mozgó energialánc és kábel üzemállapotát egyetlen incom modul felügyeli. A látogatók mindezt testközelből nézhették meg a Hannoveri Vásáron az igus valódi és mozgalmas élményeket kínáló kiállítási standjánál.

 

„Rusty” a fémdinoszaurusz

Ami reggel még fém, estére már műanyag – „Rusty”, a vicces fémdinoszaurusz ezt a küldetést szimbolizálta. A hannoveri kiállítóstandnál az igus élőben állított elő Tribo anyagból fröccsöntött vadonatúj alkatrészeket nyomtatással készült szerszámokkal mindössze nyolc óra leforgása alatt. Frank Blase, a vállalat ügyvezető igazgatója pedig további új motion plastics megoldásokat mutatott be az érdeklődőknek, például 3D nyomtatással készült fogaskerekeket és bionikai elveken alapuló húzésmentesítő komponenseket.

www.igus.hu

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában