Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A FANUC kollaboratív robotja új utakat nyitott a STIHL üzemében

Miközben az ipar még csak most kezd túllépni az ismerkedési fázison a kollaboratív robotok alkalmazásában, a STIHL waiblingeni üzeme már egy kiforrott alkalmazással teszi hatékonyabbá gyártását a világ legerősebb kollaboratív robotjával.

A STIHL 1926 óta fejleszt, gyárt és értékesít motorizált berendezéseket az erdészet, a mezőgazdaság, a környezetépítés, az építőipar és barkácsolni vágyó, háztartási felhasználók számára. A termékválasztékot 160 országban árulja, valamint hét országban találhatóak meg gyártóüzemei, köztük Németországban, az USA-ban, Svájcban, Ausztriában, Kínában és a Fülöp szigeteken, közel 15 ezer alkalmazottal. 1971 óta a STIHL volt a világon legtöbbet vásárolt motorosfűrész márkája, melynek eredményeképpen 2016-ban 3,46 milliárd euró árbevételt generált.

stihlA FANUC kollaboratív robotjával még nehéz súlyok mozgatása esetén is kéz a kézben dolgozik a STIHL munkatársa

2015 és 2019 között a társaság termékfejlesztésbe, gyártásba és értékesítésbe az egész világon közel 1 milliárd eurót fektet be, amelyből 300 millió eurót a központjában, Waiblingenben ruháztak be.  Ez az az üzem, ahol a FANUC CR-35iA kollaboratív robot bekerült az üzembe. A gyártósoron már így is robotok százait használják a Stuttgart közeli telephelyen, azonban a STIHL nagyot lépett most előre a technológia fejlődésében a zöld robot használatával, csökkentve az alkalmazottak terhelését a fűrész csomagoló soron.

A robot feladata levenni a kész darabot a felfüggesztett szállítószalagról és elvégezni a „rázáspróbát”, majd felfüggesztve tartani, amíg a végleges szemrevételezés befejeződik. Ezután a robot a levágó fűrészt az előkészített csomagolásba helyezi. A rázáspróba alapvetően egy halláspróba, amely fontos szerepet tölt be a minőségbiztosításban és a végső szemlézésben. Ha rázás közben kattogó zajt lehet hallani, a felszívó fej jól van felszerelve és a levágó fűrészt be lehet csomagolni.

stihlA rázáspróba kritikus része a minőségellenőrzésnek, melynek során műszakonként 8 tonna hasznos súlyt kellett megemelnie az emberi munkatársaknak a zöld segítő megjelenése előtt.

Mivel egy levágó fűrész kb. 10 kg súlyú, a teljes megemelt terhelés egyetlen műszakban és egy alkalmazottra bontva körülbelül nyolc tonna. Ezért a robot jelentős könnyítést jelent az alkalmazottak számára.

A csomagolósor személyzetét a projekt tervezésekor már az elejétől kezdve bevonták. Nemcsak képesek voltak szakmai szempontokat adni a sor kialakításához, de befolyásuk volt a tervezésre és az ergonómiára is. „A csomagolósor alkalmazottai sok jó ötletet adtak, amelyeket bevezettünk.” Emelte ki Markus Wahl, a termelés tervezési osztály munkatársa. „Mivel a javaslatok közvetlenül a gyakorlatból fakadtak, és a mérnökök is ezt figyelembe véve tervezték meg a gyártórészleget, a munkatársak már az elejétől pozitívan álltak a projekthez.” – folytatta.

A robot a lehető legnagyobb kihasználtságára törekedtek, a szállítószalagon túl van egy átmeneti puffer tároló is, ahol 80 db fűrész fér el, melyet akkor lehet kihasználni, amikor a dolgozó szünetet tart. Ezen felül, a STIHL saját fejlesztésű megfogót dolgozott ki, és különböző biztonsági zónákat definiált, melyen belül a robot kollaboratív üzemmódban 250mm/s sebességgel működik, az együttműködő területen túl pedig a 750mm/s nagysebességű módban a 10kg-os hasznos teherrel, melynek biztosításáról szenzortechnika gondoskodik.

„Minden telephelyen viszonylag azonos termelési elveket adaptálunk. Az egész világon alkalmazott termelő berendezések, mint a FANUC robotok, sok szinten teszik könnyebbé az életünket” – említi André Lange csoportvezető. „Azt várjuk, hogy a jövőben a robotok használata növekszik a mi gyártásunkban, hiszen mi mindig azt kérdezzük magunktól: hogyan könnyíthetik meg a robotok az alkalmazottak napi terheit? Az együttműködő robotok az a technológia, amely új utakat nyit meg erre. Most lehetőségünk rá, hogy az emberek kéz a kézben dolgozzanak a robotokkal. Már most nagyfokú automatizálás van nálunk, azonban a mai napig keressük az új lehetőségeket. Ez a technológia a gyártástervezésének új horizontját nyitja meg.”

Szerző: Bagdi Attila

Elérhetőség: marketing@fanuc.hu

www.youtube.com/fanuceurope  – STIHL is taking a new path with FANUC’s Collaborative Robot

Hirdetés

További cikkek a témában