Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Tengeren úszó naperőmű

Szingapúrban, a világ egyik legnagyobb tengeri úszó fotovoltaikus erőművének fejlesztésébe kezdtek. A Johori-szoros sós vize fölé telepítik a napelemeket.

Szingapúr területe mindössze 721,5 négyzetkilométer (összehasonlításképp: Magyarországé 93 ezer km2, tehát közel 130-szor nagyobb), így hiába innovatív kulcsszereplője a világgazdaságnak, egy dologban nehezen tudják követni a modern trendeket: kevés helyük van naperőművek építésére. Ez különösen azért lehet fájó pont, mert egyébként az átlagos éves sugárzásösszeg 1600 kWh körül alakul négyzetméterenként, ami a hasonló éghajlati adottságú országok között jónak számít.

Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás a nagy kiterjedésű vízfelületek fölé elhelyezni a naperőműveket: Szingapúrban már korábban is indult ilyen projekt, akkor egy víztározóra építettek egy egyhektáros területű, 1 megawatt teljesítményű úszó fotovoltaikus erőművet. Most azonban szintet lépnek: a világ egyik legnagyobb tengeri, úszó fotovoltaikus erőművét kezdik fejleszteni. Ezúttal tehát nem édesvíz, hanem a Johori-szoros sós vize fölé telepítik a napelemeket.

Már a jövő év elején indul a termelés

A Sunseap, Délkelet-Ázsia vezető megújulóenergia-szolgáltatója fejleszti az úszó erőművet, amely évente 6388 MWh energiát termel majd, ha elkészül. Ez elegendő 1250 négyszobás lakás energiaigényének kielégítésére, miközben a hagyományos energiatermeléshez képest évente 2600 tonna üveghatású gáz kibocsátásától is megkíméli a környezetet a következő bő 25 évben. Az 5 hektáros, azaz nagyjából 7 focipályányi méretű erőmű várhatóan már a jövő év elején megkezdheti a kereskedelmi áramtermelést. Ha a projekt valóban sikeres lesz, az a jövőben mintaként szolgálhat a Szingapúrhoz hasonló országok számára, amelyekben kevés a telepítésre alkalmas szárazföldi terület vagy épp háztető. Szingapúr ráadásul nem csak saját energiaellátását fejlesztheti, hanem a kapacitás bővítésével exportra is termelhet elektromos áramot.

Forrás:

http://m.privatbankar.hu/vallalat/attores-johet-kulonleges-uszo-naperomuvet-epitenek-322843

Hirdetés

További cikkek a témában