Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Energia és adatok továbbítása kulcsrakészen

Az igus forradalmian új autoglide 5 rendszere vezetővályú nélkül is kifogástalanul működik

Nagy távolságú energiatovábbítás költséghatékony és gyors módon – az igus új autoglide 5 rendszerének kifejlesztése főként ezen elvek mentén történt. Az új energialánc kifejezetten az intralogisztikai rendszerekben és darukban való felhasználásra szolgál. A megoldás különlegessége, hogy a tápellátó rendszer gyorsan beszerelhető, mivel nem kell hozzá vezetővályú. Vályú helyett a rendszer az e-chain körvonalaihoz igazodó acélsodronyon mozog.

A képen látható, hogy az autoglide 5 biztonságos, gyorsan beszerelhető és költséghatékony megoldást biztosít a nagy távolságokon mozgó energiatovábbító rendszerekhez. (Forrás: igus GmbH)

Sok helyütt gyűjtősínes rendszereket használnak tápellátásra és adatok továbbítására szűk helyeken, egyenes vonalban végzett gyors mozgásokhoz, például raktárakban az árucikkek be-, illetve kirakása során. Az ilyen megoldások egyik fő hátránya, hogy karbantartásuk meglehetősen költséges, alapesetben csak tápellátás biztosítására alkalmasak, és az érintkezési hibák megelőzése érdekében gyakori tisztításra szorulnak. Az igus által kifejlesztett autoglide 5 akár 4 m/s sebességű és 80 métert áthidaló mozgás mellett is biztonságosan vezeti a vízszintesen futó kábeleket, mindenféle vezetővályú nélkül.

„Az autoglide 5 könnyen felszerelhető a folyosó hosszában futó sodronyra vagy profilra. Mindenekelőtt a roppant kedvező árat említeném előnyként, amihez még a vályús rendszerekhez képest 88%-kal rövidebb beszerelési idő is párosul, ráadásul ez a megoldás semmilyen karbantartást nem igényel”

– részletezte a rendszer megkérdőjelezhetetlen előnyeit Christian Strauch, az igus intralogisztikai iparági felelőse.

„Az új energiaellátó rendszer ezáltal valós alternatívát kínál a gyűjtősínes megoldások helyett.”

Energia és adatok továbbítása vezetővályú nélkül

Az autoglide 5 beszereléséhez az intralogisztikai szakembereknek csak a rendszerhez mellékelt fémsodronyt kell kifeszíteniük a folyosó padlóján. Ehelyett műanyag sodronyos vagy profilos megvezetés is rendelhető. Az e-chain simán és zökkenőmentesen képes mozogni a sodronyon, mert a megvezetéshez az igus mérnökei egy teljesen új megoldást fejlesztettek ki. A lánctagok alsó részének közepén egy vezetőelem kapott helyet, ami biztosítja, hogy az energialánc stabilan felfeküdjön a sodronyra. Ahhoz, hogy a lánc felső ága kopásmentesen és pontosan gördüljön el az alsó ágon, az igus szakemberei a cég által kínált autoglide rendszer elemeit építették be. A rendszer fésűfogakhoz hasonló, fröccsöntéssel előállított keresztlécekből áll, amelyek megakadályozzák, hogy az energialánc kicsússzon a helyéről. Ennek a speciális megoldásnak köszönhetően semmilyen vezetővályúra nincs szükség.

Hosszú ideig használható, nem igényel karbantartást és könnyen tisztítható

Az áramsines rendszerek vagy éppen az áramszedő érintkezői nagyon hajlamosak a kopásra, ami komolyan lerontja a működésüket, és emiatt már egy-két év eltelte után cserére szorulnak. Az igus autoglide 5 rendszere tartós és karbantartásmentes, nagy teljesítményű polimerekből előállított alternatívát kínál az energia továbbítására. Az új energialánc tartóssági tesztjei jelenleg is folynak az igus saját, 3800 nm alapterületű tesztlaborjában. Laboratóriumi körülmények között az autoglide 5 egy szempontból már bizonyított, mert működése szinte zajmentes. 2 méter/mp sebességnél a zajszint mindössze 63dB(A) volt. A rendszer további előnyeit Christian Strauch ismerteti:

„Az áramsínekkel szemben az autoglide 5 megoldásnál az érintkezők egyike sincs fedetlenül szabadon, így a folyosót könnyű tisztán tartani”

– mondta Christian Strauch, nem titkolva lelkesedését a termék előnyei iránt. Az igus readychain formában, azaz teljesen készre szerelten kínálja az energialánc-rendszert, amelyhez rendkívül flexibilis chainflex kábelek is tartoznak.

Hirdetés

További cikkek a témában