Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Beérheti a napenergia a nukleáris energiát kapacitás terén

Szerencsére egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé, és már nem csupán a lakossági szinten, hanem országok kormánya kezd egyre nagyobb pénzeket fektetni az iparba. Ezt legtöbben azért teszik, mert a kílmaváltozás miatt meg kell tennünk szükséges lépéseket, ám sokan már felismerték, hogy sok esetben sokkal olcsóbb is, mint bármilyen más energiaforrás.

Főleg ezeknek az elképesztő beruházásoknak és a technológia robbanásszerű fejlődésének köszönhető, hogy a napenergia ipara virágzik. Olyannyira, hogy a GTM Research kutatása szerint a globális kapacitás tekintetben vetélytársa lehet a nukleáris energiának, már ez év végén.

Az adatokat a Global Solar Demand Monitor legutóbbi kiadásában tették közzé. Abban az szerepel, hogy 2017 végére a napenergia globális kapacitása várhatóan eléri a 390 gigawattot. Eközben a Nuclear Energy Institute legfrissebb számításai szerint a nukleáris energia globális kapacitása 391,5 gigawatt lesz év végére.

A napenergia növekedése kicsit ugyan lassult – 2015-ben 50,3 gigawattal növekedett a globális kapacitás, 2016-ban 77,8-cal, idén pedig várhatóan 81,1 gigawattal fog növekedni. Ennek ellenére a GTM Research munkatársai úgy vélik, hogy a növekedés, bár lassulni fog, de továbbra is megmarad. Ha ilyen adatokkal számolnak, 2022-re a napenergia globális kapacitása akár a 871 gigawattot is elérheti.

A kapacitás azonban csak a kirakós egyik eleme. Sajnos a nukleáris energia továbbra is lekörözi a napenergiát generált áram tekintetében. Napenergiából mindössze 375.000 gigawatt-órányi energia keletkezik, míg nukleáris energiából 2.476.671 gigawattóra. Azonban a Nemzetközi Energia Szervezet szerint 2050-re a napenergia lehet a legnagyobb áramforrás, mivel az ára folyamatosan zuhan, és sokkal kisebb a kezelési költsége.

Forrás: www.tisztajovo.hu   www.greentechmedia.com

Hirdetés

További cikkek a témában