Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Szerszámgépek digitális transzformációja

A Siemens a „Digitalizáció a szerszámgépek gyártásában – Gondoljuk tovább!” szlogen keretében a hannoveri EMO-n 1700 m2-es standon fogja bemutatni a Digitális Vállalat portfóliójának új elemeit.

A vállalat már eddig is integrálta a jövő technológiáit a portfóliójába, például a kifejezetten a digitalizációhoz, az edge és cloud alkalmazásokhoz, a mesterséges intelligenciához és az additív gyártáshoz kifejlesztett új szerszámgépkontrollert, és a digitális átalakulás következő szintje felé vezeti a szerszámgépek világát.

„Egyedi digitalizációs megoldásainkkal megnyitjuk az utat a szerszámgépipar jövője felé, és segítünk az ügyfeleinknek, a gépgyártóknak és a gépek használóinak, hogy új és átfogóbb módszereket találjanak a gyorsan növekvő adatmennyiség kezelésére, mellyel javíthatják a termelékenységüket, a minőséget és a versenyképességüket”

– magyarázza Dr. Wolfgang Heuring, a Motion Control üzletág vezérigazgatója. Az innovatív technológiák olyan adatok rendelkezésre állására és átláthatóságára épülnek, amelyek segítségével digitális ikreket lehet létrehozni – a termékből, a gyártásból és a teljesítményből –, és amelyek egy virtuális környezetben leképezik és összekapcsolják az ipari gyártási folyamatok minden lépését.

„A lényeg az adatok innovatív módon történő használata és olyan értékes tudássá történő alakítása, amivel fokozható a teljesítmény és a rugalmasság, és csökkenthető a piacra jutás ideje”

– folytatja Heuring.

Digitális bennszülött CNC a szerszámgépekhez

A Sinumerik ONE elnevezésű új CNC generációnak az EMO vásáron történő kiállításával a Siemens bemutatja azt a központi elemet, amely elengedhetetlen a szerszámgépek digitális átalakításához. Digitális bennszülöttként az új kontroller együttműködik a Create MyVirtualMachine szoftverrel, és egy mérnöki rendszerből létrehozza a gépkontrollert és a hozzá kapcsolódó digitális ikret, és elősegíti a hardver és a szoftver zökkenőmentes integrációját.

„A Sinumerik ONE jelenti a szerszámgépipar globális átalakításának és a jövőbiztos gyártásnak a központi elemét, az egyre nagyobb mértékben digitalizált iparágban. A virtuális és a valódi portfólió közötti zökkenőmentes interakciónak köszönhetően a Sinumerik ONE lehetővé teszi a gépek gyártói és használói számára, hogy jelentősen csökkentsék a piacra jutás idejét, és növeljék a gépek teljesítményét”

– magyarázza Uwe Ruttkamp, a Motion Control üzletág szerszámgép rendszerekért felelős vezetője.

A Sinumerik ONE hatékony hardverrel és szoftverrel támogatja a digitális iker létrehozását. Így a gépgyártók teljes egészében virtuálissá tehetik a fejlesztési és gépi folyamataikat. Ezzel jelentősen gyorsíthatók a folyamatok, és így nagymértékben csökkenthető a piacra jutás ideje, miközben fenntartható a magas minőségi színvonal. A gépek felhasználói számára előnyt jelent a digitális iker alkalmazásának köszönhető rövidebb üzembehelyezési idő. Gyorsabb a beállítás, lehetőség van részleges üzemeltetésre a virtuális környezetben, és termelés közben is javítani lehet a teljesítményt. A betanítás a tényleges géptől függetlenül is elvégezhető.

Additív gyártás az új Sinumerik ONE alkalmazásával

Az EMO látogatói élőben is megtekinthetik a Sinumerik ONE működését a bemutatókon. A Siemens standján a Sinumerik ONE-t elsőként alkalmazó Beam gépgyár bemutatja a Modulo 250 additív termelő gépet. A Beam az Irányított Energiaelhelyezéshez (DED) használt gépek egyik vezető globális gyártója. Más additív gyártási technológiákkal összehasonlítva a DED kiemelkedő jellemzőkkel bír a magas növekedési ráták, a többféle anyagot használó alkalmazások és a közvetlenül a feldolgozási zónában történő célzott anyagelhelyezés terén. Az EMO látogatói megtekinthetik a világ első Sinumerik ONE-nal ellátott AM gépét, és láthatják, hogy az anyagrendelés folyamat szimulációja hogyan jelenik meg a gépen az NX Virtuális gépi szoftver csomagban a szokásos DED NX CAM környezetben.

Új Edge app

Az AnalyzeMyWorkpiece/Monitor segítségével a Siemens bővíti a munkadarabok minőségének javítását célzó szoftver portfólióját. Az új Edge app lehetővé teszi az egyes darabok előállításának folyamatos figyelését a szerszámgépekben. A mért értékek széles skáláját gyűjti be a géptől, nagy frekvenciával és visszacsatolás nélkül, és ezeket folyamatosan egy referencia modellhez hasonlítja. Az AnalyzeMyWorkpiece/Monitor segítségével tehát optimalizálható a munkadarabok minősége, még a gyártási folyamat során is.

www.siemens.com

Hirdetés

További cikkek a témában