Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

RÖHM befogók Magyarországon

A RÖHM befogó eszközök neve évtizedek óta ismert Magyarországon. A rendszerváltás előtt és azóta is számos gép (megmunkáló központok, esztergák, marók, fúrók) érkeztek Németországból.

Ezek jó része RÖHM tokmányokkal, munkahengerekkel, patronos befogókkal stb. volt és van ma is felszerelve. –tudjuk meg Alker Józseftől, a RÖHM Hungária Kft. ügyvezetőjétől, aki így folytatja: „a RÖHM és Magyarország között azonban az ezredfordulón vált intenzívebbé a kereskedelmi kapcsolat. Kereskedő cégek, katalógus cégek kezdték forgalmazni a RÖHM termékeit. Időközben az AUDI felfutatta a termelését, a motorgyártáshoz sok alkatrész forgácsolását végzik Győrben. Az AUDI-nál található gépek jelentős részén szintén RÖHM befogók vannak. A magyar Vevőkkel történő közvetlenebb kapcsolatteremtés miatt döntött úgy a RÖHM, hogy céget alapít Magyarországon és az ott dolgozó munkatársak feladata lesz az értékesítési és műszaki feladatok koordinálása. A RÖHM HUNGÁRIA Kft. 2016 március 1-e óta áll a magyar Vevők rendelkezésére. Azóta rendszeresen részt veszünk hazai ipari rendezvényeken, például az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállításon, ahol feladataink közé tartozik új termékek bemutatása és népszerűsítése is.”

DURO sorozat

Alker úrtól megtudtuk, hogy a RÖHM GmbH (Sontheim, Németország) már régóta tart programjában gépi működtetésű tokmányokat, ez a DURO sorozat, melyek lehetővé teszik a pofák gyors, mondjuk úgy, hogy egy kulcs elfordításával elvégezhető cseréjét.

A DURO tokmányok felépítése ennek megfelelően eltér a hagyományos (ékpályás) gépi működtetésű (hidraulikus) tokmányokétól. Az ábra mutatja azt a nyitó-záró szerkezetet, amely lehetővé teszi a pofák gyors cseréjét. Ezeket a tokmányokat DURO-NC és DURO-NCSE típusnéven gyártjuk hárompofás kivitelben. A DURO-NC esetében a központi záron keresztül egy kulccsal mindhárom pofa egyszerre nyitható és zárható. Míg a DURO-NCSE esetében mindenegyes pofát külön kell nyitni. Ezeknek a tokmányoknak legfontosabb előnye a gyorsaság, amely a pofák áthelyezése átfordítása vagy cseréje során mutatkozik meg.

Mindegy, hogy milyen pofákat használunk, keményet vagy puhát, mert ezeket már átállás előtt elő lehet készíteni a munkadarabokhoz.

Különösen nagy előny ez kisebb darabszámú, egyedi szériák gyártásakor. A kulcs elfordításával kinyitjuk a pofák zárószerkezetét és a pofacserét pillanatok alatt elvégezhetjük. Eközben a tokmány körfutási és ismétlési pontossága nem változik. A gyártás gyakorlatilag zavartalanul folytatódhat, természetesen a megfelelő program futtatása mellett.

Gyártási tapasztalatunk és a felhasználói igények alapján továbbfejlesztettük gyorscserélős tokmányainkat. A munkabiztonsági előírások miatt a pofánként nyitható tokmányok irányába indultunk.

Az új DURO-A RC tokmányban egyesítettük a korábbi DURO tokmányaink előnyeit:

  • pofák gyors cseréje egyenkénti nyitással / zárással
  • eredmény: rugalmas átállási idő, kíméletes üzemmód
  • a pofák cseréje rövid gyakorlás után kb. 50 mp-en belül elvégezhető
  • csökkentettük a tokmány magasságát. Összehasonlítva a korábbi tokmányainkkal kb. 14-15% alacsonyabb a DURO-A RC tokmány
  • eredmény: több hely a gép munkaterében
  • csökkentettük a tokmány tömegét
  • például: DURO—NCSE 260 tömege 44 kg, míg a DURO-A RC 260 csak 34,80 kg
  • hatás: kisebb terhelés az orsón
  • könnyebb tokmányhoz, könnyebb pofák is tartoznak
  • hatás: magas fordulatszám esetén is optimális marad a centrifugális erő eloszlás.

www.roehm.biz

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában