Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Teljes hosszban megvezetett kábelek csúszógyűrű nélkül

Az e-spool flex célja a kábelek biztonságos mozgásának, majd gyors elhelyezésének lehetővé tétele.

Az igus új kábeldobja teljesen folyamatosan, megakadás nélkül képes az energia, a közegek és az adatok továbbítására használt csövek, vezetékek és tömlők elvezetésére. Az új megoldás a manuális munkát végző területeken fokozza a vezérlőpanelek kábeleinek biztonságát. A kábeldob gyors beszerelésének megkönnyítése érdekében a tervezők csigás megvezetést alkalmaztak. A kábel mindössze néhány lépéssel a helyére illeszthető, az e-spool flex pedig már készen is áll a használatra.

Ahhoz, hogy a különféle szerszámokat, eszközöket és vezérlőpaneleket rugalmasan lehessen használni a termelésben, rendszerint hosszú kábelekre és csövekre van szükség. Sajnos azonban a kábelek és csövek gyakran átláthatatlan kusza rengetegként hevernek a műhely padlóján, mindenféle védelem nélkül, és könnyen meg is lehet bennük botlani. A csúszógyűrűvel ellátott kábeldobok eddig jó megoldásnak bizonyultak, ha energia továbbításáról volt szó, azonban gyakran csak az új kábelekkel együtt, csomagban kaphatók. A csúszógyűrűs megoldás másik hátránya, hogy a nagy mennyiségű adat és közeg továbbítása meglehetősen nehézkes. Az igus ezért fejlesztette ki az e-spool flex kábeldobot, amely csigás megvezető rendszerrel van ellátva. Az új kábeldobhoz semmilyen csúszógyűrűre nincs szükség, így a buszkábelek és a levegőt, illetve folyadékokat szállító tömlők problémamentesen, megakadás nélkül vezethetők el.

„A meglévő kábel könnyen elhelyezhető a rendszerben. Ezzel jelentős költségek takaríthatók meg, és a munkahely is biztonságosabbá válik”

– ismerteti a megoldás előnyeit Jörg Ottersbach, az igus GmbH e-chain energialáncokkal foglalkozó részlegének vezetője. A gyors összeszerelhetőség érdekében az igus csigás megvezetést alkalmaz, amelyben a kábelt vagy a tömlőt el kell helyezni. A megvezetést ezután néhány egyszerű mozdulattal bele kell tenni az e-spool flex külső házába, ahol a feltekercselő szerkezet is helyet kapott. Ennek köszönhetően a kábelek rugalmasan és szabadon mozoghatnak, használat után pedig gyorsan el lehet őket tenni az útból.

Akár 15 méterig hosszabbítható

Az új e-spool flex kétféle változatban kapható. Az olcsóbb fajtánál kézzel kell feltekerni a kábelt, míg a drágább változatnál egy rugóval és fékkel ellátott szerkezet automatikusan csévéli fel a kábelt a helyére. Az e-spool flex három méretben kapható az 5 és 11 mm-es átmérőjű, valamint 5 és 15 méter között hosszabbítható kábelekhez. A kábelek bármikor gyorsan és egyszerűen cserélhetők. Azon túl, hogy az e-spool flex utólag is rászerelhető a meglévő kábelre, az igus chainflex kábelekkel együtt, teljesen készre szerelt kivitelben is kínáljuk a kábeldobot, kifejezetten az aktívan mozgó rendszerekben való felhasználásra. A gyár saját, 3800 nm-es laborjában végzett alapos teszteknek köszönhetően az igus valamennyi kábelére egyedülálló, 36 hónapos garanciát kínál.

Hirdetés

További cikkek a témában