Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Digitalizáció, mint eszköztár

A legmegfelelőbb digitális technológiák kiválasztása – és azok gyakorlatba történő bevezetése – segítséget nyújt a gyártók számára a berendezések teljesítményének javításában, valamint a vevők jobb kiszolgálásában – nyilatkozta Bernie Van Leeuwen, az SKF termékfejlesztési igazgatója.

A digitális forradalom közepén járunk. Az egyszerű elektronikus termékeket nagyon fejlett eszközökké alakították át, ugyanakkor egyszerűsítették a használatukat: például a mobiltelefonok bevezetése óta eltelt rövid idő alatt már kifejlesztették az okostelefonokat – amelyek tulajdonképpen nagy teljesítményű hordozható számítógépek.

Ez a fogyasztói világban tapasztalható forradalom visszatükröződik a gyártással foglalkozó iparágakban is. Bár még hosszú út áll előttünk, számos ipari vállalatnál megkezdődött a „digitalizálás” a termelékenység és a hatékonyság növelése, valamint a termékminőség javítása és az ellátási lánc fejlesztése érdekében.

Tökéletes példát láthatunk a digitalizálásra az állapotfelügyelet területén – ahol a különböző érzékelők bevezetése elősegíti a berendezések élettartamának meghosszabbítását azáltal, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a különböző alkatrészek – például a csapágyak – állapotát.

A digitalizálás segítségével a vállalatok felkészülhetnek az Ipar 4.0 bevezetésére – melynek során soha nem látott mértékű összekapcsolódás jön majd létre a gépek és az eszközök között, és egyre növekvő mértékben használják majd fel a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adatot. A végső cél a teljes értéklánc összekapcsolása – és ez a digitalizálás területén megtett kis lépésekkel kezdődik.

Néhány gyártó kísértést érezhet arra, hogy a teljes gyártási folyamatot digitalizálja. Azonban jobb megközelítésnek bizonyulhat, ha a gyártók meghatározzák a digitalizálás kívánt szintjét oly módon, hogy a digitális „eszköztárban” elérhető számos technológia közül kiválasztják azokat, amelyekre a konkrét célok eléréséhez szükségük van.

A „fizikai valóságban” az eszköztárat szerszámosládának hívjuk, és a munka elvégzéséhez szükséges eszközöket tartjuk benne – például a kalapácsot, a csavarkulcsot vagy a csavarhúzót. Hasonló megközelítés alkalmazható a digitális világban is. A „digitális eszköztár” tehát egy termék- és szolgáltatáskészlet, amelyben például az érzékelők, a mérőberendezések és a jegyzőkönyvkészítő szoftverek találhatók. Ezek egyenként kiválaszthatók az általános teljesítmény és hatékonyság növelése érdekében.

SKF megközelítés

Az SKF-nél fontosnak tartjuk, hogy bevezessük a vevőket a digitális világba olyan módon, hogy megértsék és megismerjék az előnyeit: többen mondták már, hogy megkönnyítjük a folyamatot számukra. Megpróbáljuk megismerni a vevő aktuális helyzetét, és elmagyarázzuk, miben nyújthat segítséget számára a digitalizálás. Mindezt gyakorlati, megvalósítható és egyedi tanácsokkal, nem pedig „elméleti” megközelítéssel.

Az SKF elsődleges szakterülete a csapágyak. Ez továbbra is így marad – csupán az változik meg, ahogyan az SKF biztosítja ezt a szakértelmet.

Továbbra is segítséget nyújtunk vevőinknek a forgóberendezéseik teljesítményének növelésében (REP) – ez viszont elősegíti a három fő célkitűzés elérését is: a költségcsökkentést; a teljesítménynövelést; valamint az előírásoknak való megfelelést. Ez egyre inkább a digitalizálással érhető el – például az érzékelők hozzáadásával a berendezésekhez, a különböző adatforrások ötvözésével, az adatok és az alkalmazástechnikai szakértelmünk felhasználásával az adatelemzéshez, valamint a javító intézkedésekre vonatkozó megfelelő javaslatokkal a korai szakaszban és valós időben.

