Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Hatékonyabb vezérlés az Eaton vezérlőrelékkel

Az Eaton bemutatja nagy sikerű „easy” vezérlőrelé-sorozatának új generációját.

Sokoldalúságának köszönhetően az easyE4 ideális megoldás minden olyan szakember számára, aki a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretné megoldani a vezérlési feladatokat. Az egyszerű kezelhetőség és az intuitív easySoft 7 programozó szoftver egyaránt alkalmassá teszik az easyE4-et egyszerű és összetett vezérlési feladatokra. A nagy teljesítményű hardver, a rugalmas bővíthetőség és az átfogó kommunikációs lehetőségek számos piacon, számos alkalmazáshoz lehetővé teszik az “easy” vezérlőrelék használatát. Az integrált Ethernet interfész hozzáférést biztosít a felhasználók számára a „Dolgok Internetéhez” (IIoT). A easyE4 a jelenleg forgalmazott easy500, easy700 és easy800 sorozatok helyébe lép.

A maximális rugalmasság érdekében minden easyE4 alapkészülék négy digitális kimenettel, négy analóg / digitális bemenettel 12 bites felbontással és négy gyors digitális bemenettel rendelkezik, amelyek például nagy teljesítményű számlálók kivitelezéséhez használhatók. Minden bemenet használható interrupt bemenetként is. Ez egy olyan funkció, amely általában csak komplexebb vezérlőkre jellemző. Ez azt jelenti, hogy meg lehet adni egy megszakítási rutint egy meghatározott eseményhez a számlálóban, időben vagy élvezérlés üzemmódban. A NET funkcióval együtt tehát a vezérlőrelé képes elérni olyan válaszidőket, amelyek a mikro-vezérlőkével vetekednek. Az easyE4 egy további új jellemzője a DCF77 rádiójel használatának lehetősége. Ez biztosítja a dátum és idő pontos megjelenítését bármely alkalmazáshoz. A pontos dátum és idő kijelzése automatikusan frissül, például a téli időről a nyári időszámításra való váltáskor.

A bővítőmodulok segítségével minden alapkészülék akár 188 I/O -ra bővíthető, ami teljesen egyedülálló a kompakt vezérlők esetében. A felhasználás megkönnyítése érdekében az AC, DC és UC easyE4 készülékek vegyesen is kombinálhatóak egymással. Ugyanez érvényes az analóg és a digitális bővítőkre is. A bővítőmodulok az új easyConnector segítségével elölről csatlakoztathatóak, ami mind a telepítést, mind a szétszerelést jelentősen megkönnyíti. Az alapegység és a bővítő modulok mindössze 14 konfigurációjával lecsökkentettük az elérhető verziók számát az előző sorozathoz képest, ugyanakkor kiterjesztettük a készülék funkcionalitását. Ennek eredményeként jelentősen csökkennek a beszerzési és raktározási költségek.

Az alapegységben található mikro SD kártya további alkalmazási lehetőségeket nyit meg. A programfrissítések és karbantartási funkciók ezért könnyen elvégezhetőek. Arra is van lehetőség, hogy előre beállítunk egy induló programot a mikro SD kártyán, amely akkor indul el, amikor bekapcsol a vezérlőrelé. A kiegészítő memóriakártya adatnaplózáshoz is használható, ami lehetővé teszi a gép állapotának dokumentálását működés közben. Ezenkívül a mikro SD kártya lehetővé teszi a vezérlőrelé testreszabását is: fel lehet tölteni indításkor megjeleníteni kívánt vállalatspecifikus képeket is.

Az integrált Ethernet interfészen keresztül az easyE4 csatlakoztatható bármely szabványos LAN / WLAN routerhez, átjátszóhoz vagy dLan rendszerhez, ami IIoT hálózatok építését is lehetővé teszi. A vezérlőrelé által szolgáltatott információk megjeleníthetők HTML-5 alapú weboldalakon, vagy felhasználhatók az integrált “easy” webszerveren keresztül történő vizualizációhoz. A felhasználók saját felületet hozhatnak létre, és okostelefonon, táblagépen vagy laptopon keresztül is hozzáférhetnek az easyE4-hez. Bármilyen típusú megjelenítő csatlakoztatható közvetlenül Etherneten keresztül, például a Modbus-TPC protokoll használatával. Ezenkívül max. 8 easyE4 eszköz kommunikálhat egyetlen hálózaton az Ethernet interfészen és az integrált NET hálózati szolgáltatáson keresztül.

Az easyE4 sorozat különféle alkalmazásokhoz és különböző piacokra készült, ezért különböző tápfeszültségeket lefedő eszközöket tartalmaz: 85 V-264 V AC illetve 24 V DC. Különlegesség az UC (univerzális feszültség) verzió, amely 12 V DC, 24 V DC vagy 24 V AC feszültségekhez használható. A készülék kijelzője szövegek, értékek és paraméterek megjelenítésére alkalmazható. Az easySoft 7 szoftver segítségével a kijelző könnyen testreszabható.

A easySoft 7 intuitív módon működik, így az easyE4 programozása többé nem jelent kihívást. A felhasználók négy programozási nyelv közül választhatnak: a kapcsolási rajzot létre lehet hozni funkció-blokk, létradiagram, az Eaton saját “easy” programozási nyelvén vagy strukturált szöveg (ST) segítségével. Az ST-t gyakran használják az automatizálás során, és további funkciókat is tartalmaz bonyolultabb alkalmazásokhoz. Az easySoft 7 számos hasznos új funkcióblokkot tartalmaz, mint például az adatnaplózás, a min/max funkció, a riasztás modul, a háromlépcsős vezérlő vagy az e-mailes figyelmeztetések. Ez jelentősen bővíti az easyE4 alkalmazási területét. Emellett a felhasználók saját funkcióblokkokat is létrehozhatnak. A korábbi easy eszközök (az easy 500, 700 és 800 sorozat) meglévő programjai egyszerűen átvihetők a easySoft 7-re.

Az Eaton új easyE4 vezérlőreléjével számos projektet megvalósíthat.

További információkért kérjük, látogasson el a www.eaton.eu/easy webhelyre.

Számos alkalmazási példát talál az easyForumon, ahol kapcsolatba léphet easy felhasználókkal: www.easy-forum.net.

Ha többet szeretne megtudni az Eaton minőségi energiaelosztási és áramellátási megoldásairól, kérjük látogasson el a www.eaton.hu weboldalra. A legfrissebb hírekért látogasson meg minket a Twitter-en a @ETN_EMEA címen, vagy keresse fel az Eaton LinkedIn cégoldalát.

Hirdetés

További cikkek a témában