Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Új forgácsálló e-tube csövek

Az igus R2.1 sorozatú termékcsalád újra bővült – Könnyű megtöltés a mindkét oldalról nyitható fedeleknek köszönhetően.

Az igus az EMO 2017 keretében mutatja be R2.1 sorozatú zárt energialáncait, amelyek máris megrendelhetők új méretekben és még több kiegészítővel. Egy, az igus laboratóriumában végzett teszt során arra az eredményre jutottunk, hogy az R2.1 sorozatú zárt láncok a mozgó alkalmazásokhoz használható energiacsövek közül a legjobban szigeteltek közé tartoznak – Állandó mozgás és összesen 2 kg fémforgácsnak való folyamatos kitettség mellett mindössze 0,5 gramm forgács jutott a láncokba 100 000 ciklus alatt. Az R2.1 sorozatú láncok szoros szigetelésük ellenére rendkívül könnyen nyithatók, ami még könnyebbé teszi a szerelési munkát. 

Duplán könnyű – A motion plasctics megoldások szakértője, az igus ezzel a mottóval jellemzi az R2.1 sorozatú energiacsöveket. Könnyű, hiszen a csövek, amelyek kívül tartják a forgácsokat, csupán két részből állnak: egy láncszemből és egy keresztlécből, amely alakzáró fedélként működik. Könnyű, ugyanis a fedelek rendkívül könnyen nyithatók mindkét oldalról – mind a belső, mind pedig a külső ív mentén. A felhasználó a saját igényei szerint választhatja ki a megfelelő típust, megkönnyítve ezzel a szerelési és karbantartási munkákat.

„Az igus forgácsálló e-tube láncai iránt nagy érdeklődést mutat a szerszámgépkészítő iparág, hiszen megbízható energiaforrásként szolgál olyan környezetekben, ahol a forgács állandóan jelen van” – magyarázza Lukas Czaja, az igus szerszámgépipari részlegének vezetője. „Az iparágnak egyszerre kell szembe néznie a növekvő árakkal és a rohamosan növekvő technológiai elvárásokkal. Az R2.1 sorozat egyedülálló forgácsvédelmet biztosít, hatékonyan összeszerelhető, valamint ár-érték aránya is kiváló.”Az igus 2750 négyzetméter területű laboratóriumában végzett forgácsteszt során kiderült, hogy az R2.1 sorozatú csövek a legszorosabban szigetelt energiacsövek közé tartoznak a piacon. A teszt során a csövet folyamatosan mozgattuk egy olyan forgácsdobban, amely két kilogrammnyi, többféle méretű és formájú forgácsot tartalmazott. 100 000 ciklus után a 40-es méretű R2.1 e-tube csőben mindössze 0,5 gramm forgács gyűlt össze.

A termékválaszték bővítése a rendkívül gyors, önálló összeszerelésért

Az igus az EMO 2017 keretében az R2.1 sorozat új mértetű termékeit mutatja be. Elérhető például a teljesen új méretű, 48 mm belső magasságú változat, amelynek fedelei a belső ív mentén nyithatók fel. Emellett 26 mm és 40 mm belső magasságú csövek is kaphatók, amelyek a külső ív mentén nyithatók. Az igus kibővített termékválasztékának köszönhetően a felhasználók bármikor megtalálhatják azt a töltési módszert, amely a legjobban megfelel igényeiknek. A szerelés és a későbbi töltés ezáltal könnyen kivitelezhető.

Műszaki jellemzők a csendes és kábelkímélő energiaellátásért

Az R2.1 sorozat minden változata nyitható fedelekkel rendelkezik, amelyeket nem kell teljesen eltávolítani a lánc megtöltéséhez. Sima, ívelt körvonalának és szűk gyártási tűréseinek köszönhetően nem gyűlik össze forgács az ütközők között. Ezenkívül az R2.1 sima belső körvonala és a lekerekített reteszelő elválasztóelemek ugyanabból az anyagból készültek, ezzel megelőzve a betöltött kábelek sérülését vagy kopását. A beépített rácsszerkezet szintén elősegíti a belső elválasztórendszer szilárd tartását még oldaltszerelt alkalmazások esetén is. Az egyes láncszemek ütközőiben található fékekkel a lánc működése lényegesen csendesebb. A kevesebb vibrációnak hála pedig még pontosabban munkálható meg a munkadarab. Sőt, a dupla ütközőknek köszönhetően az energialánc nagy megtöltési tömegeket és nagyobb alátámasztás nélküli úthosszokat is elbír. Az R2.1 univerzális összekötőelemeivel a kábelek a lánc keresztmetszetén belül és kívül is húzásmentesíthetők.

Az igus az EMO 2017 keretében mutatja be R2.1 sorozatú energiacsöveit, amelyek máris megrendelhetők új méretekben.

Forrás: igus GmbH, www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában