Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Elsőként lépték át a 100 GW-ot a Vestas szélturbinái

Negyven év megfeszített munka után, a világon egyedülállóként sikerült rekordot döntenie a dán illetőségű Vestas WNS Systems A/S-nek.

 

Ezen jeles alkalomból hivatalos közlemény kiadásával egybekötve ünnepelt a a cég, amely a Közép-Amerikai Szélenergia projektben (MidAmerican Energy Wind XI) 2018 év végén telepített 2 gigás turbinákkal átlépett a “századosok” közé. A legelső működő és beüzemelt szélturbinát 1979-ben telepítették, ami mindösszesen 30 kW-os maximális teljesítményre volt képes, ami mai szemmel nézve mosolyt csal az ember arcára. A vállalat máig több mint 66 ezer szélturbinát telepített a világ közel 80 országába, ezek közül a legnagyobb egység 4,2 MW-os teljesítménnyel bír.

“40 éve a szélenergia úttörőiként kezdtük és ma az összes ügyfelünkkel és partnerünkkel rendkívül büszkék vagyunk arra, ahová eljutottunk”

– mondta Anders Runevad, a Vestas elnök vezérigazgatója

A megújuló energiatermelők károsanyag kibocsátási paramétereire vetítve a Vestas szélturbina kapacitását az számolható ki, hogy a dán gyártó üzembe állított eszközei összesen 129 millió tonna szén-dioxid kiváltására voltak képesek. Ez 33 szénerőmű “teljesítménye”. Még szemléletesebb az elért eredmény, ha a Vestas 100 GW-ját a saját pályáján mérjük meg.

Kép: Lego

Forrás: Napi.hu

Hirdetés

További cikkek a témában