Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Zöld technológiák és energiahatékony megoldások a FANUC-tól

Megtakarítás – A FANUC, a világ élvonalába tartozó gyárautomatizálási vállalataként nemcsak az ügyfelek hatékonyságának fokozásával, hanem a környezetterhelés csökkentésével is aktívan foglalkozik.

A szerszámgépek kialakításában, a technológiai megoldásokban és a karbantartásban a FANUC gondot fordít arra, hogy a bolygó szűkös erőforrásait a lehető legtakarékosabban használjuk fel.

A Magyarországon is elérhető zöld megoldásokról Pintér Dávid, a FANUC Hungary Kft. Robomachine üzletágának Sales Managere beszélt. A FANUC központja csodálatos természeti környezetben található Japán ikonikus helyszínén, a Fuji hegy lábánál. A természet közelsége, a tökéletességre törekvés és a felelősségvállalás talán együttesen alakította ki azt az alapfilozófiát, amely a vállalat egyik fő szervezőelve a fejlesztésekben: minél kevesebb környezetkárosítással, minél kisebb energiafelhasználással, a lehető legkevesebb modullal alkotnak hosszú élettartamú, hatékony szerszámgépeket és robotokat. Ez motiválja a mérnököket arra, hogy akár évtizedeken át fejlesszenek egy-egy egységet vagy éppen egy teljesen új technológiai megoldást keressenek az adott műszaki problémára.

Zöld kötelezettségek

„Nem lehet a végtelenségig kihasználni a Földet” – kezdi Pintér Dávid. Kijelentését pedig teljesen komolyan gondolja, „magánemberként és ipari szereplőként is felelősséggel tartozunk a környezetünkért”

– teszi hozzá.

Szerencsére egyre többen gondolkodnak hasonlóan, nemcsak anyagi megfontolásból. Ráadásul a jogalkotók és a szabályozó szervek is célként kezelik a karbonsemlegesség elérésért valamint a kibocsátás minimalizálását. Szűkös erőforrásaink minél hatékonyabb felhasználása pedig közös érdek: csak így maradhat időnk megtalálni a megfelelő megújuló alternatívát a fosszilis energiahordozók kiváltására, még azelőtt, hogy azok elfogynának.

Azonban a környezettudatosság messze túlmutat a megfelelő energiahordozók kiválasztásán. Olyan további tudatos döntéseket is magába foglal, mint a hatékonyság fokozása, az anyagválasztás, az alkatrészek és részegységek, illetve a teljes gépek élettartama, a karbantartás vagy a szervizlehetőségek.

„Magyarországon jelenleg EU-s támogatások és központi pályázati források állnak a vállalatok rendelkezésére, hogy zöldebb beruházásokat hajtsanak végre. Ezen kívül a megrendelőik is – főleg az autóiparban – kötelezik őket arra, hogy minél környezetkímélőbb gyártástechnológiákat alkalmazzanak.”

– hangsúlyozza Pintér Dávid. Továbbá kiemeli, hogy

„az energiafelhasználás csak az egyik tényező, fontos odafigyelni a zajterhelésre, a hőkibocsátásra, illetve a károsanyagok kezelésére is.”

Hatékonyság mindenek előtt

A hazai vállalkozások jelentős része abban az esetben választ zöld megoldásokat, ha ezzel a saját hatékonyságát tudja növelni. Ez jelenthet csökkentett energiafelvételt, vagy kevesebb karbantartást és gyorsabb termelést is.

„Ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy néhány éve elkezdtek elterjedni az elektromos Roboshot fröccsöntő gépek is a hazai műanyagipari vállalatok körében. Ezek a gépek a hidraulikus társaiknál akár 50-70%-kal kevesebb energiát használnak és ez a többi elektromos géphez képest is 10-15% megtakarítást jelent”

– mondja Pintér Dávid róluk.

A csökkent energiafelvétel, így a költségmegtakarítás és a nagyobb hatékonyság azonban a többi termékkörrel kapcsolatban is elmondható. A FANUC szervóhajtásai öt évtizedes fejlesztési múltra tekintenek vissza – ennyi idő pedig elégnek bizonyult arra, hogy a lehető leghatékonyabb energiavisszanyerési megoldásokat fejlesszék ki a FANUC mérnökei. Ezek a hajtások aztán a szerszámgépekben és robotokban beépítve a teljes rendszer energiafelhasználását teszik hatékonyabbá.

Mivel a produktivitás fokozása kulcsfontosságú, egyre több vállalatot foglalkoztat, hogyan tudna energiát, időt vagy költséget megtakarítani.

„Így egyre több cég érdeklődik ilyen megoldások után, akik pedig kezdetben szkeptikusak voltak, ma már elégedettek a döntéseikkel. Van olyan ügyfelünk, aki heteken át monitorozta az új gép áramfogyasztását, majd az eredményeket látva maga is meglepődött.”

– meséli Pintér Dávid.

Nem elég a hatékonyság, a minőség ugyanolyan fontos

Mivel a magyar vállalatok jelentős része nagyobb nemzetközi cégek beszállítójaként dolgozik, szoros versenyben, elengedhetetlen, hogy a költségek leszorítása mellett garantált minőséggel gyártson.

„Az elektromos fröccsgépek – mivel kisebb a hőmérsékletingadozás, valamint a hajtások is precízebbek, mint a hidraulikus gépeken – rendkívül alkalmasak arra, hogy pontosan és tökéletesen reprodukálható módon gyártsanak alkatrészeket.”

– számol be Pintér Dávid a hazai felhasználók által figyelembe vett szempontokról. Majd hozzáteszi:

„a legtöbb esetben az elektromos gépek alkalmazásával leszorítható a selejtarány is.”

 „A terhelés, és így a megtakarítás is, nem egy-egy nagy tényezőn múlik, hanem a sok kisebben. Így az energiafogyasztás csökkenése is több részegység gazdaságos működésének eredménye. A környezeti lábnyom pedig úgy lesz egyre kisebb, hogy nemcsak az áramfelvételt csökkentjük, hanem ügyelünk a zajterhelésre, valamint a gépek által felhasznált káros anyagok mennyiségére is.”

– Pintér Dávid, a FANUC Hungary Kft. Robomachine üzletágának Sales Managere.

A FANUC világszerte azt a filozófiát igyekszik képviselni, így Magyarországon is, hogy a megtakarítás nem egy-egy nagy tényezőn múlik, hanem a sok kisebben. A környezeti lábnyom úgy lesz egyre kisebb, hogy nemcsak az áramfelvételt csökkentjük, hanem ügyelünk a zajterhelésre, valamint a gépek által felhasznált káros anyagok mennyiségére is. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen használják a japán gyártó elektromos fröccsöntőit, marógépeit és huzalszikra forgácsolóit. A fejlesztésre szánt éveknek köszönhetően ezek mindegyike olyan szerszámgép, amely amellett, hogy megbízható kiegészítője bármely üzemnek, a bolygó védelmét is szem előtt tartó gyártástechnológiával készült.

„A kevesebb karbantartás és a hosszabb élettartam pedig, ugyanúgy ahogy az alacsonyabb fogyasztás, hamar megtérül”

– mondja Pintér Dávid.

Ezekről az előnyökről pedig már nemcsak gyártói adatok állnak rendelkezésre, hanem magyar és nemzetközi ügyfelek tapasztalatai is, akik a FANUC-hoz hasonlóan nemcsak a minőség, hanem a fenntarthatóság mellett is elkötelezték magukat.

További Információk: https://one.fanuc.eu/zoldtechnologia

Hirdetés

További cikkek a témában