Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Az óriásrobotok valósággá váltak!

Hamarosan bevetésre készen áll a Method-2 nevű dél-koreai óriásrobot – írja a Wired angol kiadása. A Method-2 az első ember által vezérelt kétlábú robot, amely képes másfél tonnát megemelni, miközben követi az irányítója mozdulatait. A szerkezet belsejében kialakított vezérlőfülkében ülő ember a saját mozgásával tudja irányítani az óriásrobot karjait: ha felemeli a karját, a vasszörny is felemeli a maga 148 kilós karját a 30 centi hosszú ujjaival.

A négyméteres robotot idén márciusban Jeff Bezos Amazon-vezér is kipróbálta, hogy milyen Sigourney Weavernek lenni, noha vérszomjas űrlényt nem vittek a bemutatóra.

A robot fejlesztését Vitaly Bulgarov vezeti. Ő egy kaliforniai dizájner, aki több nagy film (RoboCop, Transformers 4, Terminátor: Genisys) és videojáték-trailer (Starcraft 2, World Of Warcraft, Diablo 3) látványvilágának a tervezésében is részt vett. Pár éve az ő korábbi robotos dizájnjain akadt ki fél Japán, mert a concept képeket azzal osztogatták az emberek, hogy azokon Amerika hamarosan bevethető gyilkológépei láthatók.

Bulgarovot 2014-ben kereste meg Jin-Ho Yang, a dél-koreai Hankook Mirae Technology nevű cég vezérigazgatója, egy szokatlan megbízással: olyasmit akart létrehozni, “ami csak képregényekben és filmekben lehetséges”. A robot ma még legfeljebb csak úgy tud sétálni, mintha nagyon részeg lenne, ezért két acélkábellel rögzítik működés közben. A tervek szerint később akkut is kap, amellyel akár három órán át tud majd mászkálni, már ha addigra megtanítják rá rendesen.

Jin-Ho reményei szerint a cég már idén év végén elkezdi árulni a robotot. Olyan veszélyes ipari környezetben jöhet majd igazán jól, mint amilyen a megsérült fukusimai atomatomerőmű területén folyó kármentő és leszerelési munkálatok. A cégvezér szerint nemcsak a teljes robot, de az építéséhez fejlesztett egy-egy elem külön is eladható lehet ipari feladatokra.

Forrás: Index.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában