Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Emberi testen is átlátó új kamera

Az Edinburghi Egyetem kutatói egy emberi testen is átlátó új kamera fejlesztését jelentették be, amivel nyomon követhető az endoszkópok helyzete és pozíciója.

A testbe helyezett endoszkópokkal az orvosoknak lehetőségük nyílik megvizsgálni az emésztőrendszert vagy a légutakat. A kamera ezeket követi nyomon, pontosabban az endoszkóp megvilágított csúcsát, amiből a fény érkezik. Az egyetemi kutatók kamerájával ez a fény igen jól kivehető: az első tesztek szerint akár 20 centiméternyi szöveten át is látható.

emberi testen átlátó új kamera

Az eszköz használatához nincs szükség speciális körülményekre és helyiségekre, mint az MRI-hez vagy a röntgenhez. A kamerás vizsgálatot akár rögtön a páciens betegágya mellett is elvégezhetik. Részben ezért állítja Kev Dhaliwal, az Edinburghi Egyetem kutatója, hogy az kamerának hatalmas potenciálja lehet az orvosi eszközök piacán. Az egészségügyben kulcsfontosságú, hogy pontosan meg lehessen határozni az egyes eszközök pozícióját, mert a betegségek kezelésében a legkevésbé invazív módszerek felé fordultunk.

További információk a Edinburghi Egyetem oldalán.

Forrás: index.hu   news.sky.com

Hirdetés

További cikkek a témában