Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Páncélszekrény nyitás

A páncélszekrény zárak nyitása, vagy éppen javítása külön szakértelmet igénylő, olykor kényes feladat. Mit kell tudnunk a páncélszekrény nyitásról, és a többi, ehhez kapcsolódó szolgáltatásról? Mit kell tudni a páncélszekrényekről, bútorszéfekről és társaikról?

A páncélszekrények típusai

Trezor: A trezor egy általános kifejezés, minden olyan védett eszközt lefed, amit értéktárolásra használunk.

Páncélszekrény: Olyan biztonsági szekrény, amely speciális zárszerkezettel készült. Általában acéllemezekből készül maga a szekrény is, a vonatkozó nemzetközi normáknak megfelelően.

Széf és bútorszéf: A széf egy megerősített vasdobozt jelent, amelynek célja szintén az értékek őrzése. A széf lehet bútorba építhető is.

Tollas kulcsos páncélszekrény zár

A tollas kulcsos zár a legegyszerűbb mechanikus kivitel. Ezekhez a zárakhoz egyszerűen kulcsra van szükségünk. Azoknak szokták javasolni, akik idegenkednek az elektronikától, és akkor érzik biztonságban az értékeiket, ha a páncélszekrény kulcsát maguknál, vagy épp biztonságos helyen tudják. Előnye, a kulcs tényleg egy fizikailag létező eszköz formájában érhető el, és nem kell semmilyen számkombinációt fejben tartani. Ezeknek a záraknak a kezelése tehát egyáltalán nem bonyolult vagy körülményes, hiszen egyszerű és hagyományos. A tollzáras trezor biztonsági szintje eltérő lehet. A zárban elhelyezett lamellák száma és összetettsége ugyanúgy befolyásolja a páncélszekrény biztonságát, mint a felhasznált anyagok minősége. A tollkulcsos széfzárak kulcsai egytollú vagy kétollú és csillagtollú is. A tollak kialakításának összetettsége szintén befolyásolja a zár biztonságának mértékét.

Mechanikus kombinációs páncélszekrény zár

A mechanikus kombinációs zár félúton van az elektronikus zár és a hagyományos tollzáras kivitelezés között. Az ára is jellemzően a két kategória között van. Működési elve szerint a széfzár nyitásához egy előre beállított számkombinációt kell használnunk. A mechanikus rendszer nem igényel elektromos áramot, azonban ennél a fajta számzárnál nagyobb a hibalehetőség. A kódtárcsákat ugyanis több alkalommal jobbra, majd balra kell tekerni, forgatni, így adjuk meg a számkombinációt. A használat néhány példánynál nehézkes lehet, és könnyen elronthatjuk a számokat. A tollkulcsos és az elektronikus kombinációs zárakhoz képest ezeknek a mechanikus daraboknak a nyitása és átkódolása bonyolultabb és több időt is vesz igénybe. A mechanikus számzáras páncélszekrények biztonsági szintje a kódtárcsák számától, minőségétől függ. Általában 3-4 tárcsás kivitelűek szoktak lenni, és 0-100 közötti számokat lehet megadni.

Elektronikus kombinációs széfzár

Az elektronikus széfzárak nagyon biztonságosak, és könnyű a használatuk. Ezeknél az eszközöknél már többféle működési mód létezik, a gyártón múlik, hogy milyen plusz műveletekkel, funkciókkal teszi hatékonyabbá a zárat. Például vannak olyan típusok, amelyeknél eseménylista visszaolvasás, vagy éppen késleltetett nyitás funkció is elérhető. Ezek a lehetőségek nem is számítanak kifejezetten prémium funkciónak egy elektronikus zár esetében. Könnyen használható, sokoldalúan programozható az ilyen páncélszekrényzár.

A műveleteket a széfzár hallható és látható jelekkel kíséri, így biztosít visszajelzést a használatról. Biztonsága a beviteli egység kialakításától is függ, de magában a széfzárban elhelyezett elektronika fejlettsége is meghatározó.

Mit kell tudni a páncélszekrények nyitásáról?

Amikor egy páncélszekrénynek elromlik a zárja, beletörik a kulcs, esetleg nem fogadja el a szerkezet a valós számkombinációt, akkor sürgős segítségre van szükségünk. A páncélszekrény nyitással foglalkozó szakemberek általában a körülményekhez képest alkalmazható legkímélőbb módon nyitják ki a zárat. A mechanikus széfzárakhoz speciális szerszámokat használnak, melyeket egy-egy adott típushoz fejlesztettek ki. Így az általuk ismert zárakat könnyedén ki tudják nyitni.

Minél összetettebb egy páncélszekrény zárja, annál komolyabb széfről vagy trezorról beszélünk. Általában egy zárba tört kulcsot könnyen és sérülésmentesen kezelnek, míg egy elektromos páncélszekrény esetében már több meghibásodási lehetőségről és így eltérő megoldásokról beszélünk.

Ki végzi az SOS páncélszekrénynyitást?

Általában páncélszekrény forgalmazásával vagy javításával foglalkozó cégekhez tudunk ilyen esetben fordulni. Persze elképzelhető, hogy kulcsokra és zárakra professzionális módon szakosodott céget tudunk hívni. Általában azoknak a helyeknek, akik segíteni tudnak ilyen esetben, a profilukhoz tartozik a páncélszekrény javítás, a széf zárcsere, valamint maga a sürgősségi széfnyitás is.

Ezek a páncélszekrény szervizek könnyen és hatékonyan orvosolni tudják a felmerülő problémát, akár elektromos, akár mechanikus zárszerkezetről van szó.

Kattints ide a további részletekért.

Hirdetés