Az SKF segítséget nyújthat a vevők számára a digitalizálási stratégiák bevezetésében anélkül, hogy nagyobb tőkeberuházásra lenne szükség. Ehelyett az adatok összegyűjtéséhez, feldolgozásához és kezeléséhez szükséges infrastruktúrát egy all-inclusive szolgáltatáscsomag tartalmazza. Például a „Rotation for Life” modellünk olyan teljesítményalapú megállapodás, amely lehetővé teszi a cég számára a digitalizálás felé történő elmozdulást: havi fix díj ellenében az SKF különböző digitális technológiákkal segíti a berendezések teljesítményének, rendelkezésre állásának és termelékenységének növelését.

Bár maga a technológia létfontosságú az adatok összegyűjtéséhez és feldolgozásához, a távdiagnosztikai szolgáltatás – melynek során az SKF szakértői elemzik az adatokat és javaslatokat tesznek – biztosítja az optimális teljesítményt. A nagy mennyiségű adat a modern ipari teljesítmény valutája, azonban a maximális kihasználás érdekében az adatok értelmezését pontosan kell elvégezni.

Korlátozások nélkül

A digitalizálás bármely üzletágban alkalmazható. Láttunk már bányaipari vállalatokat, amelyek – miután megértették az előnyeit – ugyanolyan könnyedén alkalmazták, mint az autóipari cégek. És nem kizárólag az új generáció és a tech-rajongók fogadják el a digitalizációt, rangidős és tapasztalt mérnököket is láttunk hasonlóan lelkesedni – mondván, hogy ezzel megvalósítható, amiről korábban csak álmodozni lehetett. Ez inkább hozzáállás kérdése, nem a tapasztalaté.

Mint minden új koncepciónál, itt is tapasztalható bizonyos fokú ellenállás. Egyes vállalatoknál például a „silómentalitás” működik, és ezt a szituációt nehéz leküzdeni. Ezekben az esetekben a digitalizálás által biztosított átláthatóság veszélyezteti a munkamódszert: ha az összes adat rendelkezésre áll, a termelési igazgatónak osztoznia kell a teljesítménymutatóin például a karbantartási vezetővel és fordítva, amely kezdetben több vitát, a későbbiekben pedig nagyobb rálátást eredményezhet. Ilyenkor radikális változásokra van szükség a vállalati kultúrában is: szükség lehet valakire, aki felügyeli például azt, hogyan használják fel az adatokat; vagy néhány esetben a döntéshozatalt magasabb szintre kell emelni.

Néhány vevő elismerte, hogy gondot jelent számukra a túl sok adat kezelése, és nem szeretnének még több számítógépes munkát a nyakukba venni. Igazából valószínűleg rosszul kezdtek neki a digitalizálásnak, és nem gondolták át, hogy milyen célból van szükségük az adatokra, vagy hogyan fogják felhasználni azokat. Egyszerűen hozzáadtak néhány érzékelőt a gyártási folyamathoz, mivel úgy érezték, hogy nyomás nehezedik rájuk a digitalizálást illetően. Ilyen esetekben azt javasoljuk, hogy a vevő végeztessen el egy technológiai auditot. Ennek oka, hogy a technológia ismerete és a folyamatadatok létfontosságúak ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a berendezés – és hogyan lehet növelni a teljesítményét.

Van egy mondás az SKF-nél: „Mindet, amire szüksége van, és semmi olyat, amire nincs.” Ez azt jelenti, hogy a felhasználói felületeken csak az látható, amire a felhasználónak szüksége van. Például a QuickCollect érzékelőnk hatalmas mennyiségű információt képes megjeleníteni, de úgy terveztük, hogy csak azt mutassa meg, amire a vevőnek szüksége van. A termékportfólió egyszerűsítésével zökkenőmentessé tesszük a folyamatot a felhasználó számára.

Rengeteg titokzatosság övezi a digitalizációt, azonban ez valójában nem több, mint a teljesítmény növelésére és a vevők életének megkönnyítésére szolgáló eszköz, amely egyszerű hozzáférést biztosít a megbízható adatokhoz. A vevők nem szeretnének aggódni a csapágyak és a kenés miatt: csak azt akarják, hogy a forgóberendezésük működjön. A digitalizálás az az eszköz, amely biztosítja, hogy ez így legyen – és most már mindenki számára rendelkezésre áll.

További infók: ww.skf.com 

Hirdetés

További cikkek a témában