Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Autózár nyitás Budapesten

Megesik, hogy egy reggel indítanánk az autót, és beletörik a kulcs. A megoldás a sürgősségi autózár nyitás! Mi történik ilyenkor, és kit kell hívnunk Budapesten? Autószerelőt, vagy lakatost, esetleg autómentőt?

Egyiket sem. Vagyis mindet, egy személyben. Az autónyitás ugyanis már egy külön szolgáltatás, erre szakosodott profikkal. Mert néhány autómentő, autószerelő vagy épp karosszérialakatos időben felismerte az erre szakosodott tudás szükségességét és széleskörű igényét. Ami számunkra jó hír, mert amikor ott állunk az utcán, rádöbbenve, hogy az autó bizony nem fog magától kinyílni, akkor igazi mentőangyalként gondolunk az ilyen SOS-ben hívható autózárat nyitó varázslókra. De pontosan, hogy is néz ki ez a szakma, mi a gond tulajdonképpen az autózárakkal, és hogyan húznak ki végül a bajból?

Kik foglalkoznak az autózárak sürgősségi nyitásával, és hogyan?

A különböző, erre szakosodott cégek szakemberei minden autózárat ki tudnak nyitni. Ehhez rendelkezésükre állnak azok a speciális, kisebb-nagyobb eszközök, különleges szerszámok, melyek nélkülözhetetlenek ehhez a munkához. Ismerik az egyes márkák és évjáratok zárját, azok működését, az apró, bonyolult szerkezeteket. Emellett pedig tisztában vannak a modernebb autók elektromos zárjainak működésével is.

Ez azért is fontos, mert az autó ajtó nyitás minden esetben a zár, illetve az ajtó sérülése nélkül kell, hogy megvalósuljon. Nem karcolják össze a zárat és környékét, hiszen a lehető legprecízebb munkát végzik, a lehető legprecízebb eszközökkel. Így aztán felejtsük el, hogy ilyen esetben pánikszerűen betörjük az autó ablakát, vagy épp csak feszegessük annak zárját. Egyszerűen csak a megfelelő segítséget kell hívnunk!

Mikor van szükségünk autózár nyitásra?

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakran kerül sor ilyen jellegű segítség igénybevételére. Ugyanis az autózár sokkal kényesebb kérdés, mint hinnénk. Érdemes például pótkulcsot tartanunk az autóhoz, ehhez egyszerűen egy autókulcs másolással is foglalkozó szolgáltatásra van szükségünk. Mert mikor hívják ki a leggyakrabban az autózár nyitást nyújtó szolgáltatásokat? Amikor elhagyják az autókulcsot, esetleg bezárják a járműbe, vagy betörik az autókulcs a zárba. Ezekre az esetekre részben fel lehet készülni a pótkulccsal. Persze az is előfordul, hogy elromlik a zár. Ekkor sem kell bepánikolnunk. Csak ki kell hívnunk a környéken fellelhető szakembereket, akik gyorsan érnek ki a helyszínre. Könnyen megtalálhatjuk a megfelelő szolgáltatást, melynek a fő profilja az autónyitás Budapest területén vagy környékén, ha éppen a fővárosban kerülünk szorult helyzetbe.

Amikor beletörik a kulcs a zárba

Az egyik leggyakoribb eset, hogy az autó használója beletöri a kulcsot az autó zárjába.

Ebben az esetben nem szabad feszegetnünk a zárat vagy kipiszkálnunk a kulcsot a zárból. Az autó zárnyitás kulcs nélkül is működik, hiszen éppen ez a szakemberek dolga. Hogy a megfelelő eszközökkel, az autó- és ajtózár megrongálódása nélkül nyissák ki az autónkat. A szakemberek kipiszkálják a kulcsot, sérülés és karcolásmentesen, majd kiveszik a bentragadt darabot is, és ha megoldható, akkor pótkulccsal vagy új kulccsal kinyitják a zárat.

Lemerült az autó akkumulátora, és ezért a kulcs nem nyitja az autót

Ebben az esetben az autó azért nem nyílik ki, mert nincs áram alatt.  Ilyen helyzetekben az szokott lenni a megoldás, hogy egy másik autó akkumulátorát, vagy éppen erre alkalmas önálló akkumulátort használva juttatjuk áramhoz az érintett járművet. Ezt bikázásnak nevezi a köznyelv. Ehhez a művelethez sokszor megfelelő eszközök állnak azok rendelkezésére, akik autómentéssel vagy épp ajtózár nyitással foglalkoznak.

Autókulcs másolás

Nem feltétlenül kell kényes kényszerhelyzet ahhoz, hogy autókulcs másolásra legyen szükségünk. Hiszen pont a kellemetlenségek megelőzésére alkalmazhatjuk ezt a módszert. Persze a vészhelyzeti autó zárnyitással foglalkozó cégek is segíthetnek ebben, vész esetében is. Fontos tudni, hogy akkor vagyunk a legegyszerűbb helyzetben, ha megvan az eredeti nyitószerkezet. Persze a legeslegjobb forgatókönyv az, amikor a kulcs is megvan, de jó, ha a bonyolultabb körülmények esetéről is információhoz jutunk. A legrosszabb eset az, amikor ki kell szerelni a zárat, hogy a szerelők kiolvashassák a megfelelő mechanikai kódot, hogy új profilt tudjanak készíteni. Ekkor a jármű számítógépes rendszerének használatával az indításgátlót is ki kell olvasni, hogy az új kulcs chipje tartalmazza azt.

Minderre nincsen szükség, ha időben gondolunk a pótkulcsra, melynek másolásakor egyszerűen csak átmentik az adatokat az eredetiből.

Kattints ide a további részletekért.

További cikkek a témában