Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Allison – Váltók többfunkciós katonai járművekhez

A Magyarországon összeszerelt Allison 3000 Series és 4000 Series sebességváltók lehetővé teszik, hogy a Komondor könnyű páncélvédettségű katonai járművek extrém körülmények között is megbízhatóan teljesítsenek.

Az elvárás a minden körülmények között kiemelkedő manőverezhetőség, amint azt a Gamma Műszaki Zrt. nemrég demonstrálta saját gyártmányú, Allison automata váltóval felszerelt Komondor könnyű páncélvédettségű járműveivel. A tesztvezetés, melynek az Allison próbapályája adott otthon Szentgotthárdon, bizonyította, hogy a Komondor járműcsalád készen áll a nemzetközi értékesítésre – a védelmi feladatoktól a biztonságon át a katasztrófavédelemig akár több funkció kiszolgálására is.

A hazai védelmi minisztérium, a belügyminisztérium és civil biztonsági szervezetek képviselőit várták tesztvezetésre a Komondor RDO-3121 4×4 kerék meghajtásos, Allison 3000 SeriesTM  váltós, valamint az RDO-3932 6×6 kerék meghajtásos,  4000 Series TM váltóval felszerelt változatával. Az Automata sebességváltókat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a közúti és a terepviszonyok követelményeinek is. A Continuous Power Technology TM (= folyamatos erőátviteli technológia) folyamatos erőátvitelt biztosít a meghajtott kerekek felé, mellyel kiváló gyorsítás, könnyed váltások és precíz járműfelügyelet érhető el még kemény, szigorú körülmények között is. Alacsony sebességnél is segíti a járművezetőt, hogy kontrollálja a járművét. Ez könnyen összehasonlítható egy manuális, vagy félautomata (AMT) sebességváltóval, melyeknél sokkal lassabb a gyorsulás és nem igazán lehet megőrizni a fordulatszámot váltás közben.

“Az Allison váltók megbízhatóan teljesítenek még extrém körülmények között is, a jármű kezelését pedig egyszerűvé teszik – mondta Zsitnyányi Attila, a Gamma Műszaki Zrt vezérigazgatója. A járművek fejlesztése során tapasztalhattuk, hogy a moduláris felépítésnek köszönhetően az Allison-váltók jól alkalmazhatók a legkülönfélébb igényeknek megfelelően. A programozásuk igény szerint alakítható és az integrált ellenőrző funkciókat nagyon jól ki lehet használni.”

“Az Allison Transmission már hosszú történetet jegyez a katonai szervezetekkel való együttműködés terén, ezért pontosan érti, hogy a minőség, a teljesítmény és a megbízhatóság életbevágó ebben a szektorban – mondta Lovász György, a Liberatus Kft. igazgatója, a cég magyarországi viszonteladó partnere. Az Allison automata váltók lehetővé teszik a járművek tervezői számára, hogy a teljesítményt maximalizálják, miközben a végfelhasználó számára minimalizálják a működési és járulékos költségeket.”

Allison

A járművek prototípusának tervezési és építési fázisában folyamatos műszaki és mérnöki segítséget kaptunk a hazai képviseletől. Ráadásul, mint Szentgotthárdon gyártott termék, hazai hozzáadott értéket is képvisel. A Gamma Zrt nemzetközi tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy a speciális harci járművekbe az Allison a leginkább elfogadott választás.” – tette hozzá Zsitnyányi úr.

www.allisontransmission.hu

 

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában