Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Napelemes autók versenye

Hetedszer is a holland csapat győzött a napelemes autók ausztráliai gyorsasági versenyén, amelyen több mint 3000 kilométert tesznek meg a járművek Ausztrália sivatagos belsején át.

A Delfti Műegyetem Nuon Solar Team csapata 37 óra 10 perc és 41 másodperc alatt tette meg az északi Darwinból a déli Adelaide-be vezető 3022 kilométeres utat a mezőny legkönnyebb, Nuna-9 járművével. Második helyen az amerikai csapat, a Michigani Egyetem Novum járműve végzett, a harmadik a belga Punch Powertrain lett.

Az embert próbáló versenyt 1987-ben alapították és kétévente rendezik meg, az idei futam október 8-án indult és csütörtökön ért véget. Az eddigi legjobb időt egy japán napelemes autó futotta 2009-ben: a tokiói Tokai Egyetem csapata akkor 29 óra és 49 perc alatt ért célba.

A napelemmel hajtott kísérleti autók többségét egyetemek, illetve magáncégek fejlesztették ki. A verseny célja a napenergia és általában a megújuló energiaforrások népszerűsítése. A versenyzők olyan prototípusokat vezetnek, amelyek utasok szállítására is alkalmas napelemes autók tervezéséhez szolgálhatnak modellül.

A szabályzat lehetővé teszi kis mennyiségű, főként napenergiából és kinetikus erőből álló energia tárolását. A csapatok reggel nyolc és délután öt óra között vezethetnek, éjszakára le kell táborozniuk.

forrás: MTI

Hirdetés

További cikkek a témában