Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Innovatív vezeték nélküli terepibusz rendszer az SMC-től

Bemutatkozik az SMC vezeték nélküli terepibusz-egysége, az EX600-W, amely decentralizált megoldásokat kínál az ipari szereplők számára, EtherNet / IP ™ és PROFINET kompatibilitással, melyek ellenállnak az elektromos zavaroknak, és megbízhatóak maradnak még a barátságtalan, ipari környezetben is.

EX600-W-B_cat

Az EX600-W az SMC legújabb innovációja, egy exkluzív vezeték nélküli és decentralizált terepibusz-rendszer, amely a digitális és analóg jeleket, valamint a pneumatikus szelepszigeteket is képes kezelni.

A vezetékes kommunikáció elhagyása többek között a következő előnyöket jelenti:

  • a kevesebb kábel és csatlakozó egyszerűsíti a folyamatot és csökkenti a költségeket a tervezéstől az üzemeltetésig,
  • rövidebbé válik a telepítési és a karbantartási idő
  • kisebb a lehetősége a kapcsolatvesztésnek, megszűnik a kábelek szakadásából, töréséből eredő hiba
  • egyszerűsödik a beépítés
  • gyors csatlakozás
  • könnyű monitorozási lehetőség, webszerverről elérhető, letölthető működési adatok

Az IEEE 802.11 szabvány rögzíti, hogy a vezeték nélküli kommunikációs eszközök milyen sávokon működhetnek. A szabvány kimondja, hogy két rádiófrekvenciás tartományon dolgozhatnak engedély nélkül, nem kereskedelmi célokra az ilyen kommunikációs berendezések. A 902-928 MHz és 2,4-2,483 GHz-es tartományban. Ez az eszköz az ISM (Industrial, Scientific and Medical) Ipari, Tudományos és Orvosi létesítmények magas frekvenciájú, korlátozott 2,4GHz-es ISM-sávján működik. Az EX600-W működését ezáltal nem befolyásolja más gyártásban előforduló zaj, valamint a barátságtalan környezet. Az autóiparban és a hegesztő gépeknél is megbízhatóan működik. Ezt, a frekvenciaugratást alkalmazva biztosítjuk, így a kommunikáció stabil marad, emellett megakadályozza a más vezeték nélküli eszközök interferenciáját, és az adattitkosítási egyedi protokollunk lehetetlenné teszi az illetéktelen hozzáférést.

Hagyományos EX600 SI egységünket egyszerűen tudjuk frissíteni, hiszen az SI egység helyére probléma nélkül be tudjuk építeni a vezetéknélküli egységet. A rendszer egy „master” és egy vagy több „slave” egységből állhat. Fontos, hogy egy master egység tud több slave-et kezelni, viszont egy slave csak egy master-hez képes csatlakozni, ezzel biztosítva a biztonságos működést. A kommunikáció stabilitását elősegíti, hogy az eszköz képes a közvetlen, a továbbított és a visszaverődő hullámokkal is működni.

A nagysebességű kommunikációnak köszönhetően akár 250ms alatt képesek az eszközök kapcsolatot teremteni, miután a kommunikáció válasz ideje alig 5ms. A rendszer képes akár 1280 be- és 1280 kimenetet kezelni, ami fejegységenként maximum 128 be- és 128 kimenetet jelent. A beépíthető bővítő egységek lehetnek analóg bemeneti és kimeneti, digitális bemeneti és kimeneti elemek különböző csatlakozókkal (pl.: M12, M8, D-SUB, szabadvéges sorkapocs). Az eszköz képes az SY, SV, S0700 és VQC sorozatú szelepeinket működtetni. Fontos, hogy a master egységhez is tudunk csatlakoztatni minden korábban említett elemet, ami által nem csak a PLC és a slave egységek közötti kommunikációt oldja meg, hanem teljes értékű egységként is jelen tud lenni a rendszerben.

Vezeték nélkül a kábelek és csatlakozók száma csökken, minimalizálva a telepítési, beüzemelési és a karbantartási időt. A kommunikációs kábel elhagyása megoldást nyújt a sérülékeny kábel szakadásának, megtörésének problémájára, ami által az EX600-W ideális partnerré válik nagy elektromos zajjal terhelt munkakörnyezetben, forgóasztalok,  indexelő táblás megoldások, hegesztő robotok vagy akár szerszámcserés megoldások építéséhez. Akár IP67-es védelmi szintre képes, tehát teljes mértékben védett por ellen, és korlátozott ideig vízbe merülésnek is ellenáll.

Az eszköz üzembehelyezéséhez egy laptopra és egy NFC író/olvasó egységre van szükség, ami biztosítja a teljes vezetéknélküliséget a kommunikációban. A vezeték nélküli paraméterek beállítása az NFC kártya segítségével és az SMC weblapról letölthető I/O konfigurátor alkalmazással pillanatok alatt elvégezhető. A telepítést követően akár egy irodából is monitorozható a gép működése a beépített webszervernek köszönhetően. Itt le tudjuk tölteni adott időszakra a kommunikációt leíró paramétereket, látjuk a hibákat, és tesztelni is tudjuk a rendszerünket. A vezeték nélküli EX600-W rendelkezik CE és RoHS minősítéssel.

Az SMC szóvivője szerint:

„Az EX600-W áttörő kommunikációs termék, amely az elektromos zaj interferenciával küszködő iparágakban hivatott segítséget nyújtani, ahol a felmerülő problémákat az ügyfeleknél kizárólag költséges megoldásokkal kellett megoldaniuk. Az EX600-W nemcsak megbízható és könnyen telepíthető, hanem egyedi vezeték nélküli megoldást kínál ügyfeleinknek, hogy megfeleljenek a mai és holnapi kommunikációs igényeiknek is.”

Bármilyen felmerülő kérdés esetén bátran keresse fel szakértőinket, akik örömmel állnak rendelkezésére.

Kajári Sándor

www.smc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában