Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Magyar győztese lett Európa legnagyobb energetikai startup versenyének

Ebben az évben a magyar HeatVentors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startup PowerUp! verseny döntőjét, amelyet november 22-én a budapesti RAM Colosseumban tartottak meg.

A Farkas Rita és Andrássy Zoltán által képviselt vállalkozás egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel  kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett. A technológia fűtési-, fagyasztó-és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható. A HeatVentors az első helyezéssel járó 20.000 eurós nyeremény mellett lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy Highway® támogató programjában.

“A győztes csapat, a HeatVentors választ ad az energia ipar egyik legnagyobb kihívására: az új és hatékony energiatárolás megteremtésére.„- fejtette ki Łukasz Świercz az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke.

A második díjat a vele együtt járó 10.000 euróval a máltai FLASC vehette át. A startup képviselői olyan megoldást mutattak be a budapesti döntőn, amely a sűrített levegő és víznyomás segítségével tárolja a megtermelt energiát. Az 5000 euróval díjazott harmadik helyezett a csehországi VIA ALTA lett, amelynek alapítói azt tűzték ki célul, hogy az általuk kifejlesztett technológiával a biológiailag lebomló hulladékokból állítanak elő bioüzemanyagot.

A budapesti nagydöntő során 12 startup mutathatta be megoldásait a zsűri, a befektetők és a média képviselői előtt. Ők voltak azok, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 olyan csapata közül választották ki, akik beneveztek a versenyre. A tét igazán magas volt, mert a Highway® támogató program Európa tiszta energiával foglalkozó szektorának egyik legrangosabb kezdeményezése.

startup

„Aktívan segítünk – ellenőrizzük az üzleti modellt, és azt, hogy a cégnek szüksége van-e értékesítőkre. Megpróbálunk nem közbeavatkozni, hanem olyan megoldásokat kívánunk bemutatni, amelyek nyitott ajtókhoz vezetnek, továbbá Európa-szerte hozzáférést biztosítunk üzleti és egyetemi partnereinkhez egyaránt. Ez a PowerUp! verseny legfőbb célja.” – hangsúlyozta Jakub Miler, az InnoEnergy közép-európai ügyvezető igazgatója, a verseny szervezője.

A Highway® programban való részvételi lehetőséget garantáló Wild Card különdíjat a Mebius nyerte el, az InnoEnergy nemzetközi partnerétől, a MOL-csoporttól.

Az ambiciózus, 2030-as stratégiánk a technológia vívmányaira és a környezettudatosság kombinációjára épül, az új fogyasztói szokások pedig teljesen meg fogják változtatni az olaj- és gázipart. Mi, a MOL-csoportnál válaszul a kihívásokra a nyílt innovációs kultúrát támogatjuk, így a startup ökoszisztéma elérése egy hatalmas lépés számunkra. Örülünk, hogy a MOL-csoport a PowerUp! verseny főtámogatója lehet, és hogy láthattuk mennyi inspiráló ötlet valósul meg régiónkban. Ezúton szeretnék gratulálni a résztvevőknek és a győzteseknek, sok sikert kívánok nekik a jövőben. ” – mondta Winkler Zsolt a MOL-csoport Open Innovation HUB vezetője.

A zsűri tagja volt Bacsa György, a MOL-csoport stratégiaért és üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Barbara Nowakowska, a Lengyel Magántőke-társulás ügyvezető igazgatója, Viktor Miškovský, az Inven Capital befektetési igazgatója, Matias Torrellas, az InnoEnergy portfoliókezelője, Łukasz Świercz, az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke, és Agnieszka Wasilewska-Semail, a Rafako S.A. vezérigazgatója, aki a verseny színvonalát a következőképpen értékelte: „Rendkívül magas színvonalat képviselő résztvevőket hallhattam a Grand Final zsűritagjaként. A prezentált ötletek nagyon széles skálán mozognak, de a legfontosabb, hogy kivétel nélkül mindegyik hozzájárul a környezetünk szennyezésének csökkentéséhez. A RAFAKO folyamatosan keres energiadisztribúcióval és megújuló energiákkal kapcsolatos megoldásokat. Részletesen meg fogjuk vizsgálni a most bemutatkozott cégeket, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesznek olyanok, akikkel együtt fogunk működni.”

startup

Ami a PowerUp! versenyt igazán kiemeli a többi startup vállalkozás számára létrehozott verseny közül, az maga a Bootcamp. Ennek köszönhetően közvetlenül a nagydöntő előtt a továbbjutók egy kétnapos rendezvényen vehettek részt, amelyen pontosíthatták üzleti modelljeiket, és prezentációs készségüket is tovább fejleszthették. A coachok és a mentorok Közép-Európa üzleti tréningekkel foglalkozó szakemberei közül kerültek ki, köztük az észt Gleb Maltsevvel, a lengyel Rafał Szczepanikkal és a görög Costas Troulosszal.

„A Bootcamp workshopjai lehetővé tették számunkra, hogy újraértelmezzük az üzleti valóságot, ami rendkívül értékes tapasztalat volt. Büszkék vagyunk a győzelemre és most – jobban, mint eddig bármikor – hiszek abban, hogy nagyszerű üzleti lehetőségek előtt állunk.” – mondta Andrássy Zoltán, a győztes HeatVentors képviseletében.

A közönség az eseményen meghallgathatta Jonas Kjellberg előadását is, aki amellett, hogy a Skype egyik társalapítója, jelenleg kockázati tőke-befektetéssel foglalkozik.

startup 

###

Az InnoEnergy-ről:

Az InnoEnergy a fenntartható energiagazdálkodást érintő fejlesztések motorja Európában. A folyamat minden szintjén segíti, és anyagilag támogatja az innovációt, a tantermektől kezdve a vásárlókig. Partnerhálózatán keresztül Európát átívelő kapcsolatok jöhetnek létre, közelebb hozván egymáshoz a feltalálókat, az iparág képviselőit, a vállalkozókat, a piacokat, a diplomásokat, a munkáltatókat, a kutatókat és a nagyvállalatokat.

Munkájuk az innovációt érintő három fő területen folyik:

  • az oktatásban olyan ambiciózus, képzett munkaerő kinevelése a cél, amely az ipar jövője érdekében átlátja, hogy miből áll a fenntarthatóság, s hogy mit követel meg maga az ágazat
  • az innovációs projektek alkalmával közelebb hozzuk az ötleteket, a fejlesztőket és az iparágak képviselőit, hogy együttműködésük révén olyan üzletileg is fenntartható termékek és szolgáltatások jöjjenek létre, amelyek valódi eredményeket képesek felmutatni
  • a vállalkozások beindításának támogatásával segítjük a vállalkozókat és a start-up cégeket, hogy gyorsan és fenntartható módon járuljanak hozzá a globális energia-ökoszisztémához.

A különböző tudományágaknak a bevonásával maximalizálják ezek együttes hatását, felgyorsítják a piacra szabott megoldások fejlesztését, és olyan termékeny környezetet teremtenek, ahol a munkájuk innovatív eredményeit értékesíthetik.

Az InnoEnergy-t 2010-ben alapították, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működik. 2017. szeptemberétől az EH Invest látja el az InnoEnergy HUB Hungary feladatokat Magyarországon.

Hirdetés

További cikkek a témában