Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Modern tűzvédelem: az épületek védelme az ívhibák rejtett veszélye ellen

Az utóbbi évtizedben a tűzesetek száma csökkenő tendenciát mutatott, ez a tendencia azonban megfordulni látszik: az elmúlt két évben Nagy-Britanniában 167 150 esetet jelentettek a tűzoltóknak.

Ebből a 167 150 esetből 334 követelt emberéleteket, és több mint 3000 esetben szenvedett valaki súlyos balesetet. Az Electrical Safety First (brit villamosbiztonsági szervezet) adatai szerint az Angliában bekövetkezett tüzek többsége villamos gyújtású, sokat valamilyen háztartási készülék helytelen használata okoz.

A káresetek mind lakó-, mind kereskedelmi ingatlanokban előfordulhatnak, és az IET kábelezési szabályainak 18. kiadása most először tartalmaz javaslatokat az ívhibák kockázatának csökkentésére. A rejtett fenyegetésként ismert ívhibák olyan elektromos mikro-ívekből állnak, amelyek lappangva alakulnak ki az idők folyamán, és anélkül hoznak létre életveszélyt, hogy annak bármilyen nyilvánvaló jelét tapasztalhatnánk.

Az ívhibákat számos tényező okozhatja: hibás készülékek, megtört vezetékek vagy csatlakozódugók, bútorok által összenyomott huzalok, kilazult csatlakozások vagy érintkezők, rágcsálók rongálása vagy UV sugárzás. De keletkezhet ívhiba a berendezés egyszerű elöregedése vagy a vezetékek túlterheltsége miatt is.

Kormányzati intézkedés a fokozott tűzvédelem érdekében

A tűzesetekre válaszul a brit kormány lépéseket tett a lakosság tűzbiztonsági felvilágosítására, valamint új ajánlásokat is megfogalmazott annak biztosítására, hogy az Egyesült Királyság tűzvédelmi rendszere nagyobb biztonságot nyújtson.

Kiváló példa erre az Independent Review of Building Regulations and Fire Safety (az építési szabályzat és a tűzbiztonság független felülvizsgálata), más néven a Hackitt-jelentés, amely felmutatja a tűzvédelmi szempontból hosszú távon is biztonságos épületek támogatásának módjait. És bár az ilyen kormányzati kezdeményezések valóban a szükséges első lépést jelentik, tudnunk kell, hogy a rendszerszintű változás időbe telhet. Addig is fontos, hogy az épületek tulajdonosai és üzemeltetői magukra vállalják az ívhibákkal és más tűzveszélyekkel járó kockázatok csökkentését.

Rövid távon is alkalmazható megoldások a tűzesetek megelőzésére

Az IET kábelezési szabályzatának 18. kiadásában először ajánlott AFDD-k digitálisan figyelik és érzékelik a vezetőn megjelenő speciális frekvenciákat, ily módon jelezve egy ívhibát. Ezek a rugalmasan alkalmazható készülékek együtt telepíthetők a rövidzárlat és a túláram elleni, termikus és mágneses érzékelésen alapuló, hagyományos áramkörvédelmi eszközökkel (pl. kismegszakítókkal). Ugyancsak beszerelhetők ezek a készülékek a földhibák észlelésére szolgáló életvédelmi relék mellé is. Sőt, az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően létezik az AFDD-nek olyan változata is, amely egy készülékben ötvözi mindhárom eszközt, így az épületek üzemeltetői és tulajdonosai még nagyobb védelmet biztosíthatnak az épületükben tartózkodók számára.

A jövő épületei már ma

Nagy-Britannia az elmúlt hónapokban elkezdte aktualizálni a szabványokat, ennek eredményei javarészt az építőiparban lesznek érzékelhetők. Az AFDD nem csodafegyver, de a már eddig is használt technológiákat kiegészítve új szintet jelent az épületbiztonságban. Ugyan időbe telik míg a vonatkozó jogszabályok előírják az AFDD használatát, az ingatlanüzemeltetők és tulajdonosok a szabványt megelőzve már most is alkalmazhatják ezt az innovatív technológiát a fokozott biztonság érdekében.

Ha többet szeretne megtudni az Eaton minőségi energiaelosztási és áramellátási megoldásairól, kérjük látogasson el a www.eaton.hu weboldalra. A legfrissebb hírekért látogasson meg minket a Twitter-en a @ETN_EMEA címen, vagy keresse fel az Eaton LinkedIn cégoldalát.

www.eaton.eu

Szerző: Marc Gaunt, Marketing Manager, Eaton

Hirdetés

További cikkek a témában