Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Finomabban skálázható többmagos processzorok

Új processzorgenerációk – Több mint 30 éve a Beckhoff a PC-k és az információtechnológia (IT) innovációs lehetőségeinek kiaknázása mellett döntött.

A vállalat PC-alapú vezérléstechnológiájának tartós sikere bizonyítja, mennyire helyes volt ez a döntés. A több processzormagon végzett párhuzamos feldolgozás iránti növekvő igényeknek való megfelelés érdekében a Beckhoff a három új Intel® processzorgenerációra épülő eszközöket fejlesztett ki. Ezek révén a felhasználók továbbra is a gyártó ipari igényeket kielégítő, technológiailag sokoldalú, hosszú távú rendelkezésre állást biztosító ipari PC-k terén szerzett több évtizedes tapasztalatára támaszkodhatnak.

A Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikájának sikere nem csupán az ipar által igényelt működési jellemzők biztosításából adódik, hanem annak is köszönhető, hogy a vállalat az informatika újításait kiválóan át tudja fordítani az ipar igényeit kielégítő termékekbe. Mindez olyan ipari PC-ket eredményezett, amelyek hosszú időn át lényegében változatlanul elérhetőek maradnak, miközben a technológia folyamatos változásai ellenére méretük és csatlakoztathatóságuk terén megőrzik kompatibilitásukat. Ugyanakkor az új processzorgenerációk alapos tesztelése és minősítése, valamint a hardverek és szoftverek egyedi optimalizálása révén ezek az ipari PC-k maximális megbízhatóság mellett a lehető legtöbbet hozzák ki műszaki lehetőségeikből.

Párhuzamosítással növelhető a processzorteljesítmény

Évtizedeken át a PC-k számítási teljesítményét az órajel frekvenciájának növelésével fokozták. Mivel a jelenlegi chip-technológia már megközelíti a fizikai lehetőségek korlátait, további előrelépés az eddigi egymagos processzorok órafrekvenciájának további emelése helyett többmagos architektúrákkal érhető el. Így a processzormagok párhuzamosan futnak. A Beckhoff élen járt a többmagos technológia bevezetésében, és ilyen processzorokat – például a rendkívül nagy számítási teljesítményű, többmagos Intel® Xeon® -okat – épített be számos ipari PC-be. Ezek közé tartozik a 2014-ben bevezetett és jelenleg akár 40 magos kivitelben is elérhető C6670 típusú ipari szerver, valamint a 2016-ban bemutatott CX2000 sorozatú beágyazott PC-k, amelyek akár 12 magot is tartalmaznak egyetlen, DIN-kalapsínre szerelt eszközben.

beckhoff

A speciálisan testreszabott TwinCAT 3 automatizálási szoftver, valamint a még kifinomultabban skálázható ipari PC-k révén a korszerű többmagos technológiából a Beckhoff a lehető legtöbbet hozza ki. A képen a most már nyolcmagos architektúráig terjedő, kompakt, C6030 típusú eszköz látható

A párhuzamosan futó magok hatékony kihasználásához nem elég a megfelelően kiválasztott chip-készlet és az ennek megfelelően kialakított áramköri elrendezés, hanem a számítási teljesítmény jelentős mértékű javulását a többmagos technológia optimális kihasználását biztosító szoftverrel lehet elérni. A TwinCAT 3 automatizálási szoftver felhasználói például már több éve használhatják a sokmagos rendszereket támogató automatizálási szoftver előnyeit.

Az Intel® három új processzorgenerációjával szerelt ipari PC-k

Az Intel® a közelmúltban három, ipari PC-kben történő felhasználására alkalmas új processzorgenerációt tett elérhetővé:

  • a négymagos architektúráig terjedő, Intel Atom® X-E39xx processzorcsaládot;
  • a szintén négymagos architektúráig terjedő, nyolcadik generációs Intel® Core™ i U processzorcsaládot;
  • a nyolcmagos architektúráig terjedő, Intel® Core™ i processzorcsaládot.

Az új PC-alapú technológiára jellemző módon mindhárom generáció ugyanazzal az előnnyel rendelkezik: nagyobb számítási teljesítményt nyújt azonos költségek mellett.

