Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

30 millió ciklus gyári pontossággal

Fröccsöntőgép – A ROBOSHOT gépek valóban nagyon megbízhatóak, ügyfeleink szinte kivétel nélkül üzemük legmegbízhatóbb eszközeként tekintenek rájuk. – kezdi beszélgetésünket Kerekes Péter, a FANUC Hungary Kft. munkatársa.

A FANUC ROBOSHOT az első teljesen elektromos fröccsöntő gép a piacon. A cég által 60 éven keresztül fejlesztett CNC vezérlésével van ellátva, ami biztosítja a pontos és megbízható működést, valamint irányítja a szervo hajtásokat. Teljesen nélkülözi a hidraulikus folyadékokat, hiszen a mozgásokat és a szerszámnyomást a szervo motorok és golyósorsók biztosítják.

A ROBOSHOT gépek kivételesen alacsony fenntartási költséggel üzemeltethetők, ami az egyszerű felépítésüknek is köszönhető, mivel kevés alkatrészből állnak. Ráadásul a gépek szinte kizárólag FANUC alkatrészekből épülnek fel, nélkülözve a harmadik féltől származó alkatrészek tömeges alkalmazását.

Mekkora élettartammal számolhatnak a ROBOSHOT vásárlók?

A FANUC berendezések (köztudottan) alkalmasak arra, hogy folyamatosan és üzembiztosan termeljenek velük az ügyfelek, élettartamuk hosszú. A megfelelő karbantartási feladatok elvégzésével ez a hasznos élettartam tovább kibővíthető.

Ez pedig a környezetterhelés szempontjából sem elhanyagolható tényező, hiszen ha a berendezéseket ritkábban cserélik le az ügyfelek, azzal ipari szereplőként is felelős magatartást tanúsítanak, továbbá anyagilag is jobban járnak. Egy rendszeresen karbantartott FANUC ROBOSHOT gép pedig az évtizedek múlásával is, akár 30 millió ciklus befröccsöntése után is képes a gyári értékekkel megegyező pontossággal dolgozni.

Miért van szükség rendszeres karbantartásra?

Egy váratlan meghibásodás, legyen az akár egy apró, jelentéktelen hiba, termeléskiesést, így bevételkiesést okoz. A rendszeres, tervezett karbantartással ez a kockázat minimálisra csökkenthető. Évente egyszer érdemes tehát egy néhány órás felülvizsgálatra megállítani gépet, ezzel elősegítve, hogy a berendezés folyamatosan és üzembiztosan termeljen egész évben.

Milyen karbantartási csomagokat kínálnak ügyfeleiknek?

Karban­tartási csomagjaink megfelelnek a sokszor nagyon eltérő ügyféligényeknek is. A teljes körű karbantartási csomagunk tartalmaz olyan alapvető műveleteket, mint az elemek és szűrők cseréje, illetve a manuális zsírzási helye­ken a kenőanyagok pótlása (ez néhány pontot jelent, mivel a gép központi kenőrendszerrel van ellátva). A munka része egy komplett szakértői állapotfelmérés, továbbá olyan műszeres diagnosztikai mérése­k is, melyek speciális eszközö­ket igényelnek. Ezen utóbbiak, a diagnosztikai mérések (záróerő mérés, szíjfeszesség mérés, szintezés, dűzniközpontosság ellenőrzése-beállítása, álló- és mozgóoldali felfogólapok pár­huzamosságának ellenőrzése) miatt igazán népszerűek és különlegesek karbantartási szolgáltatásunk az ügyfelek körében, hiszen ők nem feltétlenül ren­delkeznek az ezekhez szüksé­ges speciális mérőműszerekkel. A diagnosztikai műveletek külön, úgynevezett mérési csomagként is igényelhetők.

A karbantartásokat a gépgyártó hivatalos magyarországi képviseleteként a FANUC-ra jellemző kiváló minőségben, a legmagasabb ipari sztenderdek betartása mellett tanúsított eszközökkel végezzük. Munkánkra természetesen 12 hónap garanciát vállalunk.

Szervizmérnökeink a felülvizsgálatok végeztével karbantartási jegyzőkönyvet készítenek, melyet elektronikus formában az ügyfél rendelkezé­sére bocsátanak. A jegyzőkönyv átfogó képet nyújt a fröccsöntőgép és a vezér­lőegység aktuális műszaki álla­potáról, illetve egy vevői audit során is kiválóan használható.

A ROBOSHOT berendezések folyamatos, hibamentes és megbízható működése érdekében javasoljuk a megelőző karbantartások elvégzését. A szükséges gyakoriság nagy mértékben függ a működési környezettől, a termelés intenzitásától és a programozási módszertől, de alapvetően az évi egyszeri karbantartás elvégzését javasoljuk. A ROBOSHOT karbantartási csomagok az ügyfeleink számára teljes mértékben testreszabott karbantartási megállapodások keretein belül is elérhetők. A karbantartási keretmegállapodások az ügyfelek egyedi igényei szerint személyre szabott szolgáltatásokat és kedvező kondíciókat tartalmaznak.
Több partnerünk használ FANUC ipari robotokat a ROBOSHOT fröccsöntőgépek kiszolgálására, ezért ilyen esetekben összehangoljuk a robot és fröccsöntőgép karbantartását, hogy egyetlen alkalommal kelljen megállítani a cellát, ezzel is csökkentve a szükséges állásidőt.

„Mivel a ROBOSHOT fröccsöntőgépek sok ügyfelünknél folyamatos munkarendben, 3 műszakban termelnek, ezért a munkavégzés tekintetében is rugalmasan alkalmazkodunk az ő igényeihez. A karbantartásokat akár normál munkaidőn kívül, vagy hétvégén is el tudjuk végezni, amennyiben partnereink ezekben az időszakokban tudnak állásidőt biztosítani a munkavégzésre.”

– Kerekes Péter After Sales Engineer, FANUC Hungary

www.fanuc.eu

Hirdetés

További cikkek a témában