Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Energiahatékony megoldásokkal bővítette kapacitását a Lila Paper

A törökországi székhelyű Lila Paper a negyedik gyártósorának zavartalan működése érdekében úgy döntött, hogy az Eaton teljes termékportfólióját beveti.

A korábbi megoldáshoz képest jelentős javulást, többek között 90 százalékkal kevesebb állásidőt és jelentősen alacsonyabb energiafogyasztást hozott az intelligens energiagazdálkodási vállalat által javasolt kompakt és hatékony motorvezérlési megoldás.

A Lila Paper 2007 óta működő, Isztambultól nyugatra fekvő gyártóüzeme dinamikusan bővül. Az egyre növekvő keresletre válaszul a vállalat elhatározta, hogy egy negyedik gyártósorral bővíti üzemének kapacitását. Így mostantól évi 280 000 tonna higiéniai papírtermék előállítására képesek, amellyel Európa második legnagyobb ilyen létesítményévé válnak. A korlátozottan rendelkezésre álló hely és a projekt nagy léptéke miatt a vezérlő- és energiagazdálkodási rendszernek egyszerre kellett kompaktnak és gazdaságosnak lennie, nem utolsósorban azért, hogy további hatékonyságnövekedést és energiamegtakarítást tudjanak elérni. A gyártósoron IE4 motorok működnek, ezekhez az Eaton egy hasonlóan hatékony, frekvenciaváltós vezérlőrendszert hozott létre.

Átfogó, integrált rendszer

Az Eaton 48 független szekrényből és 98 kihúzható egységből álló, intelligens motorvezérlő-központokat (MCC), valamint 19 áramelosztó szekrényt szállított. Mivel az egységek kivehetők, az egyes alkatrészek gyorsan pótolhatók vagy cserélhetők, ezzel minimálisra csökkenthetők az üzemszünetek, és növekedik a kezelő biztonsága is. Az Eaton digitális eszközök széles skálájának integrálása lehetővé tette az Ipar 4.0 különböző funkcióinak megvalósítását, többek között az automatikus e-mail-értesítések, a távfelügyelet és -diagnosztika, valamint a prediktív karbantartás bevezetését is.

Jelentős idő- és energiamegtakarítás

Tekintettel a berendezés méretére, az Eaton egy moduláris vezérlőrendszert alkalmazott, amellyel sokkal gyorsabbá válik a hiba helyének azonosítása, és nincs szükség a teljes gyártósor kikapcsolására az esetleges javítások alkalmával. Ezzel sikerült leegyszerűsíteni a megoldás feltérképezésével járó munkát, amellyel további időmegtakarítást értek el. Ez a megoldás megkönnyíti a vállalat munkáját, emellett a Lila Paper most nagyobb rugalmasságot élvez a központi egységgel való jobb kommunikációnak köszönhetően. E tényezők kombinációjának köszönhetően a korábbi géphez képest 90 százalékkal, 20-ról csupán kettőre csökkent a leállások száma azonos üzemidő alatt. Az Eaton által biztosított vezérlő- és energiagazdálkodási rendszer ráadásul jelentős energiamegtakarítást is eredményezett.

„Összességében az Eaton termékek 9 százalékkal javították a Lila Paper energiahatékonyságát. Az új meghajtók belső algoritmusa pedig az előző gép standard meghajtóihoz képest további, átlagosan 2 és 10 százalék közötti energiahatékonyságot biztosít. Ügyfelünk pozitív visszajelzése azt mutatja, hogy megfelelő tervezéssel és a megfelelő termékek felhasználásával sikerült megvalósítani az Eaton elképzelését, ami hatalmas örömet jelent számunkra”

– mondta Yılmaz Özcan, az Eaton törökországi vezetője.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában