Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

OMRON – Az ipar emberi és gépi dolgozói közötti együttműködés

Az Omron bejelentette a feldolgozóipar emberi és gépi dolgozói közötti harmonizációt elősegítő TM sorozatú robotcsaládjának globális piacra kerülését.

 A TM kollaboratív robotok különböző képfeldolgozási funkcióival és egyszerű, intuitív programozási környezetének segítségével az Omron lehetővé teszi a biztonságos, rugalmas és kollaboratív együttműködést a gyártási környezetekben ember és gép között. A változó fogyasztói trendek továbbra is rövidebb életciklust eredményeznek a termékeknél, a gyártóknak így fel kell készíteni gyártósoraikat a gyakori termékváltás által támasztott igények kielégítésére. Továbbá, mivel a munkaerőhiány egyre inkább valós problémát jelent, a cégek az egyszerűbb, monoton feladatok automatizálására törekszenek, annak érdekében, hogy az emberi dolgozókra inkább a kreatív feladatok elvégzését bízhassák.

Az Omron TM sorozata egyedi megoldást kínál a robotok egyszerű telepítésére, az olyan munkák automatizálásához, mint a válogatás, a csomagolás és a csavarozás, melyek eredetileg emberek által végzett feladatok, automatizálásuk ezért kihívást jelent. A TM sorozat piacra kerülésének részeként az Omron bemutat egy „mobilitásra kész” típust is, amely gördülékenyen beépíthető a piacvezető LD sorozatú autonóm mobil robotba. A felhasználók ezáltal automatizálhatják az összetett feladatok, például a válogatás és a tálcára vagy konténerre helyezés elvégzését, és a rugalmasabb gyártás érdekében összekapcsolhatják a gyártási folyamatokat az autonóm mobil robotokkal.

Az Omron bemutatja 12 TM sorozatú robotját, az alábbi specifikációkkal.

  • Karhossz: 900 mm, 1100 mm, 1300 mm
  • Terhelhetőség: 4 kg, 6 kg, 12 kg, 14 kg
  • Tápellátás: AC, DC
  • A SEMI S2 szabvány biztonsági előírásainak megfelelő, illetve annak meg nem felelő típusok

A TM sorozatú kollaboratív robotok három főbb jellemzője

  1.  Rövidebb programozási idő az intuitív programozási felületnek köszönhetően

A hagyományos ipari robotokéhoz képest rövidebb telepítési és üzembe helyezési idő. A folyamatábra-alapú intuitív programozási felület és az egyszerű betaníthatóság szinte egyáltalán nem igényel a robotok programozásában szerzett korábbi tapasztalatot. 

  1. Beépített képfeldolgozó rendszer a robotkaron a gyorsabb üzembe helyezésért

A TM sorozat tagjait beépített képfeldogozó rendszerrel és integrált megvilágítással szerelték fel, hogy a felhasználók széles látószögben is képesek legyenek a tárgyak képének rögzítésére. A robotrendszert ezen kívül mintafelismerés, kódolvasás és színazonosítás képérzékelő-funkciókkal is ellátták, így a vizsgálati, mérési és válogatási feladatok rendkívül egyszerűen, már az első használatkor beállíthatók. 

  1. Megfelelnek az összes ember és gép közötti kollaborációs biztonsági szabványnak, így rövidebbé válik a beszerelési idő

A TM sorozatú robotok megfelelnek az összes ember és gép közötti együttműködésre vonatkozó biztonsági szabványnak, és biztonságosan működtethetők emberek közelében, a hagyományos ipari robotok alkalmazásához szükséges biztonsági kerítés nélkül, amely jelentős mértékben csökkenti a beszerelési időt. (Megfelelnek az ipari robotokra vonatkozó ISO10218-1 és a kollaboratív ipari robotokra vonatkozó ISO10218-1 szerinti biztonsági előírásoknak)

A TM sorozatú kollaboratív robotok bevezetésével az Omron továbbra is lehetővé teszi a biztonságos, rugalmas és kollaboratív együttműködést a gyártási környezetekben ember és gép között, és elősegíti az „innovative-Automation” elnevezésű, az emberek és gépek közti harmonikus együttműködést szolgáló innovatív gyártási kezdeményezés megvalósítását.

www.industrial.omron.hu

Hirdetés

További cikkek a témában