Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Bőrfelületek járművek belső tereiben

Évek óta növekvő trend a járművek belső tereiben az olyan kiváló minőségű anyagok alkalmazása, mint a bőr vagy a műbőr. A poliuretán habanyagok vagy a távtartó szövetek alkalmazása vonzó „softtouch” dekorációs elemmé teszi a bőrt.

Ennek során a préskasírozási eljárás a kiváló minőségű, ugyanakkor érzékeny dekoranyag megmunkálására alkalmazott technológia. Az anyag és a növekvő darabszámok magas követelményeket támasztanak a gyártóberendezésekkel és folyamatokkal szemben.

A FRIMO e célra a legkülönbözőbb kasírozási megoldásokat kínálja az alacsony személyzeti igényű és folyamatbiztos gyártás biztosítása érdekében. Ennek során a felületkezelés, a ragasztóanyag felvitelének külön folyamatait és a bőrkasírozás tényleges folyamatát pontosan egymáshoz szabják a folyamatos folyamatlebonyolítás érdekében.

Ha például egy PP fröccsöntött műszerfaltartót szeretnének bőrrel nemesíteni, akkor azt először felületkezeléssel kell ellátni, hogy a dekoranyag oldhatatlanul ragadjon a felületre. Erre az eljárásra egy külön robotcellában kerül sor, ahol lángkezeléssel növelik a műanyag felületi feszültségét a kasírozási területen az azt követő hotmelt ragasztóanyag felvitele számára.

Az ezt követő folyamatlépésben viszik fel az első ragasztóréteget a tartórészekre, amelyeknek később különösen puha tapintásúnak kell lenniük. E célból ott egy több milliméter vastag távtartó szövetet préselnek fel. Ezután egy második ragasztóréteggel vonják be a teljes felületet, amelyet bőrrel kívánnak bevonni. Ennek során vékony és egyenletes felvitelre törekednek a felületen, a kemény tartományokban, valamint a peremeken és a ráhajlított tartományokban. A felmelegített ragasztóanyagot pontosan adagolt levegővel egy többtengelyű robot viszi fel. A bőrkasírozásra egy forgóasztalos berendezésben kerül sor. Ehhez a tartórészt egy dönthető felvevőhelyre rakják, ahol a bőrbevonatot manuálisan helyezik fel a tartórészre. A pontos pozícionálás és varratirány érdekében CAD adatokkal pontosan gyártott varratvédő pajzsok kerülnek alkalmazásra. Mihelyt pozícióban van a bőrbevonat, elindítható az automatikus folyamat. A két állomásos forgóasztalos koncepciónak köszönhetően a préskasírozás és a manuális behelyezési tevékenység párhuzamosan történhet. A magas fokú automatizáltság és reprodukálhatóság megbízhatóan közepes és magas darabszámok elérését teszi lehetővé. A bővített szerszám- és berendezéskivitel továbbá azt is lehetővé teszi, hogy bal- és jobbkormányos szerszámok egyszerre legyenek a berendezésben, és a termékváltás a kezelő által gombnyomással gyorsan és egyszerűen végrehajtható legyen. 

www.frimo.com

Hirdetés

További cikkek a témában