Konkrétan az Intel® a chip-ek architektúráját és kialakítását úgy optimalizálta, hogy elődeikhez képest 10–20%-kal nagyobb számítási teljesítmény mellett számos új szolgáltatást is nyújtsanak. Az Intel® Core™ i U processzorok lényegesen kisebb teljesítményfelvétel mellett a többi Core® i processzoréval azonos képességeket biztosítanak, ezért kiválóan alkalmasak komplex vezérlési feladatokat ellátó ipari PC-kben, ahol a zöld informatikai követelményeknek is meg kell felelni. A legfontosabb előnyük azonban, hogy rendkívül kompakt, ventilátor nélküli új modellek építéséhez is ideálisak.

A Beckhoff a fent említett új processzorokat felhasználva első körben az alábbi PC-ket teszi elérhetővé:

  • Intel Atom® X-E39xx processzorokkal: a CX52xx típusú beágyazott PC-k; a C601x és C69x5 típusú, vezérlőszekrénybe szerelt PC-k; a CP670x, CP27xx és CP37xx típusú egykártyás PC-k;
  • nyolcadik generációs Intel® Core i U processzorokkal: az Intel® Core™ i számítási teljesítményét nyújtó új, C6025 típusú, ultrakompakt, ventilátor nélküli pari PC-k;
  • kilencedik generációs Intel® Core i processzorokkal: a C603x típusú ultrakompakt ipari PC-k; a C6920 és C6930 típusú, vezérlőszekrénybe szerelt PC-k; az ATX-alapú C66x0 és a 19 collos vezérlőszekrénybe szerelt C52x0 típusú PC-k.

A többérintéses egykártyás PC-k családja – amelynek tagja például az itt látható CP37xx – szintén bővült. Most már Intel Atom® X-E39xx processzorokon alapuló, energiahatékony modelleket is tartalmaz

A még sokrétűbb skálázhatóság érdekében öt különféle számítási teljesítményt lefedő PC áll rendelkezésre

Az új eszközökkel tovább bővül a Beckhoff ipari PC-inek eddig is széles választéka. Az öt különféle számítási teljesítményt lefedő kínálatból kiválasztható az egyedi felhasználói követelmények számára legoptimálisabb megoldás. Ahol nem a számítási teljesítmény a legfontosabb szempont, ott az ARM-alapú beágyazott PC-k és az egykártyás PC-k jelentik az ideális megoldást. A következő fokozatot a nagyobb számítási teljesítményű, ugyanakkor rendkívül energiahatékony Intel Atom® processzorok képviselik. A fölöttük lévő, de a legnagyobb számítási teljesítményű, Intel® Core i processzorokat tartalmazó rendszerek alatti, eddig hiányzó pozíciót a kis energiafogyasztású, új, ultrakompakt, C6025 típusú, Intel® Core i U processzorral szerelt ipari PC tölti be. Az efölötti sebességkategóriát a különféle Intel® Core i processzorokkal működő eszközök jelentik, most már kilencedik generációs processzorokkal. Végül, a legmagasabb számítási teljesítmény-kategóriába az Intel® Xeon® alapú rendszerek tartoznak, például a C6670 típusú ipari szerver és a CX20x2 típusú beágyazott PC-k, amelyek a legnagyobb műveleti sebességet igénylő alkalmazások számára tökéletesek.

Az Intel® Core i U processzort tartalmazó, új, C6025 típusú ipari PC példázza legjobban, hogy az informatika legújabb eredményeinek intelligens felhasználása milyen előnyöket jelent az ipar igényeinek kiszolgálása terén. A kompakt, ventilátor nélküli ipari PC-k iránti növekvő igénynek mindeddig csak a középkategóriás eszközök feleltek meg. A Beckhoff Intel® Core i processzorokkal szerelt CC65xx termékcsaládja megfelelő megoldást kínált ilyen célokra, de ezek az ipari PC-k a hűtőbordás hűtés miatt viszonylag nagy méretűek voltak. Ezen a téren kivételesen kis helyigényű alternatívát jelent a C6025 típusú, ultrakompakt ipari PC, amely az Intel® Core i U processzor energiahatékonyságával rendelkezik, ugyanakkor korszerű, teljesen passzív hűtése képes leadni a nagy processzorteljesítményből fakadó hőt.

További információk: www.beckhoff.hu

Hirdetés

További cikkek a témában